返回列表 回覆 發帖

反洗禮

此處有些朋友垂詢關於離教儀式,可能係因為入教有儀式,但離教缺乏一種儀式,因此,離教者就覺得自己好似做少了一件事,沒有已離教的感覺或離教感覺不强烈。
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=3421&extra=page%3D1

最近,得悉原來有所謂「退洗證」、以及登報聲明離教的手續:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7941817.stm

此等鬼子佬發明的方法,各位固可參考,但咱們華人離教者對離教又有無建設的提議呢?我見很多版友都有這個離教儀式的訴求,想到,儀式,是可以創立的,施洗約翰能創立洗禮,我創出「反洗禮」又有何難?
但想歸想,反洗禮怎樣反,卻想不出來。直至昨日觀賞了今年OSCAR得獎片 sLUMDOG MILLIONAIRE, 片中主角跌落屎坑,終於觸發到靈感!

洗禮,寓意是洗乾淨,咁,反洗禮,就弄污之!就是這麼簡單就可以表達到您的離教意願!

洗禮,由牧師主持;而反洗禮則可由全球唯一華文離教網站之網主負責,可先由熱心離教版友令狐史京在公開的屎坑中試行,他受反洗禮後由我宣講「這是我的愛子,我所喜悅的」,又放幾隻白鴿增加氣氛,這個離教反洗禮便正式創立了!
Don't know where God is but the Devil is in the details
kyo_028168 & marcotang94>
承讓承讓!如果啱用嘅可以週圉宣傳吓。重有係可以改架,改到啱先填,本人冇copyright。

(對唔住唔知有人覆,啱啱先知。以後覆本人舊帖而要回覆請 pm 本人。)
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)
係呀,我又要填表
盡信神不如無神
Q兄,那個表格真的是可行啊XD
如果開一個專區相信有不少離教者會填= =+
洗禮都係洗完包埋上喎, 復活嘛

之前有網友提過, 話整污糟自己呀
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
試下甘霖啦不如,既然洗禮個時要將個人浸落“聖水”度,反洗禮就將人從浴缸拉翻上來,覺得點?
Pope Guy [人子] 上帝,
Pope 佳 [人子] 乃系 上帝,
Pope 佳 [人子] 乃系 //// [^乃] [^系] 上帝,
prussianz 發表於 2009/4/15 03:47

Pls see the link:-
DelayNoMore-BuGai-CaoNiMa
http://exchristian.hk/forum/redirect.php?tid=3527&goto=lastpost#lastpost
林龍 http://hk.groups.yahoo.com/group/lamdragon/
窮上帝  真 不該
Poor Guy 窮上帝
lamdragon 發表於 2009/4/14 16:06

Pope Guy [人子] 上帝,

Pope 佳 [人子] 乃系 上帝,

Pope 佳 [人子] 乃系 //// [^乃] [^系] 上帝,
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
您同我拗黎有乜用啫?您鍾意嘅就整一個窮上帝出來啦,而家又冇人有權唔俾您整
製造一個窮上帝有幾難?
沙文 發表於 2009/4/10 23:46

窮上帝  真 不該
Poor Guy
窮上帝
林龍 http://hk.groups.yahoo.com/group/lamdragon/
您同我拗黎有乜用啫?您鍾意嘅就整一個窮上帝出來啦,而家又冇人有權唔俾您整
製造一個窮上帝有幾難?
Don't know where God is but the Devil is in the details
31# 沙文
睇黎你唔係好知道安慰劑係乜野喎....
30# 龍井樹
e.g.美沙酮
26# weakest
安慰劑有時都有一定效果的
豈敢豈敢?我边有咁樣咁樣話人呢?
23# 龍井樹
我知我知,有一類人係不認為自己有病嘅,我唔會剌激您
沙文 發表於 2009/4/9 16:57

你太敏感啦‧‧‧
人地講演化論既創造真幾、穹蒼上帝,你就條件反射搬反耶一套話人精神病。
26# weakest
問藥劑師

22# 沙文

咁啊傻霞是否藥物之一??
神農古本草序有云「凡藥皆毒」,上帝亦然
逢上帝都有毒咖
若是無毒的上帝,您整佢出來亦都冇用
沙文 發表於 2009/4/9 09:26

無毒不上帝??? 呵~~~~~~~~
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
23# 龍井樹
我知我知,有一類人係不認為自己有病嘅,我唔會剌激您
22# 沙文
有病先要用藥o者, 我唔認為信有上帝既人都有病.
高級模式 | 發新話題
換一個