返回列表 回覆 發帖

三中學生橋底「行乞」

【本報訊】三名基督徒中學生,為體驗耶穌基督的奉獻精神,並宣揚基督的愛,昨在大角嘴街頭行乞,向行人乞討食物及水,並將其轉贈露宿者。在三小時行乞過程中,有善心人捐獻食物,同時也有人責罵他們。
不接受金錢施捨

該三名學生包括兩女一男,分別就讀中四至中七,三人來自大角嘴槐樹街的基督教傳恩堂。
昨午 2時,三人前往晏架街的天橋底,坐在地上行乞,並且貼出告示,表示正在進行領袖訓練,體驗流浪漢的生活以及感受,要求途人施捨水及食物。
據 19歲的 Angle指出,行乞至下午 5時止,他們不接受金錢施捨;有好心人給他們送麪包、樽裝水及粥,但也有人罵他們「後生乞食冇前途」。她說,耶穌基督以往也在街中要食物,他們只是跟耶穌基督的路走。
三名學生雖有一顆善心,但根據《簡易治罪條例》,任何人在公眾地方乞取及收取施捨均屬違法,一經定罪可被判罰款及最高監禁 12個月。
49# Jom
1般冇讀過rhetoric嘅普羅大眾都係用您此類方法來描述事件,佢地並唔會alert「捉蟲入屎忽」可以係「我捉蟲入您個屎忽咁解」

大好青年以身試法而被您多手寫吓,得宣傳之效之餘又幫您鍛鍊文筆,對您裨益甚大啦,故在多方面都幫到您
Don't know where God is but the Devil is in the details
...細佬無乜點讀過書之餘亦無去教過幼稚園,所以太幼稚既野真係唔太明...

唔係乞兒,佢地既坐姿同地方係有機會俾衙差拉阻街既,大好青年以身試法都唔值得多手寫吓既,乜你間讀開果間糼稚園咁專制既咩?

btw,可能係我無讀過書既關係,榕樹頭個講古佬係有講吓話陸雲亭睇相,但我自己都係得個知字,不過講古佬係咁咦講過話陸雲亭都只係個化名,係唔係唔衰攞黎衰就不而知嘞,無去深究過,記憶中亦無乜講過呢句野.因為我通常都只會用最直接既言詞去描述你呢類無事生非既動作做捉蟲入屎忽啫...
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
咁您以後唯有畀多尐心機讀書咯。
若果1個PhD去教幼稚園,一樣會出現您咁嘅情形

"身光頸靚咁坐係條街"就冇嘢值得您講,今您講咁多咀,就一定係'身光頸靚咁去乞兒"啦嘛

穌乞兒係穌哥好乞兒咁解,又無須證實有無穌哥此人嘛。即如好似您咁,睦雲亭睇相,無衰攞黎衰,都唔駛研究史上有冇睦雲亭。咁點解您又從來冇提在証明有睦雲亭之前陸雲亭睇相是一個大話呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
41# Jom 1字咁淺啫,咁都唔明?
咁做,係有歷史淵源嘅
黃飛鴻的師父之1穌乞兒,何以得名?當然係耶穌好乞兒咁解,此舉是為了紀念耶穌。
至於為何身光頸靚,乃是因為爛身爛勢引不起您的話題
幫到的人就係您。您因不解而問,然後由我釋您的疑團,得知耶穌好乞兒
沙文 發表於 2009/7/9 20:52

咦,又唔係好明喎...

- 蘇乞兒有呢個典故就真係第一次聽,細佬係天橋底報咗咁多年報紙都無睇過有關既一鱗半爪,係證明係事實前,我只可以當係一個傳說,又或者係一個爛gag...

- sorry,我唔係奇怪佢地身光頸靚,而係奇怪佢地'身光頸靚咁去乞兒".如果無乞錢既,我就界定唔到佢地係"身光頸靚咁乞兒"定係"身光頸靚咁坐係條街".請先攪清楚我個問題...

- 有無阿穌哥呢個人,係證實到之前我最多都係可以當係一個大話,佢乞兒與否就等呢點證實咗先講,但如果咁唔好彩真有其人既,乞兒果個係佢定係教會就己經係另一個課題.

- 咁至於話幫到我...你答完我重唔明喎...點架....
我反而想問, 如果佢地的敎會,所謂的弟兄,所謂的天父,點解唔阻止佢地.
又傷身,又不合法...

哪有一個愛子女的父會忍心見到孩子這樣呢?
星夜浪人...
樓上幾位講得好有道理XD

著得這麼光鮮怎麼像乞兒呢= ="

簡單點說,那三個小朋友只是在做show而已
唉~有手有腳,不去工作~居然去行乞~!?
呵呵~那筆者也有病,說那叫"善心"啊~?
那拿出點錢捐給急需者的~不就叫菩薩~?

