返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 04:47 發表

我就係唔想聽牧師個套,想聽下科學o個套.......
嗱,所以您喲信心認真唔掂
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Login 於 2008-10-12 22:47 發表
假說不代表假,如你所說只未有足夠證據証明而提出的推測

我覺得神沒選擇我,我沒所謂,倒是覺得對殘疾者有所不公

[經上說:你們得救本乎因,和佛家的與佛有緣一樣,不是人人可得的]

雖然不知經上有沒有提過,但教會的傳道人 ...

以弗所書
2:8 你們得救是本乎恩,也因著信,這並不是出於自己,乃是神所賜的;
2:9 也不是出於行為,免得有人自誇。
原帖由 沙文 於 2008-10-13 20:53 發表
嗱,所以您喲信心認真唔掂

你唔可以話我唔掂,袛可以話你唔識
信神的唔一定袛看聖經
信比不信的多了一份交託
原帖由 抽刀斷水 於 2008-10-13 12:12 發表

我講既唔係係邊度做,而係邊個幫你做。

原來你唔知有D牧師聽見你話信,佢可以即時同你洗架?

回復 50# kkkk_kkkk 的帖子

一命二運三風水四積陰功五讀書
我睇你頭兩樣冇你份
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 20:45 發表

牵強.........玩幾耐?
你應該拿一粒波子,和一個瓶口比波子略大一點的瓶子,手拿波子離瓶口一米高處放手,看看你能在多少次下把波子掉入瓶中,如果你能一次命中的話就係巧合............
一億隻野生猴玩打字機,不要笑死 ...

too many a 遊客 , may b the same 遊客 , or not , <<<<=====

any way , ThANKs

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 沙文 於 2008-10-12 23:38 發表
若然您冇資格判斷上乘下乘,就連信嘅資格都冇啦。如果神不存在,我都係信神,咁先係夠信心,咁先係真正信,學似您咁感到神存在先信就唔馨香矣,不能能感神的存在才不能不信‧始為真正的信。九大行星點解會千百萬年都圍住太陽轉? ...

唔覺得神存在都信,可以好似德蘭修女咁信了幾十年先懷疑是否有神想放棄,到最後又否定自己
原帖由 prussianz 於 2008-10-13 21:10 發表

too many a 遊客 , may b the same 遊客 , or not ,  

玩鬼呀?我見過喎...........係我的親人
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:56 發表

不停trail的確是有出現巧合的機率,但係發生的事有時間性限制又如何?

但Probability大於0.
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 21:04 發表
一命二運三風水四積陰功五讀書
我睇你頭兩樣冇你份

閣下厲害啊!! 原來閣下懂得睇命運ka?? 不是要耶神才可以知嗎?? 原來閣下變成了耶神...恭喜恭喜
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:57 發表

宗教研究者唔一定信神存在

我有說過"宗教家"="宗教研究者"??? 閣下的靈眼果然厲害...看到了一些我沒輸入的東西...
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 05:49 發表

我冇知識,所以要問,如果你好人的話就教下我

怎會啊..."耶神存在"不是知識嗎??
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 21:01 發表
原來你唔知有D牧師聽見你話信,佢可以即時同你洗架?

是的。請問是哪個宗派?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 60# 的帖子

呢個星球既科學家未揾到其他星球有生物你就覺得係冇...咁你就係宇宙觀狹窄囉...
你睇時間淨係睇未來...仲係極端接近既未來...咁你就係時間觀狹窄囉...
你冇錯呀...冇得量架...不過有得比較...

又話時話喇...點解你咁好心機逐個逐個咁reply...但係就係都唔答我你係咪唔認同我話你唔應該因為其他人唔信而影響到?
"I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours."
--Stephen F. Roberts
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 04:58 發表

你唔可以話我唔掂,袛可以話你唔識
信神的唔一定袛看聖經
信比不信的多了一份交託
唔可以就話唔出啦,但係我業已話咗矣,由此可見我可以話您,您袛可以話我識
信神的唔一定袛看聖經,但係看乜都看不清
咁多人信神,但只比不信的多一份交託,乃是信心唔掂之故
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 67# 的帖子

係呀係呀,做咗修女仲可以供神父解决某些問題,好偉大咖
原帖由 劈柴 於 2008-10-14 02:55 發表
呢個星球既科學家未揾到其他星球有生物你就覺得係冇...咁你就係宇宙觀狹窄囉...
你睇時間淨係睇未來...仲係極端接近既未來...咁你就係時間觀狹窄囉...
你冇錯呀...冇得量架...不過有得比較...

又話時話喇...點解你 ...

