返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

原帖由 抽刀斷水 於 2008-10-12 23:59 發表

你不要告訴我你自己「浸」自己呀?抑或有教會答應幫助你受浸,卻不需要你參與其教會生活?

還是你隨便找個教徒幫你浸一番?

受浸唔一定要在教會做................

教會幫你浸完你一樣可以走,佢攔你唔到
原帖由 劈柴 於 2008-10-13 01:54 發表
你對"巧合"既眼光太狹窄了...
當一件事...或者你所講一連串既事既可能性非常接近零...但經過無數既trail之後...也是會發生的...這就是所謂"巧合"...只是當發生了的時候...人人都只考慮到發生了的那個trail...就說可 ...

不停trail的確是有出現巧合的機率,但係發生的事有時間性限制又如何?
原帖由 weakest 於 2008-10-13 03:32 發表
文學家又是否水皮過某些"宗教家"??

宗教研究者唔一定信神存在
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-12 13:49 發表
我冇知識,所以要問,如果你好人的話就教下我
您有牧師唔問走來問我,一定係您以為我為人較牧師為好
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 42# 的帖子

有時間限制?
咁今次你就係對時間既眼光太狹窄啦...
又或者話...你既世界觀同宇宙觀都太狹窄...
時間限制?
你估呢個宇宙得一個地球...得我地呢班生物??

吖話時話...你係咪唔認同我話你唔應該因為其他人唔信而影響到你既信心既講法呢? 點解你仲响樹嘗試說服其他人既?
"I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours."
--Stephen F. Roberts
又係果幾幅被....

要信阿蘇哥即係連阿蘇哥既神蹟都要信埋,其他一等醫人醫病既巫醫所為就算啦.我剩係想知道點解釋五餅二魚啫,即係話有乜可能係破壞分子既同時會產生更多同質量既分子呢?如果掌握到呢個技術既話,阿蘇哥俾人隊既時候乜唔係可以無限復活咩??咁佢用無限既"所謂既寶血洗淨世人既罪"咁又有乜意義呀?我都相當希望弟兄你可以提供到佐證,難得兄你既語氣咁堅定咁逐個離教見證賞試擊倒但又擊唔倒.

反而弟兄你有聖靈充滿呢一類感覺,你可以去請教一下臨床心理學家,可能佢比耶經更可以俾到答案你.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

回復 46# Jom 的帖子

您咁講就唔啱了。尊夫人都係同主耶穌一樣每月流出若干寳血啦,您不能藉口話佢無限就冇意義,唔買補品俾佢喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 47# 沙文 的帖子

首先我澄清,直止出文既呢一刻我係法律上都重係單身.請更正.

二來,佢每個月既寶血大約都只係流到四十零五十歲,絕對係有限既.仲未計其中不調又或者懷孕時既假期.

三來,買補品俾佢唔係因為我愛佢,同佢有無流寶血無關.
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:51 發表
受浸唔一定要在教會做................

我講既唔係係邊度做,而係邊個幫你做。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-12 22:07 發表
就係啦,原爆..............全部變怪物呀,唔係變人呀

你知唔知自己講緊咩......

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-12 22:17 發表

宗教信仰並不能以科學層面去解釋,如果你話要用科學去解釋,係你對這個世界無知................

聖經...................你明咩?世界上有好多事都係無法用科學去解釋

唔怕話你知,你一生的成敗,在你出生那一刻已經被決定了,你會否信神也都被決定了....................唔信?無人要你信,因為你無信的資格,即是你沒有入場巻

用宗教層面黎解釋梗加可以顯出你對世界既無知~~
我真係完全無辦法明到人邏輯理解唔到既野~唔通你明??@@  明就即係話你唔係人
就係仲未解釋到所以咪要研究囉- -  如果唔係仲洗咩要科學家.....
感謝神冇賜我(青山)入場卷~
亦都感謝你否定埋自由意志~~~

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-12 22:18 發表

對不起巧合同命運無關,

你知道就好la....
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:56 發表

不停trail的確是有出現巧合的機率,但係發生的事有時間性限制又如何?

HB兄的提出的物本原理已經解釋到了。

簡單說,如果讓一億隻野生猴子在玩一億台打字機時,可以有一隻猴子打出「Asshole」這單字。

當然,我們不能斷言那猴子知道「Asshole」這字的意思,更不可以說這死猴子在用「Asshole」來形容任何事物。

同樣地,我們的世界的物理就是這一億分之一的可能性做成(Asshole),而不是因為某意志想做到這世界這樣。

更簡單的說法,你參加抽獎,然後你中獎了。為什麼你會中獎?因為你就是中了那機率。
原帖由 Jom 於 2008-10-12 19:42 發表
首先我澄清,直止出文既呢一刻我係法律上都重係單身.請更正.
二來,佢每個月既寶血大約都只係流到四十零五十歲,絕對係有限既.仲未計其中不調又或者懷孕時既假期.
三來,買補品俾佢唔係因為我愛佢,同佢有無流寶血無關. ...