跑去搶人家乞丐的飯碗叫善心?我暈~
話說,沙文兄說的可真好啊~!哈哈,蘇乞兒~
「ソウ… 我コソガ死ダ」...哀傷的人不會流淚,因為眼淚無法承載那滿溢出的悲傷;受傷的人喜歡微笑,因為笑容能掩蓋眼中流露出的絕望
41# Jom 1字咁淺啫,咁都唔明?
咁做,係有歷史淵源嘅
黃飛鴻的師父之1穌乞兒,何以得名?當然係耶穌好乞兒咁解,此舉是為了紀念耶穌。
至於為何身光頸靚,乃是因為爛身爛勢引不起您的話題
幫到的人就係您。您因不解而問,然後由我釋您的疑團,得知耶穌好乞兒

41# Jom

嗰三個細路加埋都唔知夠唔夠30歲 (講笑咋)...呢d野你應該問佢地偉大的導師嘛...
....坦白講,到呢一刻我都係唔明,點解佢地著到身光頸靚咁去做乞兒就會幫到人?又幫到乜野人?要做乞兒,都係果句,返去化個裝先啦...

都唔明,個腦要點既構造先諗得出咁既野?
32# Step.King
尐教徒真係好乞兒顧喎。
由教徒做的乞兒,比真乞兒更乞兒
沙文 發表於 2009/7/9 00:35

你咁即係提供多一氣財路比教會既jey~
你應該列番d 真乞兒既 indicator 出離比市民防範一下
唔係大家施錯捨就真係好心做壞事啦
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

算啦,那些基狗敵視我們反基者喔。

所以他們總是認為反基者沒有所謂「基督教道德」
kyo_028168 發表於 2009/7/9 10:28

挑~基督教有何道德可言?
主張要愛神多於父母, 不愛人間領袖視耶和華為王
引孟子一句: 無父無君! 禽獸是也!
花開花落花無缺!

兄台, 你從何得知呢度冇人做過乞依, 比太陽暴曬下去幫助d窮人?
本少爺當年去扶貧團做義工時, 也是和山區小朋友食同一樣的食物, 住同一樣的地方
那時氣溫只有三四度, 因為濕氣重, 連綿被都係濕既~我就同佢地訓埋同 ...
Step.King 發表於 2009/7/8 23:42

算啦,那些基狗敵視我們反基者喔。

所以他們總是認為反基者沒有所謂「基督教道德」<-----------
我覺得,成件事焦點唔應該放喺「行乞」或者「幫人」上面。唔好忘記,嗰三位小朋友
當時係接受緊教會嘅「領袖訓練」先至會喺街頭行乞,所以根本唔存在佢地嘅動機係唔係
幫助露宿者呢個問題,因為佢地一開始嘅出發點就 ...
Jennifer 發表於 2009/7/8 10:51

同意,其實那三名學生都只是為了交功課啊........

為自己而已,有何偉大?

之前我實習時,都有探訪隱蔽長者及露宿長者啦,找到後還要主動找社工幫忙跟進..................我幫的人數豈不是比這三個人更多更有意義?(因為通常來是這些長者不太懂文字,也較內向,故此通常要有人主動伸峴援手協助他們,他們才會接受.......反之他們就算沒飯吃也不會找人幫忙的= =)
你地都係返火星啦,你地又知中間會被人搵笨.因為你被人搵個笨,耶穌係冇叫佢地行乞,佢地係幫基督教傳恩堂壽食物&水,比露宿者.佢地係會考完左做暑期同工,幫人.又吾你地去做,識得講人壞話,先岩丫.抽刀斷水 :你咪左複製我 ...
Guest from 61.15.39.x 發表於 2009/7/7 20:12

你白痴嗎= ="

這種在古代以物易物的方式在現代已經沒有用了,因為幫到的人不多。

我有時候也會捐錢給志願團體,「錢」可以幫到很多人,這些錢不是天掉下來的,是我們辛苦賺回來的血汗錢﹗﹗

而且比起這種勞動更辛苦.........要上班的人啊,你認為就十分舒服嗎?
現在工作艱難啊,你知道香港的效率都是很高的,做慢一點都會給boss罵個狗血淋頭

只要每個月捐一定數量的金錢,就能養得起1個非洲的小朋友,不用餓死,你又養了多少個?沒有養的話不要跟我們說。
----------------------------------------------------------

另外,你又知耶蘇餵過人吃東西?
你親眼看到嗎?
證據在哪?

不要告訴我是聖經寫的,聖經也是人寫的,不能保證資料內容的正確性(更扯的是翻譯出來)。

聖經不能拿來當證據的,知道嗎?
34# weakest 我又冇咁講喎
33# 沙文

即是說教徒並非真乞兒???
32# Step.King
尐教徒真係好乞兒顧喎。
由教徒做的乞兒,比真乞兒更乞兒
18# 抽刀斷水
您咁嘅concept就唔啱啦。
依家乞兒數量就係供不應求嘛
沙文 發表於 2009/7/8 03:08

係"真"乞兒數量供不應求ja
但老大你點証明由教徒做乞兒充數既都一定係真既先?
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個