返回列表 回覆 發帖

我希望基徒可以正面回答的四條問題

撒但
撒但Satan in The Bible Chronicles chapter 21:1)聖經中的神話人物於舊約全書歷代志21:1章節,Now Satan, designing evil against Israel, put into David's mind the impulse to take the number of Israel.」。在舊約全書中創世記本生並未出現撒但,最早期的撒但這個字元出現於歷代志二十一張第一節,堅稱創世記第三章中出現的蛇為撒但乃由新約全書啟示錄二十張第二節,其後由約伯記第一章第六節所記載。本文於撒母耳記下第二十四章第一節相比確實詭異,但由於撒母耳記的文獻於較早時出現,所以可以斷定乃是由耶和華自身作為撒但這個字元的起始

由前些年時做神學職人的同職者對於點數以色列百姓為大衛王治理以色列與猶大皆為做軍兵軍長的情況不滿因而怒於大衛是完全錯誤的,乃是由大衛點數戰爭過後的軍兵和百姓故此產生不滿。

其實,在下的經驗是撒旦有兩個....

一個是,那個被虛構的神;耶和華要做壞事時,叫他去做的黑手套.....

一個是抹黑別人的宗教和意見相左者,作為撒但是當毀滅的!

一個在於舊約時期的撒旦和在新約時期的獨立四人幫作用,也就是說當有人覺得耶老不合理不英明時,可以拿出來舞弄一番以幫助耶老他自己解套的工具

也就是其一是耶老他自己做惡的工具和其二反抗耶老的滔天罪人!而其二包擴對不同意見和宗教觀念等人的抹黑作用。

也就是指說,身為前者的撒旦在新約時期以經獨立了,而就以羅馬書來看,信奉新約的信徒們都已被抵押給撒旦作為抵押品了........

而教徒們也可以是其中幫助!

其一的作用為抹黑其二與抓住人們在自尊心上的弱點呢!而約伯記呢?全部都是自行虛構編造的,你上勾了嗎

你們真以為我是傻蛋嗎?(本精句只問教徒們)
75# 沙文

咁小弟又無話要言行一致. 小弟一直支持老大您ka la....就算老大言行不一, 我都會支持您ma...

To hellboy:
其實用modus ponens時, 是否確定有sufficient condition??? ...
weakest 發表於 2009/9/23 09:08

大家都係跟聖經做嘢啫
羅7:18 因為立志為善由得我、只是行出來由不得我。

唔知,根據modus ponens,凡係早起身嘅明星就係撒旦,咁係咪凡跟聖經做嘢就係基督徒呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
95# hellboy
您對作者的意思暸如指掌,乜原來聖經係您作咖?點解您唔話明「明亮晨星只得一粒,多都冇」呢?
沙文 發表於 2009/9/24 00:43

咁您對撒旦禀性咁暸如指掌,莫非你喺佢老契? 咁點解聖經成書的時候你又唔要求作者寫明撒旦只不過同耶穌用埋同一個名,同埋所作所為一樣但唔係同一件?
...

To hellboy:
其實用modus ponens時, 是否確定有sufficient condition??? ...
weakest 發表於 2009/9/24 01:08

當然.....
103# hellboy 您都對撒旦講大話禀性如數家珍啦,其實我地係契兄弟,敢問兄您行年若干呀?睇下您做大定做細?
Don't know where God is but the Devil is in the details
103# hellboy 您都對撒旦講大話禀性如數家珍啦,其實我地係契兄弟,敢問兄您行年若干呀?睇下您做大定做細?
沙文 發表於 2009/9/24 15:07

咁叫數家珍? 數家珍就要上契架喇? 你自己上撒旦啦,不過上契要儀式,你點同佢做呀?
我見暸如指掌要上契,故推論數家珍都要嘛。
不如您又表演下用modus ponens論証暸如指掌要上契,數家珍則唔駛黎開下眼界啦
我見暸如指掌要上契,故推論數家珍都要嘛。
不如您又表演下用modus ponens論証暸如指掌要上契,數家珍則唔駛黎開下眼界啦
沙文 發表於 2009/9/24 15:42

哦,原來你當我做馬騮戲表演,「暸如指掌要上契,數家珍則唔駛」喺你創作出來過喎,點解唔喺你表演比我地睇呢?
上契係您講先嘅,我又何敢獨專呢?
我認為表演者未必實係馬騮,但您既能由「表演」推論到樣樣都唔係,係要馬騮,我都尊重您的决定

我推論唔到嘛,可見推論還是您行
上契係您講先嘅,我又何敢獨專呢?
我認為表演者未必實係馬騮,但您既能由「表演」推論到樣樣都唔係,係要馬騮,我都尊重您的决定

我推論唔到嘛,可見推論還是您行 ...
沙文 發表於 2009/9/24 16:10

無論呢場喺唔喺馬騮戲,你都喺表演者之一,你之前都有好多推論,無走雞。
110# hellboy
我係就係有表演,但只是非常初級的。冇您咁好嘢,由表演一推,就推出馬騮嘛。
110# hellboy
我係就係有表演,但冇您咁好嘢,由表演一推,就推出馬騮嘛。
沙文 發表於 2009/9/24 16:25

馬騮戲只喺很普通的形容詞啫,無人推出馬騮,無中生有。
就係咁通的形容詞我都冇用過,所以您好嘢嘛
就係咁通的形容詞我都冇用過,所以您好嘢嘛
沙文 發表於 2009/9/24 16:38

呢度唔喺馬騮戲喎,你要睇表演或者參予表演,去馬戲團查詢啦。
114# hellboy
我冇話要睇馬騮戲喎,係您自己監硬要表演之嘛
114# hellboy
我冇話要睇馬騮戲喎,係您自己監硬要表演之嘛
沙文 發表於 2009/9/24 17:00

我都無話要睇馬騮戲口架,係您監硬要表演就真。
哦,原來你當我做馬騮戲表演,「暸如指掌要上契,數家珍則唔駛」喺你創作出來過喎,點解唔喺你表演比我地睇呢?
hellboy 發表於 2009/9/24 00:02
您係冇話要睇,您係表演慾發作,要做啫

我都唔係好鍾意睇馬騮戲,我鍾意睇您推論之嘛
您係冇話要睇,您係表演慾發作,要做啫

我都唔係好鍾意睇馬騮戲,我鍾意睇您推論之嘛
沙文 發表於 2009/9/24 17:07

哦,咁樣呀,咁我改口想睇你做表演囉,淨睇唔參予喇。
118# hellboy
咁表演推斷,我不如您,絕不改口
118# hellboy
咁表演推斷,我不如您,絕不改口
沙文 發表於 2009/9/24 17:47

咁無聊,我唔同你反喇,你繼續表演啦。
高級模式 | 發新話題
換一個