返回列表 回覆 發帖

雷曼迷你債卷與基教奉獻之相同之處

原帖由 訪客得得b 於 2008-10-9 20:43 發表
有冇較具體建議?
如收奉獻時 教會必須要發收據
設立冷靜期  教徒於指定時間內 如感到後悔可取回奉獻
教牧於崇拜宣道時 要公開回答教徒查問教義問題
教會要公開每月資產負債表
教會要於當眼地方 設立相反意見壁布版  ...

可以好似MPF 咁...迫d教會同埋教友開宗教奉獻account, 然後每個月係教友account 過數去教會account, 所有教會account由保險公司/銀行代為打理! 教會開支實報賁銷! 如果將來奉獻人發現貨不對版, 同保險公司/銀行law 番就得啦 ~ 保險公司就會係該教會account扣除!  咁得啦掛

話分兩頭
其實...教會收十一時應該係會發收據的....因為咁樣先可以比d教友law去報稅!
其實個算盤打一打...就會發現b叔你可能每年都貼緊比佢地...比沙文唔逃稅更罪大惡極~

花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 訪客得得b 於 2008-10-11 00:33 發表
吾係好看得明你意思

意即, 教徒奉獻要由戶口對戶口過數, 教會收到錢要由保險公司管理! 咁就有跟有據, 到左教友証明被誤導後, 就可以唔駛經教會, 直接經保險公司從教會戶口中退錢!
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-11 03:38 發表
「到左教友証明被誤導後」即係幾時啫?

呢d野人人唔同架wor~ 如果係我不幸信了邪教, 我結完婚, 擺完酒之後就應該會証明被誤導架啦
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-13 03:30 發表
您為人就魯莽啦。冇理由擺完酒之後,都未洞房就証明被誤導

我慣左先駛未來錢, 所以洞房早預支左啦~酒席錢都係碌卡比, 所以收完教會朋友d人情夠找數, 就會主動被証明誤導入教~law 埋渡蜜月條數!
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-13 21:34 發表
由未被毒死的貴國兒童負責

大不了米捉番d流亡海外既中國人還債law~ 老大你老人家同小不信走遠d tim 呀~~~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-13 22:36 發表
等貴國兒童全數被毒死先走未為睌也

我怕貴國d大閘蟹跳哂樓, bbq完之後再轉世, 我國兒童還未全數死絕~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-13 22:59 發表
唔会。minibonds只在貴国做retail

這甚至不能代表貴國沒有大閘蟹!  至少我見到有一隻~ 只要老大你跳樓, 就會應左"貴國大閘蟹跳哂樓, 我國兒童都未死絕" 這一句說話
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-14 06:36 發表
咁就易啦。只要我唔跳樓,您嘅話語就冇得應啦

徒兒都係怕老大你跳樓, 所以先出此一著jey~~
史仔實是用心良苦~
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2008-10-14 21:14 發表
唉,唔跳樓都有很多死法啫。例如貴國政府最推崇的投江自盡都得

留得青山在, 那怕冇女溝~ 老大你駛乜自尋短見, 身家蒸發八成都好過你入教後捐比教會丫
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個