返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我趕科場

回復 117# kkkk_kkkk 的帖子

quote]原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-15 14:19 發表

係一個普通人  但係佢講既野卻比你同我都合理......................[你覺得佢合理係因為你已經潛意識認同咗佢

/color]

以下係我個人觀念
講我岩.所以我都十分相信一個預算內既意外卻係另一個預算 [/quote]
錯,應該是一件不在預算之內既意外又再遇上另一件不在預算之內的事
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-15 22:25 發表
quote]原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-15 14:19 發表

係一個普通人  但係佢講既野卻比你同我都合理......................[你覺得佢合理係因為你已經潛意識認同 ...

結果你還是沒有看我寫的東西(#79和#80)。

機率大於0就等於可以發生。見#79,就在此帖第4頁

那不是這問題的答案呀......

回復 122# HTBROKE1 的帖子

關於概率的一點東西:

http://philosophy.hku.hk/think/stat/index.php

回復 120# 的帖子

倪匡何許人也?
要靠機緣信而受洗,呢個奇門遁甲基督教就落了下格啦,您即是並非真心信而係靠機綠啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 79# HTBROKE1 的帖子

你列舉澳門驚員開鎗事件,警員向天開,一公里外騎電單車的巿中鎗受傷.......................對中鎗者來說,係極之巧合的意外

因為中鎗者唔係警察,唔係軍人,唔係賊,不在戰場,不在開鎗現場範圍,中槍的機會率係<0

點解?因為你已經沒有了同時同地同一個機會去試多一次.....................

不過睇你都係唔明,唔再同你討論巧合

因為你中文差,機緣巧合呢四個字先生無教過
原帖由 weakest 於 2008-10-16 02:10 發表
關於概率的一點東西:

http://philosophy.hku.hk/think/stat/index.php

唔好再試圖用概率來解釋巧合,因為更會顯示出你地水平低.....
1. "其中亦有人向我展示過他所信仰的宗教的神秘力量"<----那是甚麼宗教??(似乎不是基教...)為何不加入那宗教??
加入那一個宗教,不是你想就可以,要講緣份,同結婚一樣,你唔可以同個唔識的女仔講我鐘意你,一齊結婚囉.一樣
2. 某些宗教有神秘力量, 便代表每一個不同宗教都有自己的神秘力量???閣下接觸了世界上所有宗教(包括車輪功...)乎??
你唔知唔代表無,就算法輪功都一樣,你唔係佢成員點知無,看事物不能單看表面

回復 108# weakest 的帖子

原帖由 weakest 於 2008-10-15 01:58 發表

1. 兩人有何相關知識??為何覺得二人有這問題上可信?

一個教緊中學和一個中學畢業,因為呢個問題唔難理解,比較可惜的係,教書那位在未經思考就話唔識

2. HTB的post可理解為: 有另一種possible explaination (probability>0), 耶神(或其他神)便非唯一解釋. 如何判定兩者的優劣?? ...

用你知的低機率去講,發生低機率的一件事和另一同樣發生機率低的一件事,在某一個限定時段內同時發生成為A事件,就係巧合,如是者再在另一個限定時段內以同樣兩個低機率的情況下發生B事件,而且因為A和B的發生再成就(產生)C事件的話,呢種狀況很多時被說成神的安排

希望你會明
大黃傻貓加菲貓的離教經歷

花了兩的時間去讀她的離教聲明

讀後感.......................兩個字..........可憐

可憐的原因是在於她沒必要花這麼多年的時間去和基要派的基督徒戰鬥,她用這些時間去幫助有需要的人可能會更好

長期鬥爭的結果如何?基要派沒有下來,信徒沒有因為她的戰鬥而減少.................................她自己?扁體鱗傷.............經常張開自己的爪牙來保護自己

反而我痛心的是她加入一個曲解聖經的異端基督教派,跟杜葉錫恩同一樣受到基要派的信條所傷害

當一個人受到傷害的是候,很多很多事放在眼內也是一條刺

她在信基督的這麼多年,也沒有主存在的體驗,我可以說她不再信是可以正確的

不說太多,我祝願她能找到自己的快樂人生

回復 129# 的帖子

要花兩的時間去讀她的離教聲明,又確係幾可憐
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 128# 的帖子

