返回列表 回覆 發帖

請提供易令人質疑的聖經章節

話說尋日同朋友傾起宗教問題, 傾傾下, 令佢都會反思一下基督教的可信性, 亦考慮唔再返(令我都幾開心)

但因之前好多時懶得背經, 所以對朋友講時都未能引經據典, 往往都只係講個大意

所以想請大家提供一下, 麻煩晒
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
再蛹充一下

如信耶穌要拋低父母兄弟, 又要比十一奉獻等等

總之係會令一般人感到討厭的地方

以前努力傳教, 而家就係努力叫人唔好返, 個感覺好怪, 哈哈~~~~~
1# 實  

奧賣葛個網站有冇去過?

令人戰驚慄的聖經
http://truthbible.net/bloodybible/activities/biblecomplaint/index.shtml?result=true
龍井樹 發表於 2009/5/10 12:32

嘩, 真係有好多, 唔該晒
4# 實  

奧賣葛間中都會上下黎, 係本版版友.
龍井樹 發表於 2009/5/10 12:56

希望有機會遇到佢就好, 個網真係好多野好勁
反基督帝國:
http://hk.geocities.com/anti_christendom/
kyo_028168 發表於 2009/5/10 14:38

唔該晒你呀~~~~~~~
10# drsherlock
在假設有神的情況下

所有信徒都認為那是作者被神感召所寫出來的

即是藉人的身體照神諭所做的吧
Login 發表於 2009/5/10 21:56

有冇可能以前因為解釋唔到精神分裂而當左係感召呢??

呢d 即係佢想喎, 發開口夢都當係囉??
又多一個, thx
之前返教會時聽得太多, 攪到而家都short short 地, 都唔知咩係真咩係假
借帖打个招呼
傻蛋吞椰酥 發表於 2009/5/19 19:41

歡迎你, 個名好得意
高級模式 | 發新話題
換一個