返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] (轉貼)無愛醫院

無即時失明的危險,唔等如沒有失明危機,更加唔喺延誤救治, 無錢不救的藉口。

唔單止明愛醫院有問題,連你都有問題。
淨喺個路過醫生和路過警察醒目咋,無佢地兩個你在明愛外面撞車十死無生喇。

「見錢才救」事件證明左明愛事隔年幾根本無改善過啦,連報紙都講醫院講大話啦,謊言說上一千遍,也不可能變成真理,這一套早就不靈了。 ...
hellboy 發表於 2009/9/24 05:01
都話好理解您要杯葛喀。咁您都要寫好份聲明先杯葛到佢咖,唔係淨係幻想佢改名咖
咁幻想法,都唔知幾時先有得高興

而家當務之急,就係保証市民有權唔俾錢都老奉有醫生睇嘛
而您,明知到交按金就可救國救民,但您偏唔制,眼白白睇住更多市民做盲公唱地水南音,而明愛至今尚係一腔熱血,醫院董事局仲高興過您,就是因為您此種自私心態
Don't know where God is but the Devil is in the details
都話好理解您要杯葛喀。咁您都要寫好份聲明先杯葛到佢咖,唔係淨係幻想佢改名咖
咁幻想法,都唔知幾時先有得高興

而家當務之急,就係保証市民有權唔俾錢都老奉有醫生睇嘛
而您,明知到交按金就可救國救民,但您偏唔 ...
沙文 發表於 2009/9/25 01:00

你將你啲口水,同埋荒謬無理口既控制欲留來自制啦,你喺控制唔到我點杯葛個無良醫院口架。

什麼「保証市民有權唔俾錢都老奉有醫生」完全歪曲原意的說話,說穿了只是你原創的,如果你認為如此荒謬的做法有用,咁你自己去做啦,唔好叫人去做嘛。

101# hellboy

男童看的是眼科門診

「明愛醫院被指懷疑拒絕治療一名姓陳的 7歲男童,明愛醫院發言人回應指,男童前日因左眼受傷,當日下午 12時 37分前往瑪嘉烈醫院急症室求診醫生於下午 1時 7分為他診治,其後致電明愛醫院眼科醫生,經商討後轉介男童到明愛醫院眼科專科門診作進一步跟進,男童於下午 2時 10分離開瑪嘉烈醫院

男童其後抵達明愛醫院眼科專科門診,駐診醫生即時根據其轉介信作出分流,並安排即日診治。

由於男童的家人前住登記處辦理登記程序時,未能出示男童的有效身份證明文件,職員遂向家屬解釋有關規定,並建議可要求學校傳真病人之身份證明文件,亦可選擇先繳付「非符合資格人士」服務的費用後補回證件作退款,或請家人協助將證件送到醫院,家屬表示會由家人將證件送到醫院。

其後男童的家人在下午 3時 14分到達登記處,出示身份證登記,醫生即時為病人診治,初步診斷為角膜擦損,並無即時失明的危險,整個診治程序於下午 3時 49分完成,並安排他於翌日覆診。

明愛醫院理解男童家長對登記過程感到困擾和不滿,明愛醫院會檢討在現行規定下,如何在登記過程盡量協助及方便求診者。

明愛醫院留意到男童沒有於原定日期回院覆診,已與家屬取得聯絡及了解其需要,並安排眼科醫生盡早為他覆診。」

根本沒有失明危機。你這是瞎編故事。
103# hellboy

吓乜您唔係要所有市民唔帶錢同ID都老奉有醫生睇,而只係當日去明愛果個市民咩?您都好睇佢喎

我都唔想咁咖,不過見您啲口水,一者不能令明愛改冷血,二者不能令唔帶錢之市民唔變盲公,三者不能保証自己履行杯葛明愛的承諾,令本版名譽有損,故不得不提醒您啫嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實醫院在眼科門診要的是:

