返回列表 回覆 發帖

解答關於超短基版FAQ

99# Dalvm
當然不是啦,我極為不願打這份工,但老閭加我人工求我留低,而我又聽您話愛我老闆,只好屈就。我已經講明唔加我人工都得,但老闆又話我唔接受即係唔聽話、唔愛佢,我都好痛苦咖
Don't know where God is but the Devil is in the details
99# Dalvm
當然不是啦,我極為不願打這份工,但老閭加我人工求我留低,而我又聽您話愛我老闆,只好屈就。我已經講明唔加我人工都得,但老闆又話我唔接受即係唔聽話、唔愛佢,我都好痛苦咖 ...
沙文 發表於 2009/3/30 10:06

如果你告訴過了老闆不用加人工也會留下工作,但還是加了。

那你的公司不是想像中這麼財困。
98# Dalvm
您愛的前題就係自己有飯食?咁算係求自己的益處定害處?
点解您愛我0%?又係因為能力所及?
沙文 發表於 2009/3/30 10:03

你吃飽飯會傷害到誰? 你吃不足夠食物會傷害到你自己。

愛也愛你不想你受到傷害。

你覺得我不愛離教者嗎?

Q:你有寫出你的離教見証嗎?我想看看。
A:eu frankestein do suburbio(banda luxuría)
http://www.youtube.com/watch?v=1W_uEJ8M4zU ...

Q:如果你也能用實際新聞証明和解釋你的論點就好了。
那我們大家以後就找找一些當天的新聞(不是自己作的故事)做討論,來判斷這個愛的解釋有沒有問題好嗎?
我覺得這做法會是一個理性的討論。
就像我上貼有關忌妒的新聞。
A:我可以用電影!
為愛朗讀 (The Reader)
http://tw.movie.yahoo.com/movieinfo_main.html/id=2918
《我願意為妳朗讀》徐林克
張寧恩
http://blog.xuite.net/applause/blog/22485865
為愛[朗讀]Thr Reader
http://thereader.pixnet.net/blog

Q:基督教貶低女性。為何會這樣認為? 能否說出理由嗎?
A:日子久了你就會明白。
102# Dalvm
是因為layoff多了一個洗廁所阿嬸。您口中空談愛呀愛,但其實根本不關心別人,所以忽視了她。
Don't know where God is but the Devil is in the details
103# Dalvm
若然您將飯送給Ethiopia的饑民,至少其中一個便不用餓死了。而您選擇了寧願他餓死而您不餓死,就體現了「愛是無所不在」,不過,係愛自己。

您十一奉献予蘋果報而不奉献予敝公司,當然是10%愛蘋果報而0%愛我這個離教者。点解您0%愛我?
如果你告訴過了老闆不用加人工也會留下工作,但還是加了。

那你的公司不是想像中這麼財困。
Dalvm 發表於 2009/3/30 06:21

公司財困都要運作架.... 人才都無嘅話公司點脫離財困?
公司肯加人工俾佢留低, 肯定係佢對公司有重要嘅價值. 留低先係"愛"嘅表現!

不過將"愛"呢個概念用喺工作上都幾詭異. 到底我係應該"愛"工作, "愛"公司, 定係"愛"老闆 呢?
全部都"愛"會好矛盾架喎....
107# takas
您咁睇得起細佬,知遇之恩無以為報,下如您做埋我老細啦?
而家咩都講愛,梗係連返工都要搞下辦公室之愛啦
Q:你有寫出你的離教見証嗎?我想看看。
A:eu frankestein do suburbio(banda luxuría)
http://www.youtube.com/watch?v=1W_uEJ8M4zU ...

