返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

回復 77# prussianz 的帖子

問下jie...
我一樓都知自己樣衰...但係唔代表人地係因為呢個理由唔答我架嘛...所以咪要問到佢答囉...
話時話喇...如果真係因為我樣衰佢唔肯答我...你幫我問吖...你咁靚仔...唔該你吖~
"I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours."
--Stephen F. Roberts

回復 78# 的帖子

講黎講去...都不過係因為生命中遇到挫折...有難題解決唔到...唔想再思考...自己放棄尋找真相既權利...但係因為自己都只不過係"機玄巧合"半推半就咁信左...見到其他人唔信自己既信心又被動搖...為左增強信心...於是就走去叫人信埋一份...
都係個句啦...自己信咪算囉...
"I contend that we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand why you dismiss all the other possible gods, you will understand why I dismiss yours."
--Stephen F. Roberts
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-13 21:04 發表
一命二運三風水四積陰功五讀書
我睇你頭兩樣冇你份

我諗依然係唔知你講緊咩- -

我有冇點解係由你判斷- -
仲有我係十分相信茅山既力量  因為我經常見到

回復 62# 的帖子

小弟愚昧,不明白恩典和緣份的關係

請解釋,我做數學已做到腦脹了

謝謝
原帖由 劈柴 於 2008-10-12 17:23 發表
"如果能感到神是這麼真實,如何能不信"

如果不能感到神是這麼真實,如何能信?

by the way...巧合=可能性接近卻不是零...神蹟=可能性是零卻發生了...
歷史上好像沒有記載過什麼神蹟...除非你仍然堅持聖經=歷史... ...

唔知你係唔係講呢條?
聖經是宗教的典冊不是歷史,但有正式歷史記載的也未必全真(因為歷史是為當權者而寫的)
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 20:56 發表

唔知你係唔係講呢條?
聖經是宗教的典冊不是歷史,但有正式歷史記載的也未必全真(因為歷史是為當權者而寫的)

結論,兩者也不可信。
那不是這問題的答案呀......
原帖由 HTBROKE1 於 2008-10-14 14:32 發表

以為自己不幸嗎??sorry,比你不幸的人多的是,最少我的經歷比你搞笑。7歲差點病死,11歲初戀情人被人害死。這只是個開始,之後的事用一萬字也交代不完。

命運?為什麼要讓他人(意志)掌握,自己就不能掌握嗎??說到尾就是 ...

對唔住,我冇話過比你知道我不幸,我從來無話過或者覺得自己慘,我袛係讓大家知少少我,我半生人都很幸運,沒受過苦,也沒有慘,唔好以為我覺得自己苦或慘先去信主

命運唔係你能操控,我看到你們講自由意志,我才到這邊攪攪.........

好多人以為人生可以由自己控制,可以活得隨心所慾,這些都都自以為是自以為是,其實人生是在你出生那一刻已經被決定,甚麼樣的父母就會生下甚麼樣的孩子,你一生富貴貧賤生命長短已經寫在你的八字上,自由意志袛是你自己的個人感覺,其實一切都跟著你的命運去走,選擇?跟本上無論如何選都跑不出命運為你準備的

如果講意志,你沒法和我比....................因為我一定比你堅定
八字只不過係有如一個故事既大綱
有D細節依然可以靠努力改變
我既意志都比你堅定-3-  (憑空說係人都識)
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 05:15 發表
如果講意志,你沒法和我比....................因為我一定比你堅定
但係可惜信心就始終局限於要感到有神先肯信
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 79# HTBROKE1 的帖子

好唔好彩,哥哥你一路用機會率和或然率來解釋巧合

很不幸,今日我問了兩個人,一個是年青的中學教師,一位是比我年長一些的同事,有人用機會率和或然率來解釋巧合,是否可行?

年青教師聽到後,反問是幾年級的問題,好深唔識

年長的同事回答,是兩碼子事,是誰用機會率和或然率來解釋巧合,我回答是讀過下書的人給我這樣的答案................................結論這樣解釋的人唔係讀書係讀屎片

我真係比佢笑死
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 21:24 發表
八字只不過係有如一個故事既大綱
有D細節依然可以靠努力改變
我既意志都比你堅定-3-  (憑空說係人都識)

細節可以變,但離不開大綱..................係永不可以,因為你袛能跟你的人生劇本去演,對白?就比你改幾句啦

我研究命理多年,發現要改人生劇本是一件極度痛苦的事, 不是人人可以,而且還要有機緣,和積很多陰德才有機會
原帖由 Login 於 2008-10-14 19:06 發表
小弟愚昧,不明白恩典和緣份的關係

請解釋,我做數學已做到腦脹了

謝謝

佛家說的是有沒有佛緣

基督教的恩典是神白白給你的

得救本乎恩(是神白白送給你的),也因著信(都要你信才行)
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 18:57 發表

我諗依然係唔知你講緊咩- -

我有冇點解係由你判斷- -
仲有我係十分相信茅山既力量  因為我經常見到

茅山?神打的標同呀?我都試過...................
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 21:33 發表

細節可以變,但離不開大綱..................係永不可以,因為你袛能跟你的人生劇本去演,對白?就比你改幾句啦

我研究命理多年,發現要改人生劇本是一件極度痛苦的事, 不是人人可以,而且還要有機緣,和積很多陰德才有 ...

改變唔見得好  機緣我同意  陰德係for 你下一世唔係今世
你唔知個劇本寫咩又點去改變呢- -
好明顯唔係淨係改到對白-3-  
若然你係有研究命理 好難相信你會轉到耶教
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-14 21:43 發表

茅山?神打的標同呀?我都試過...................

我未試過喎~有咩感受??
若然有人係你發功玩標童劈自己個陣話 點解咁神奇既  我想知會點~
茅山係稱作神功
原帖由 沙文 於 2008-10-14 21:24 發表
但係可惜信心就始終局限於要感到有神先肯信

其實我唔係好想回你文,因為你發的文是下格

我信耶穌並唔係我有人間慘事或生意失敗,袛是一個機緣,我決志信主後,甚麼也沒有做過,一年都返唔到教會十次,信主的心一早已經定下來,

至於感到神的存在是最近兩年的事,我參加洗禮亦都是靠主恩典和成就.......................不過講你都唔會明
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 21:47 發表

改變唔見得好  機緣我同意  陰德係for 你下一世唔係今世
若然你係有研究命理 好難相信你會轉到耶教 ...

研究命理和轉到耶教無衝突,因為我是完全相信造物論的人,世上所有的事物都是神所造,在我眼中有很多虔誠基督徒不是全信所有事物都是神所造,好似唔比其教友打麻雀一樣

世界上所有人和事都是神所造,人有神賜的智慧再造其他事物
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 21:52 發表

我未試過喎~有咩感受??
若然有人係你發功玩標童劈自己個陣話 點解咁神奇既  我想知會點~
茅山係稱作神功

試過一次咁多,做學生時跟同學玩
行為有少少不由自主,但有意識,呼吸很急很重,其實幾辛苦下

回復 96# 的帖子

您連唔係好想回的文都要回,就更下格啦。但係唔怕,連下格都係由下格嘅神所造
您一年返教會唔到十次,比一年返教會唔到9次之人的信心差
講我都唔會明,係因為您講得唔明
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-14 21:47 發表

積德行善也可以改變命運
我今次領洗也是我改變命運的一種手段,不過唔詳細講.................因為真是一個機緣,不是我想就可行
高級模式 | 發新話題
換一個