返回列表 回覆 發帖

每天的閱讀報告~「每天進步多一些」

我起圖書館借左一本好有意義的書,叫做「每天進步多一些」........我想每日抽幾篇出黎讀比大家睇,希望大家一起進步

一、有夢想有動力

一個成功的人,可能具備有獨特的個性、才華和技巧。但是,使一個人有成就的真正力量應該是有「夢想」。有人認為做白日夢是浪費時間,不過如果能夠花一點時間給自己做個白日夢,安排認真面對自己的獨處時間,除了能鬆弛神經之外,還可以對生活產生一點新靈感。做白日夢和有「夢想」是兩回事,有夢想的人,生活會更有樂趣,做事更起勁。有些人的夢想就是外出旅遊見識一下,每次想到這件事都會非常興奮,就算工作壓力有多大,都會因為想完成這個旅遊夢想而充滿工作鬥志。一個人要有夢想才會有生活的動力,不會因為遇到困難就隨便放棄自己的夢想。所以想要完成這個每日進步多一些的夢想,每日都需要吸收新知識,多閱讀、多交流,為要達致夢想而堅持增值進步!

閱讀感想︰
原來做人有夢想有目標,就係成功的第一步,我以往都係唔知自己想做d乜,漫無目標咁過日子實在太浪費時間,我現在要好好訂下好幾個夢想,然後向夢想前行(不是空想而是有計劃地付諸實行),相信每天會有所意義!
要我再信基督教不如一刀捅死我

不理天堂的引誘,不理地獄的恐嚇,總之我和基督教誓不兩立

http://hk.myblog.yahoo.com/beckyhk720
原帖由 Paul 於 2007-3-23 02:01 發表
真係扮Dan Brown...
弊!諗落都係唔得.....一旦公開左,薏蘊知道左作者係我,女主角係羅紗蓮同佢,咪大件事?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 天煞孤星 於 2007-3-23 02:05 發表

不如你教我點樣冧仔啦,哈哈
可惜我淨識冧女,sorry sorry...
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-3-23 18:00 發表
但係妳千祈咪揾佢試餸喎,萬一佢改變主意............

不如你教我點樣冧仔啦,哈哈

http://hk.myblog.yahoo.com/beckyhk720

回復 #15 沙文 的帖子

真係扮Dan Brown...
原帖由 天煞孤星 於 2007-3-23 01:51 發表

唔駛搵啦~~我已經有男朋友(未來老公)啦,男朋友時時都想我學煮餸架啦~~ 哈哈
但係妳千祈咪揾佢試餸喎,萬一佢改變主意............
原帖由 Paul 於 2007-3-23 01:49 發表
1.你試下叫你老婆貢獻全條街既膳食同家務啦笨...

2. 咁寫完本小說你最想做是甚麼呢?
1.唔駛我叫
Luk 22:26 但你們不可這樣.你們裡頭為大的、倒要像年幼的.為首領的、倒要像服事人的。

2. 賣小說
原帖由 沙文 於 2007-3-23 17:43 發表
唔解唔揾左老公先學習煮餸呢?

唔駛搵啦~~我已經有男朋友(未來老公)啦,男朋友時時都想我學煮餸架啦~~ 哈哈

回復 #12 沙文 的帖子

你試下叫你老婆貢獻全條街既膳食同家務啦笨...

咁寫完本小說你最想做是甚麼呢?
原帖由 Paul 於 2007-3-23 01:45 發表
這倒是一個宏願... 女人無聲貢獻於自己的家庭是很偉大的...
但係,女人無聲貢獻於人地的家庭是更偉大的.

理由係,佢不自私

回復 #9 天煞孤星 的帖子

這倒是一個宏願... 女人無聲貢獻於自己的家庭是很偉大的...

是甚麼菜式?
原帖由 天煞孤星 於 2007-3-23 01:41 發表
仲有一個夢想可以做個平凡的家庭主婦,想煮番兩味比老公食,所以我現在開始要學習煮餸
唔解唔揾左老公先學習煮餸呢?
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-23 17:03 發表

咁你諗到未呀?講唔講得出黎分享下?

我其中的夢想係去日本旅行

仲有一個夢想可以做個平凡的家庭主婦,想煮番兩味比老公食,所以我現在開始要學習煮餸

原帖由 Paul 於 2007-3-23 01:37 發表
咁可能會令你失望~
我對您期望一向都唔係太高

回復 #6 沙文 的帖子

咁可能會令你失望~
原帖由 Paul 於 2007-3-23 01:20 發表
你咪寫緊law...

我想o係公眾唱一些宣揚基督教的歌~
我支持您!如果您唱得唔係太好聽的話

回復 #3 沙文 的帖子

你咪寫緊law...

我想o係公眾唱一些宣揚基督教的歌~
原帖由 沙文 於 2007-3-23 17:14 發表
我有啦我有啦我有啦我有啦我有啦

我夢想寫小說!

你仲有另一個夢想:推翻一夫一妻制度,大享齊人之福丫嘛。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2007-3-23 01:03 發表

我有啦我有啦我有啦我有啦我有啦

我夢想寫小說!
原帖由 天煞孤星 於 2007-3-23 16:33 發表
閱讀感想︰
原來做人有夢想有目標,就係成功的第一步,我以往都係唔知自己想做d乜,漫無目標咁過日子實在太浪費時間,我現在要好好訂下好幾個夢想,然後向夢想前行(不是空想而是有計劃地付諸實行),相信每天會有所意義!

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個