您講得好佢就会明啦,否則希望乜都係冇用。您講成咁,佢一定不会有機緣或者巧合地明嘛
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-16 08:27 發表
你列舉澳門驚員開鎗事件,警員向天開,一公里外騎電單車的巿中鎗受傷.......................對中鎗者來說,係極之巧合的意外

因為中鎗者唔係警察,唔係軍人,唔係賊,不在戰場,不在開鎗現場範圍,中槍的機會率係 ...

巧合 = 發生= 事實

世界的誕生也是一樣。

,中文和心理質素差的是你,勞煩好好向小學老師和社工求教。
巧合=發生=事實.......?世界的誕生也一樣....?

中學敎師都話唔識,你叫我問小學教師,呢一個邏輯好明顯已經係錯.

唔好攪錯,社工袛係會幫你申請公援

算.............我閙夠,因為再花時間同你地都冇用,不用再回文,我唔會再來睇.....................因為你地袛係一小撮烏合之眾,起不了作用,反基督的人已經死了很多,但神還是一樣存在基督徒的心裡

你們在這繼續自誇.....................亦都希望你們到自己找到生命路
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-16 09:33 發表

讀後感.......................兩個字..........可憐

可憐的原因是在於她沒必要花這麼多年的時間去和基要派的基督徒戰鬥,她用這些時間去幫助有需要的人可 ...

^
      ^
      |
      |
ThANKs , 可 [xx句文]=[respect]

sorry can not type it out in Chinese
sorry

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-15 22:25 發表

係一個普通人  但係佢講既野卻比你同我都合理......................[你覺得佢合理係因為你已經潛意識認同 ...

咁你又有冇考慮到點解我會認同佢   你試下反駁佢既論點我睇

另一句依然想問你知唔知自己講緊咩- -
原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-16 13:27 發表

中學敎師都話唔識,你叫我問小學教師,呢一個邏輯好明顯已經係錯.

算.............我閙夠,因為再花時間同你地都冇用,不用再回文,我 ...

我只是路過的,但我好想罵你一句:

唔好以為自己好清高,以為自己一定對!!!最少E度D人比你謙虛客觀!!!像HB兄那句:你以為自己係邊個呀?![ /size]
原帖由 Guest from 218.253.50.x 於 2008-10-16 17:06 發表

我只是路過的,但我好想罵你一句:

唔好以為自己好清高,以為自己一定對!!!最少E度D人比你謙虛客觀!!!像HB兄那句:你以為自己係邊個呀?![ /size]

冷靜冷靜,這裡是斯文人地方。[汗

這個人只是和我們的立場不同而已,無須叫罵。

不過那種高高在上的態度要改一下。

原帖由 Guest from 219.77.104.x 於 2008-10-16 13:27 發表

算.............我閙夠,因為再花時間同你地都冇用,不用再回文,我 ...

你連尊重都唔識  好明顯你個宗教連對你精神上都冇咩大作為
我唔明點解會有邏輯學上既問題  中學科師唔識=/=小學教師唔識   中學生唔識=/=小學生唔識
你亦都搞錯社工既用途.....社工開解人比較多
你都知你係胡鬧我覺得好好    原來你唔係係度討論係諗住拖我地入教?
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-10-16 18:36 發表

你連尊重都唔識  好明顯你個宗教連對你精神上都冇咩大作為
我唔明點解會有邏輯學上既問題  中學科師唔識=/=小學教師唔識   中學生唔識=/=小學生唔識
你亦都搞錯社工既用途.....社工開解人比較多
你都知你係胡鬧我 ...

老實說,我們何嘗不是拖人離教??XDDDD

立場不同,無須動氣,省番暖肚。
冷靜才比較有建設性。

回復 129# 的帖子

花了兩才看到關於基要的經歷,但仍未繼續看下去她其他的經歷,閣下又真的幾可憐。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個