更正:
不能。就算您單身,尊夫人都係每月有寳血流出來
二. 主耶穌流到3張嘢,您都當佢無限啦
三.我知,買補品俾佢唔係因為您愛佢,係因為您嫌錢腥,您唔駛解釋喎
1. 一日我未結婚,我都唔肯定話我第日個老婆會唔會係無月經既.我自己就排除唔到呢個可能性,但如果阿沙兄你咁有心情又咁大工程咁幫我排除度既話,麻煩請先知會我一聲.同埋可以既話,請將呢句保留到我結婚先講,可能效果會好少少.

2. 請留意:

"要信阿蘇哥即係連阿蘇哥既神蹟都要信埋,其他一等醫人醫病既巫醫所為就算啦.我剩係想知道點解釋五餅二魚啫,即係話有乜可能係破壞分子既同時會產生更多同質量既分子呢?如果掌握到呢個技術既話,阿蘇哥俾人隊既時候乜唔係可以無限復活咩??咁佢用無限既"所謂既寶血洗淨世人既罪"咁又有乜意義呀?我都相當希望弟兄你可以提供到佐證,難得兄你既語氣咁堅定咁逐個離教見證賞試擊倒但又擊唔倒."

我所講既"無限"係基於阿蘇哥既"五餅三魚"神功裡面既反物理原則而作既假設.咁如果你覺得呢假設唔成立既,當然可以提出你既意見.

3. 其他人唔知,我就唔多覺咁叫嫌錢腥.咁如果你問到我答既就算係解釋既話,咁我咪算係釋囉.
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-12 22:33 發表

我沒說進化論假,只是說未有足夠證據去證明

一神論不是真和假的問題,每一個教派都會認為自己才是最真

我現在相信的原因是我個人的體驗,你沒有我那一份體驗,不信也不能怪你,袛能說神沒選擇你..................... ...

well
welcome !!!

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 Guest from 172.26.38.x 於 2008-10-13 13:48 發表

簡單說,如果讓一億隻野生猴子在玩一億台打字機時,可以有一隻猴子打出「Asshole」這單字。

當然,我們不能斷言那猴子知道「Asshole」這字的意思,更不可以說這死猴子在用「Asshole」來形容任何事物。

同 ...

(原版好像不是打"asshole"吧XDDD好像是莎士比亞的詩的第一句)

補充一下,ASSHOLE在猴子在無意識中被打出來。

(無序中的「有序」,見量子物理學的無序性)一切都是隨機。而我們觀察到的世界所謂「有序」只是我們人類自己的觀點而已。就像猴子眼中的asshole只是a,s,s,h,o,l,e的形狀,而不是我們人類理解的意思

假如最初開始的宇宙物理形態不是我們現在觀察的樣子(法則),無疑我們不會存在,但(有一定機率)適應該宇宙物理環境的自律思維/意識體(不一定以「生物」/「實體」形態存在。),而這些自律思維/意識體也能像我們一樣對宇宙作出觀察。

那不是這問題的答案呀......
原帖由 Guest from 172.26.38.x 於 2008-10-13 13:48 發表

同 ...

牵強.........玩幾耐?
你應該拿一粒波子,和一個瓶口比波子略大一點的瓶子,手拿波子離瓶口一米高處放手,看看你能在多少次下把波子掉入瓶中,如果你能一次命中的話就係巧合............
一億隻野生猴玩打字機,不要笑死我啦,因為無得做實驗去證實......................個屁眼
原帖由 HTBROKE1 於 2008-10-13 03:45 發表
(原版好像不是打"asshole"吧XDDD好像是莎士比亞的詩的第一句)
莎士比亞的詩難明嘛,改為"God is asshole"更好嘛
原帖由 沙文 於 2008-10-13 06:32 發表
您有牧師唔問走來問我,一定係您以為我為人較牧師為好

我就係唔想聽牧師個套,想聽下科學o個套.......

回復 53# Jom 的帖子

1.我就話尊夫人一定每月流寳血,您要証明我錯就要娶一個並非如此嘅夫人
2.您的理論成立,所以尊夫人的寳血都係無限嘅
3.嘅然您肯認係解釋,我冇意見了
原帖由 劈柴 於 2008-10-13 09:02 發表
有時間限制?
咁今次你就係對時間既眼光太狹窄啦...
又或者話...你既世界觀同宇宙觀都太狹窄...
時間限制?
你估呢個宇宙得一個地球...得我地呢班生物??

吖話時話...你係咪唔認同我話你唔應該因為其他人唔信而影響到 ...

眼光有幾窄?又有幾濶?點去量?
我暫時見唔到有第二個地球,好似D科學家未揾到其他星球有生物喎
時間對我來說係一分一秒咁過,無得回頭,夠鐘就要返老家
限制就是指在一定的時間內,即時或下一秒
高級模式 | 發新話題
換一個