返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 八大繆誤

原帖由 Guest from 74.12.122.x 於 2008-12-17 06:31 發表
這個火湖不是 "懲罰和糾正",這是代價。 懲罰和糾正是你在世的時侯給你的。教而不善代價就是火湖。 我舉個例:啊媽叫呀仔唔好黑麻麻坐咁前看電視。啊仔唔聽。啊媽為左"懲罰和糾正",就唔俾啊仔看電視。目的係要佢明白會有不可挽回的後果。但係啊仔唔聽,偷偷在夜間看。 代價是變成一個大近視... 後悔不已。(太遲了)

(1) 阿媽全知。
(2) 佢知道個仔夜晚會偷睇電視。
(3) 假設偷睇電視的話要受地獄永火。
(4) 阿媽全愛。
(5) 佢會設法阻止個仔偷睇電視。
(6) 阿媽全能。
(7) 佢能成功阻止個仔偷睇電視。

殘忍的諸神,你們使我犯罪,你們又因這些罪行來處死我啊!(伏爾泰)

我愛煮椰酥。ಠ口ಠ
原帖由 出位基督徒 於 2008-12-19 03:09 發表

比喻不當,不能拿作對比。性取向是道德價值的問題,而警員搶劫是社會問題,不涉及價值。

有何不當?同性戀攪出來的 AIDS 不是社會問題?搶劫和道德無關?

因為阿媽唔係全知law!!重要反問?

啊媽全知係 Puppet 說的 (1),咁你同  ...

你唔係悟性咁低掛?
我愛煮椰酥。ಠ口ಠ
原帖由 出位基督徒 於 2008-12-20 03:38 發表
P.S. Puppet, 你開始不用論點,直接攻擊我個人了。

我因存疑,所以我是在請問您:「你是不是悟性那麼低?(你唔係悟性咁低掛?)」
我不是陳述一個概念:「你悟性低。」

我發問好讓我在必要時能解釋我的看法。
我愛煮椰酥。ಠ口ಠ
原帖由 抽刀斷水 於 2008-12-20 15:27 發表

據你所知,AIDS真的是同性戀攪出來的麼?

若AIDS不存在,同性戀不會搞出AIDS來。
AIDS是神搞出來的。
還有同性戀不是AIDS的唯一途徑。
我愛煮椰酥。ಠ口ಠ

回復 46# 出位基督徒 的帖子

請搞清楚造和做的分別。
我愛煮椰酥。ಠ口ಠ
高級模式 | 發新話題
換一個