返回列表 回覆 發帖

基督教在民间已经是过街老鼠人人喊打了!

6# jimmychauck
既然您有此提議,我地一定會慎重考慮
Don't know where God is but the Devil is in the details
15# jimmychauck
冇辦法啦,上樑不正下樑歪,上帝都係不理性又不客觀咖啦。
Don't know where God is but the Devil is in the details
我不諱言,是在踐踏我的智慧,屬於不禮貌行為。
...
jimmychauck 發表於 2009/3/1 20:19

咁又未必。佢禮貌地踐踏您的的智慧都得咖嘛
23# 抽刀斷水
聖經話咁樣先至係異端啦
Act 24:14    但有一件事、我向你承認、就是他們所稱為異端的道、我正按著那道事奉我祖宗的 神、又信合乎律法的、和先知書上一切所記載的.
就和你說謝婉憫醫生和沉祖堯醫師,請你以你的標準審判他兩個吧。
jimmychauck 發表於 2009/3/2 03:06

您拘捕咗佢地歸案先得格。
33# jimmychauck
那麼無神論和信神其實是同一宗教了,因為有同一起源。<<<<<<<<
不是宗教,是「起源一樣」。
HTBROKE1 發表於 2009/3/3 06:29

起源都唔係1樣啦。佢此種認親認戚辯証法,其實係揾黎講,目的係要looks like無神論俾信神騎住之嘛。

譬如,兩條友爭論有冇G spot, 咁主張有G spot嗰個就話:「till, 冇G spot同有G spot其實是同一理論了,因為有同一起源」

唔係你死都話有上帝,我得Q閒話冇咩?我屎忽痕乎?
40# jimmychauck
車,又係您自己話同一起源就係同一宗教嘛。您咁樣講之時,係講得好得敕顧喎
41# 沙文  
我就按照各位的邏輯,把有神論和無神論拉在一起,顯示此論據站不住腳。
jimmychauck 發表於 2009/3/3 13:49
您冇喎。如果唔係您話女人有G spot,我点会咁屎忽痕話女人係冇G spot咖呢?您都唔係按照各位的邏輯把有G spot論同冇G spot論拉在一起 -- 女人有G spot起源在您摸到某處尊夫人即發出較高頻的叫床聲;而女人冇G spot論起源於您話俾我聽女人有G spot;故兩者起源不同。

同埋,由於您已宣稱唔講宗教,所以post#42第2段及之後無效。以後只可以用無宗教性質的例子來說明。好似咁:有1天我行街見到阿占,發覺佢塊面俾老婆划出5條血痕好肉酸,於是我唱衰佢。点知nomad宣稱同日同時都見到阿占,但佢話阿占塊面係俾老婆一巴打腫而非划出5條血痕。於是我地爭論所見的係咪同一個阿占。
原來阿占一边面被打腫,一边面被划出5條血痕。

對同一件事物有不同理解,就係会咁咖啦。阿占,世上只有一個嘛
以上係真係見到阿占,都会有分歧,若然所謂阿占係老作嘅,就更加天馬行空任您嗡啦。

其實一直以來都係您自己認為您所屬的團體好特別之嘛,我夠識好多女人話:「我係坐枱嘅,佢係企街嘅,咁,佢又点可以同我比呢?」
在顧客眼中,咪都又係做雞啫,您以為自己真係寧舍不同咩?
47# jimmychauck
咁您又唔駛發晦氣唔再在本題出帖茄,等我俾條路您行啦:您可以同神改過第個名嘛,例如,耶穌基督後期聖徒教会--即係您所謂摩門教--叫佢做耶和華,咁,貴教就唔好用此名稱,而改之為邪傻瑕 -- 反正都係譯音,冇所謂嘛。如此,當可減小外界不明就裡人士將貴教同耶穌基督後期聖徒教会一律歸類為Christianity了
49# Guest from 10.18.4.x
咁又唔会沒完沒了,因為佢唔会再回應,所以只有我講冇佢講
高級模式 | 發新話題
換一個