返回列表 回覆 發帖

愛因斯坦.

回覆  Dalvm

科學是歡迎舉出理論中的錯誤,這就是宗教所缺乏的「可偽證性」原則。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/24 09:43

格林多前書 15:14 這樣說
假如基督沒有復活,那麼,我們的宣講便是空的,你們的信仰也是空的。

經文已說出基教信仰的「可証偽性」。
只要考古界發掘出耶穌的屍身, 駭骨便可使耶教破產, 不值一信。

或者你今天往巴勒斯旦地開始掘, 有天掘出耶子的骨來, 便使離教者人數倍增.
如果基督存在 就叫出耶穌現身出來來證明
.
Guest from 76.220.8.x 發表於 2012/10/24 14:26

這個不是叫可証偽性, 你讀書少, 我唔怪你。
如果秦始皇, 孔子, 孟子存在,就叫佢地現身出來証明!
(希望你明白你硬膠在那裡)
回覆  beebeechan

如果我依家話,耶穌在死後三天復活,醒左三秒又再死左,此聲稱都係無法被證偽的。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/24 20:42

那是你的狗翕無被証偽唶, 不是教會的教導
回覆  beebeechan
你的書讀的多 都還被耶穌騙 可見耶穌是個可怕的金光黨
Guest from 76.220.8.x 發表於 2012/10/25 06:15

你唔讀書, 被令人戰慄的網頁騙, 仲可怕
那麼神父孌童案件又教了你甚麼? ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 09:57

為甚麼老是無野可回便岔開話題?
無所謂, 你岔去邊, 都可以是我的話題。
那麼神父孌童案件又教了你甚麼? ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 09:57

信耶穌易, 做好人難。
耶穌的十字架不是看似那麼容易便揹得起
其實你調轉頭諗下,會唔會人係越禁慾越變態呢?性慾好似熱水壺蓋,壓得越實,反彈就越厲害喎。

我 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 11:23

幾時宗教對你是等同要禁慾呢?
聖經鼓勵人有性, 也不反對人享受美食, 滿足慾望。
在足求慾望的過程手段不要背離天主便是。
亞當娃在伊甸園無果吃要捱餓咩? 滿園都是果他們可任意享用架喎。

閣下為了要你性解放, 而引至有
性暴力, 
強暴, 
娼妓,
使伴侶傷心, 家庭破裂
咁不如收埋係個熱水瓶到囉。
已在講神父了,你跟跟啦。
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 17:36

無人要平信徒都要當起神父唶。
信耶穌不等同要當神父。
邏輯咁樣滑坡法,滑埋去世界末日添啦。
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 17:38

係滑坡, 都係由你滑起先唶
其實你調轉頭諗下,會唔會人係越禁慾越變態呢?性慾好似熱水壺蓋,壓得越實,反彈就越厲害喎

一齊世界末日囉
一時忘了基督教徒對「性」獨特而堅固的見解,不好意思,下次我會小心對話的了。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 17:49

你次次都有下次架哩
一時忘了基督教徒對「性」獨特而堅固的見解,不好意思,下次我會小心對話的了。 ...
抽刀斷水 發表於 2012/10/25 17:49

我唔覺得我既性慾與你的性慾有唔同,
我見到靚模都會扯哂旗, 好多幻想
係咪你這個性解放無熱水壼蓋便會走前去, 騎上去搖幾搖哩?
若你不至做到咁賤, 咁是甚麼令你要塞住個蓋, 唔釋放出你既熱呢?

同樣, 宗教也不是要你塞住個蓋, 係想你的熱水不要四圍濺。
想飲時先開蓋倒入杯。
高級模式 | 發新話題
換一個