>>>>>>>>> 又話時話喇...點解你咁好心機逐個逐個咁reply...但係就係都唔答我你係咪唔認同我話你唔應該因為其他人唔信而影響到?

又話時話喇

人地 咁好心機逐個逐個咁答,但 係就係都唔答你 ,

[京尤] 即系 證明 你 樣衰 laa,

還要衰過 老抽水,

還需要 問 gae mae ???!!!

ps : ::::: o k sorry sorrier sorriest , just only joking jostling .,;==^)P
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 weakest 於 2008-10-14 01:53 發表

閣下厲害啊!! 原來閣下懂得睇命運ka?? 不是要耶神才可以知嗎?? 原來閣下變成了耶神...恭喜恭喜

sorry,冇向你介紹我自己,我幾歲開始就相信世界上有神存在,亦都開始研究命運,研究錄命術,十幾歲曾遇水險,好彩死唔去,但又因為人的生命問題想過自殺(個問題係,既然人在未來要死,今日何必要生,生命係唔係多餘,係唔係神同人開玩笑,生命簡直係一件無聊透頂的事)

講自信,我好自信(之前)我認為人生上所有的事沒有一件會是我解決不到的,宗教對我來說,是一些軟弱和沒有自信的人才需要的,但最後發覺自己錯,在生命的道路上原來真是有很多意料不到又不能制的難題

致於點解會信基督?其實袛是機玄巧合,在我身邊有很多不同宗教信仰的朋友,其中亦有人向我展示過他所信仰的宗教的神秘力量,人的能力又高低另一位朋友跟他拜同一位師父,但就沒有展示神秘力量的能力,會的那一位向我說另一位的心還未修練

每一個不同宗教都有自己的神秘力量,是不信的人所不知........................(時間無多,好快又要去死,如果我有命的話再講)
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 20:45 發表

牵強.........玩幾耐?
你應該拿一粒波子,和一個瓶口比波子略大一點的瓶子,手拿波子離瓶口一米高處放手,看看你能在多少次下把波子掉入瓶中,如果你能一次命中的話就係巧合............
一億隻野生猴玩打字機,不要笑死 ...

不需要理會「玩幾耐」,因為是無限時間,直到中為止。

打到屁眼只是時間問題,但不是沒可能。

同樣有機率掉進去,只是看看:

1)我的波子被樽口打成碎片,掉到樽裡。
or
2)樽口被我的波子打爆。

...等等可能性....

一擊命中不是沒可能,因此機率>0,只是小一點而已。

例:澳門警方某次示威防暴時向天鳴槍,結果擊傷一公里以外一名駕電單車的途人。

參考資料:一般手槍的有效殺傷射程範圍為50米,50米以後開始失去殺傷力和正常彈道,最後被地心吸心拉到地上。
要擊中(死傷)一公里以外的目標,我們需要使用狙擊步槍。
再者,別被電影騙了,狙擊步槍也不太可能(太難)命中「一公里外移動中的電單車」,別說是上面的人 而且案中使用的是有效射程只有50m的手槍。

但,,無論機率有多低(低到接近零/不可能),我的例子機率比你提出論題的機率還要少,事實就是移動中電單車上的人被那警槍發出、從天而降的子彈打傷(可以說是首發命中)。而且登上報紙頭條。 那這就是事實。

笑死的是我,笑你的無知自大。你(人類)以為自己是誰呀??為什麼總以為世界為自己而生??

那不是這問題的答案呀......
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 06:06 發表

sorry,冇向你介紹我自己,我幾歲開始就相信世界上有神存在,亦都開始研究命運,研究錄命術,十幾歲曾遇水險,好彩死唔去,但又因為人的生命問題想過自殺(個問題係,既然人在未來要死,今日何必要生,生命係唔係多餘,係唔係神 ...

以為自己不幸嗎??sorry,比你不幸的人多的是,最少我的經歷比你搞笑。7歲差點病死,11歲初戀情人被人害死。這只是個開始,之後的事用一萬字也交代不完。

命運?為什麼要讓他人(意志)掌握,自己就不能掌握嗎??說到尾就是一個字:懶。

人生路上就有難題和悲傷,沒有經歷過這些的人只是一堆無血無肉的爛泥蛋白質而已。你說得沒錯,宗教只是一堆連問題也懶得正視、自己解決的軟弱者的精神麻醉劑。

宇宙如何開始關我屁事,同樣人生的意義關我屁事。為什麼人生開始了?因為就是開始了,而你和我只能無奈地活下去。所以要想的只是如何去活下去。
那不是這問題的答案呀......
高級模式 | 發新話題
換一個