返回列表 回覆 發帖

[發問] 信仰危機仲未出現?

回復 20# weakest 的帖子

當然,不過久而久之,這些「其他目的」或許也會變負累呢

回復 21# Jennifer 的帖子

這麼說來,很多都可以說成是負累呢,包括導致拉屎的食飯。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

重申一點

我做無間道的行為只是過渡時段,待適當時機我會去提出離教要求(主要我現在搞掂我小組門徒訓練先,費事我離得令D"會員"難受而增加佢地自己內疚感)

回復 18# 的帖子

迴轉壽司~
好gag呀....

回復 23# 弒神者 的帖子

離教的要求, 你要對誰提出
你又想要有誰批准?
原帖由 aquaticlunar 於 2008-11-29 21:13 發表
離教的要求, 你要對誰提出
你又想要有誰批准?

直接將離教書,離教信交給所屬牧師和"會員"不就行嗎?
原帖由 弒神者 於 2008-11-29 21:28 發表

直接將離教書,離教信交給所屬牧師和"會員"不就行嗎?

要離便離,說一聲即可!不然一走了之也可!為何非要寫信不可呢?
我命由我不由天!
祢所說的平安裡沒有平安,祢所在的地方並沒有烏托邦!
原帖由 鹿鳴 於 2008-11-29 21:40 發表

要離便離,說一聲即可!不然一走了之也可!為何非要寫信不可呢?

那麼水兄的離教書/信並非必然要做?

回復 21# Jennifer 的帖子

這些要樓主才知道了...
原帖由 弒神者 於 2008-11-29 21:46 發表

那麼水兄的離教書/信並非必然要做?

完全唔明喎??
原帖由 kkkk_kkkk 於 2008-11-30 00:14 發表

完全唔明喎??

http://exchristian.hk/home/article/show/144

http://exchristian.hk/home/article/show/26

回復 28# 弒神者 的帖子

傻仔...邊個話離教要批准架...離教書/信當然並非必然啦...
睇黎你都會要返多一排教會先會熟d規矩lor...事奉係唔會有「搞掂」嘅一日,亦都唔會
有「冇左你唔掂」嘅一日...人地見你落力,自然會比多d野你做,但係你一日消失左呢,
話咁快又會有大把人替你架wor...

回復 31# 弒神者 的帖子

你呢頭幫手搞門訓,個頭又遞封「離教書」,你d "會員" 唔通又唔會難受咩...
最好就係悄悄的離去架啦...慢慢d人就唔會記得你架啦,你遞封「離教書」,反而會令
佢地成世記住有個人曾經咁「高調」離教添...
如果要帶一組人, 禮貌上最好通知一下所屬教會, 方便找人替你. 但如他們硬要你做下去, 拒絕便行了...
無了期的工作~
原帖由 Guest from 116.48.12.x 於 2008-11-29 15:24 發表
請問有甚麼好笑呢?
在基督教的層面來看,
他只是被魔鬼迷惑而已!
雖然不知道他的情況,
假若他的牧者知道他的行為,
不揭發他的原因是希望他回轉吧! ...

可惜基督教不是真理,更不是現實,那是鬼話
牧者這字眼顯示你們當人和自己是什麼。

在現實的層面來說,一個人從思覺失調的疾病醒過來了,回到現實。

我笑是因為有思覺失調病人看見他人康復,就說康復者不正常。最好笑的就是你還以為你們基督徒是絕對對的。
那不是這問題的答案呀......

回復 34# weakest 的帖子

通知了,佢地會比佢就咁行出門口?在挽留與決絕之間,又有排煩呢...
難道要水兄破除形式框框上的東西?(離教書?離教步驟?)哈!講講下個腦又諗左D佛學,哲學野添~~!

回復 37# Jennifer 的帖子

無duty就可以jer...有duty的, 通知人家一下, 處事有點交待, 還是好的...如果樓主心意已決, 教會亦奈他不何啦...難不成禁錮樓主??

回復 39# weakest 的帖子

嘻嘻..我地兩個喺度拗都冇用,由得樓主自己決定最合適處理辦法啦
高級模式 | 發新話題
換一個