返回列表 回覆 發帖

決志的陰影

實兄的反應正常到不得了。

聽人講過信教就好似入咗一個abusive relationship裏面一樣,呢條友成日呃你,但你卻處處維護佢,到你有一日醒番,發覺呢條友嘅真面目,唔火滾至奇。

我想問係咪我一世就係"雞篤"既人??? 有冇出會既儀式??

相信實兄最後踏出教會,唔肯再入番去嘅時候,已經完成了出會儀式。
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)
1# 實  
有邊個細路仔時冇做 d幼稚野丫,一笑置之就可以啦。

我何止決志,仲受洗加入教會添。咁又點呀?
我細個夠玩神打放飛劍啦,唔通又要當真去請牧師驅魔咩?
呢 d美好回憶,笑下咪算囉,都過左去啦。 ...
龍井樹 發表於 2009/3/23 11:00

龍兄走得早走得快,所以說得容易。呢樣嘢唔係聖誕老人或bigfoot,話唔信就唔信,sung吓笨笑吓起身拍兩吓拍走身塵就冇事冇幹,一切回復正常。小弟走出嚟要睇番D書,問好多人嘢,查番自已點解咁戇居信,咁個腦唸嘢先順番,前後攪咗半年。掂番之後唸番重猶有餘悸,先知道呢樣嘢唔係咁簡單,先知道咩係洗腦。

呢樣嘢邪得可以,唔係就唔需要呢個網站啦!
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)
龍井樹兄> 本人的確冇睇過老哥的離教見證,見到#4的回應就只可以咁樣答你,實乃無心之失請見諒。

實兄>以前冇咁多好書,呢幾年嘅 secular movement 出咗好多好書,老哥你有福啦﹕
Letter to a christian nation - Sam Harris 精、簡、一針見血,本書夠薄,用嚟止痛最好。
Why I became an atheist - John Loftus 反護教書,作者做足功課但有些地方太學術性,略為難明,但就箅明十分一都獲益良多。
Take back your life - Janja Lalich 講洗腦,睇完你會明耶教(及其他教)嘅操控洗腦手法。
李天命的思考藝術 - 李天命 教你點唸嘢,睇完會識得分辦咩係 bull shit。
另外有幾點想提一提﹕
1. 唔好急,因為急唔嚟,本人見過有D要掙扎好幾年。
2. 離教其實是 de-program 自已,你要 take up 一D新嘅自已嘅價值觀,同培養自已能獨立思考。
3. 嗰D唔返教會就唔舒服嘅感覺,係邪教嘅 programming 嚟,包括容易自責、內疚。如果理性地去分析,呢條「神」都係假嘅,guilty to whom? 空氣?
希望幫到你!

實兄,本人唔係咩專家,但就所知嘅嘗試講解吓。Programming 其實唔係咩恐怖嘢,只不過係話一個人接受咗一個 idea,呢個 idea 成為佢思想嘅一部分,從而影響佢嘅行為。這不一定是壞事,好似一個老師教學生話人與人應互相幫助,學生接受咗便去幫人。但如果你接受咗一D看似無害或似是而非的 idea,如耶教的﹕
1. 耶教的神是真的。
2. 神是聖潔的。
你俾呢兩個 iideas 成為你思想嘅一部分,你做嘢便時時唸住有個「神」睇住你,便會驚自已做錯和「犯罪」,慢慢便培養出一種罪疚感,所以覺得唔返教會,好似唔舒服得罪咗「某」D嘢。但如果你睇返吓書問吓人,從各方面去查明耶教的神是否是真,你便知這些理據都站不住腳,這樣既然 1 是假的,2 是否聖潔也無關重要,根本就冇咩「神」成日睇住你,咁你就 de-program 咗呢兩個 ideas,罪疚感亦會慢慢消失。

至於耶教是否邪教,本人覺得任何宗教將一D未經驗証嘅嘢當係事實咁話俾人聽,牢籠人哋思想,都係邪教。耶教附合這定義,所以係邪教。
李天命本書很好,希望對你有用。中文書方面,實兄可以去公共圖書館找批評耶教的書,它們都會放在一起,你找關於 religion(宗教), atheism(無神論), secularism(世俗主義)的書架便會找到。如果實兄不怕麻煩,甚至可以去港大、中大、或其他大學的圖書館,那裏的書會更有料到,而且很多都准外借的。

... 明天會去買李天命本睇左先, 謝謝Q兄

冇問題,幫到你最好。
16# 潔瑩
我有時將這班人是當喪屍那樣看,是一班俾人呃了又一齊去呃人的怪人,入親去的都俾佢食人唔lur骨,有時重彼此互咬,好恐怖呀!
失去咗嘅興趣唔係真係冇咗,可以慢慢培養番出嚟,離教初期係咁。
除咗畫畫之外,實兄有冇諗過試下做番D以前覺得係「壞」嘅事,好像上波樓,打麻將等。很多其實都不是壞的,亦很可笑。

另外做運動會幫助康復,這是本人的經驗。

十分十分十分好,預祝今期六合彩老哥一Q攪掂!我第一次再講番粗口,那種感覺簡直是釋放!
高級模式 | 發新話題
換一個