Q:如果你也能用實際新聞証明和解釋你的論點就好了。
那我們大家以 ...
dior13dior13 發表於 2009/3/30 13:38

謝謝介紹給我這套電影,有空我會去看看這套電影,和理解你的離教見証
102# Dalvm  
是因為layoff多了一個洗廁所阿嬸。您口中空談愛呀愛,但其實根本不關心別人,所以忽視了她。
沙文 發表於 2009/3/30 15:28

你老闆有沒有對你說過,如果你要加人工留下來工作,就要layoff個洗廁所阿嬸?
103# Dalvm
若然您將飯送給Ethiopia的饑民,至少其中一個便不用餓死了。而您選擇了寧願他餓死而您不餓死,就體現了「愛是無所不在」,不過,係愛自己。

您十一奉献予蘋果報而不奉献予敝公司,當然是10%愛蘋果報而 ...
沙文 發表於 2009/3/30 15:32

如果我很有很有錢,真的想給他們所有饑民吃的。
但一個人能力有限,如果人人也給飯送給Ethiopia的饑民,那就解決問題了。

你愛自己多少%? 你愛父母多少%? 你愛老婆多少%?你愛其它離教者的人多少%。 你老婆愛你多少%?
愛不一定要用給多少錢別人來衡量。
公司財困都要運作架.... 人才都無嘅話公司點脫離財困?
公司肯加人工俾佢留低, 肯定係佢對公司有重要嘅價值. 留低先係"愛"嘅表現!

不過將"愛"呢個概念用喺工作上都幾詭異. 到底我係應該"愛"工作, "愛"公司, 定係"愛 ...
takas 發表於 2009/3/30 16:13

如果是這樣,只能說那老闆不覺得清潔工人有存在價值。
不過將"愛"呢個概念用喺工作上都幾詭異. 到底我係應該"愛"工作, "愛"公司, 定係"愛"老闆 呢?
全部都"愛"會好矛盾架喎....
takas 發表於 2009/3/30 16:13

看看這新聞:

自19歲開始,有四個相士批他活不過36歲...

自 十 九 歲 開 始 就 有 四 個相 士 批 他 活 不 過 三 十 六 歲 。 他 擁 有 香 港 大 學 犯 罪 學 碩 士 學 歷 , 本 來 是 一 個 釋 囚 社 工, 因 為 自 覺 只 餘 下 十 年 命 , 救 人 不 如 自 救 , 所 以 轉 行 當 市 場 公 關 , 做 他 喜 歡 的 工 作。

相 士 說 我 三 十 六 歲 會 死 於 非 命 , 可 能 是 車 禍 , 又 可 能 客 死 他 鄉 。 所 以 三 十 六 歲 那 年我 決 定 不 到 外 地 旅 行 或 公 幹 , 出 街 坐 地 鐵 不 坐 巴 士 。 他 們 又 說 住 香 港 西 南 面 會 減 低出 事 機 會 , 不 過 香 港 西 南 面 都 是 豪 宅 我 買 不 起 , 最 平 是 屯 門 , 但 屯 門 又 有 條 屯 門 公路 , 都 是 行 不 通 。 現 在 我 將 保 險 加 大 了 保 額 , 年 年 驗 身 自 保 。 我 在 單 親 家 庭長 大 , 母 親 當 文 職 。 自 小 我 就 在 青 年 會 做 義 工 , 希 望 可 以 當 上 社 工 , 為 有 需 要 的 人服 務 。 雖 然 高 考 成 績 一 般 , 但 我 由 副 學 士 一 級 級 考 上 去 , 讀 碩 士 時 還 主 攻 犯 罪 學 ,希 望 將 來 做 社 工 時 用 得

十 九 歲 那 年 , 我 認 識一 個 懂 命 相 的 補 習 老 師 。 他 憑 我 對 下 三 白 眼 , 就 斷 言 我 只 得 三 十 六 歲 命 。 我 聽 後 不能 置 信 , 茫 茫 然 在 街 上 蕩 了 大 半 天 。 我 怕 自 己 真 的 這 樣 短 命 , 那 年 我 去 了 三 次 旅 行。 這 件 事 我 一 直 耿 耿 於 懷 。 入 大 學 後 有 次 陪 朋 友 到 廟 街 看 八 字 , 我 又 算 埋 一份 , 結 果 又 說 我 三 十 六 歲 有 個 劫 , 九 成 會 死 , 還 說 「 我 係 你 就 唔 結 婚 , 費 事 累 人 」。 我 的 命 運 進 一 步 被 「 引 證 」 , 後 來 我 遇 上 心 儀 對 象 也 不 敢 跟 對 方 開 始 。 三年 前 , 我 邊 讀 碩 士 課 程 , 邊 在 釋 囚 組 織 工 作 , 我 是 五 個 釋 囚 的 上 司 。 他 們 日 日 不 是說 阿 媽 病 危 要 請 假 , 就 是 說 遇 上 車 禍 要 遲 到 , 每 日 要 打 電 話 叫 他 們 起 床 上 班 , 壓 力大 到 我 每 天 午 餐 都 不 能 下 咽 。 工 作 吃 力 不 討 好 , 這 次 我 算 紫 微 斗 數 , 一 樣 說 我 三 十六 歲 必 死 無 疑 。 人 不 為 己 天 誅 地 滅 , 幫 人 不 如 幫 自 己 , 既 然 只 得 十 年 命 , 去 年 我 決定 不 再 做 社 工 , 轉 行 當 公 關 , 做 一 份 可 讓 我 開 眼 界 的 工 作 。

新 入 職 要 做 身 體檢 查 , 一 照 肺 , 才 發 現 長 了 一 個 大 水 瘤 , 還 要 發 炎 。 情 況 太 危 急 , 我 必 須 要 即 日 入院 做 手 術 。 手 術 完 後 醫 生 跟 我 說 , 水 瘤 發 炎 會 引 起 併 發 症 , 隨 時 有 生 命 危 險 。 這 個水 瘤 讓 我 醒 悟 過 來 , 原 來 人 的 生 命 很 脆 弱 , 根 本 不 用 等 十 年 。

最 近 又 有 朋 友 找 來 鐵 板 神 算 為 我 「 平 反 」 , 結 果 都 是 一 樣 。 這 次 我 沒 再 做 什 麼 , 只 是 一 笑 置 之 。 與 其 被 未 知 的 將 來 所 困 , 不 如 盡 力 做 好 每 一 天 。

<Text from atnext apple>

---------------------------------------------------------------------

請留意主角對工作的態度。

他熱愛 社工工作 (愛工作),社工的工作是要愛人吧(工作是愛)。他是五 個 釋 囚 的 上 司,他愛他們(愛下屬)。 但他覺得做這份工很辛苦,所以他就轉工,做一份能令他快樂的工作。
107# takas
您咁睇得起細佬,知遇之恩無以為報,下如您做埋我老細啦?
而家咩都講愛,梗係連返工都要搞下辦公室之愛啦
沙文 發表於 2009/3/30 20:07

你老細在公司財困時還加你人工,而你還想換老細......
110# Dalvm
佢唔駛向我交待不屬我部門的人事变動
114# Dalvm
佢都唔愛洗廁所阿嬸,我留低在此间冇愛的公司仲有乜意思喎?
114# Dalvm
佢都唔愛洗廁所阿嬸,我留低在此间冇愛的公司仲有乜意思喎?
沙文 發表於 2009/3/31 11:43

如果你愛老闆,愛這分工,愛洗廁所阿嬸,那應該怎樣做才好?
112# Dalvm
本來佢覺得嘅,一切都係因您的建議 --- 自動辭職,才發生這些不幸。
112# Dalvm
本來佢覺得嘅,一切都係因您的建議 --- 自動辭職,才發生這些不幸。
沙文 發表於 2009/3/31 11:47

自動辭職你是指那員工?
能說說發生了甚麼不幸?
117# Dalvm
我点知喎,一切問題都要由對如何做愛最有經驗的您為世人解答。或者,您諗唔到的話就求其quote番個段愛是乜乜物物的廢經出來,等我地恆久忍耐
高級模式 | 發新話題
換一個