1) 「有效身份證明文件」

2) 「學校傳真病人之身份證明文件」(任何有效身份證明文件副本)

3) 「非符合資格人士」服務的費用700元正(可退回

在此之前,「駐診醫生即時根據其轉介信作出分流」,醫生已知男童情况不嚴重(除非PM的ER斷錯症)
106# dye
男童情况雖不嚴重,但非眼科醫生人仕仍有權運用其控制慾迫令醫生診治之嘛。
只係奇在明明有較為方便的做法-- 幫佢墊底7舊水,但本版版友冷血地死都唔俾
101# hellboy

男童看的是眼科門診

「明愛醫院被指懷疑拒絕治療一名姓陳的 7歲男童,明愛醫院發言人回應指,男童前日因左眼受傷,當日下午 12時 37分前往瑪嘉烈醫院急症室求診。醫生於下午 1時 7分為他診治,其後 ...
dye 發表於 2009/9/25 10:49

無即時失明的危險,無即時的意思,是延誤醫治才會有失明危機,說男童無失明危險, 根本就是你歪曲事實。

唔單止明愛醫院有問題,連你都有問題。

鬧人唔駛本嘛。

好似果個孝子咁,一味鬧人反應慢

我唔明:
點解孝子一開始要將自己已暈低左嘅爸爸掟晌街度?都車到門口咯,放响車度會唔會安全D?

需然爸爸係明愛常客,點解做物流前線既孝子會唔識路?

點解孝子冇拿拿林同韋醫生一齊抬自己爸爸上番自己架車,送上明愛ER?(韋醫生識路呀!)

點解韋大俠都堅持死都等救傷車,而唔同埋D人一齊抬人到ER?

點解嫲嫲唔打電話叫學校FAX D身份證明文件?

點解嫲嫲身上7舊水都冇咁可憐?(提都提唔到?)
108# hellboy 咁又係。疴遲一陣尿都有谷爆膀胱嘅危險,所以逢親排隊疴尿都有權打尖
咁又係,等得佢五十年八十年都有失明危機。

HELLBOY嘅醫術明顯晌兩家醫院既醫生之上,唔知幾時會去醫院演講下?
點解孝子一開始要將自己已暈低左嘅爸爸掟晌街度?都車到門口咯,放响車度會唔會安全D?

點解孝子冇拿拿林同韋醫生一齊抬自己爸爸上番自己架車,送上明愛ER?

點解嫲嫲身上7舊水都冇咁可憐?(提都提唔到?)
dye 發表於 2009/9/25 13:21

因為心臟病發時到更充足氧氣的環境有助避免缺氧! 放响車度唔會安全啲!

因為明愛路牌唔清晰,唔熟悉的人都有機會需要搵路!

點解孝子冇拿拿林同韋醫生一齊抬自己爸爸上番自己架車,送上明愛ER?

這只是很簡單的常識,因為爸爸已經心臟停頓,腦缺氧1分鐘便可能會死亡,佢已經缺氧左2分鐘,要即刻做CPR搶救,無時間送上ER!結果佢都真喺死左!

你憑乜野認為嫲嫲知道呢個世界上有FAX機? 就算佢知,佢蠢諗唔起,你吹咩? 而且,男童有學生手冊,一定唔喺偷渡客,雖然是非正式,都喺身份證明文件。

點解嫲嫲身上7舊水都冇咁可憐?

佢就喺咁窮,政府生果金唔夠比,你幫佢比囉?

你幫佢墊底7舊水

明愛唔想比人杯葛,一喺修改慣例,一喺自己職員墊底,再唔喺就執左佢囉,無理由搞着我啲外人嘛。
108# hellboy 咁又係。疴遲一陣尿都有谷爆膀胱嘅危險,所以逢親排隊疴尿都有權打尖
沙文 發表於 2009/9/25 13:30

眼嚟口架,角膜受傷唔醫會發炎嚴重會脫落會盲口架,佢盲左,喺咪你比你隻眼佢先?

112# hellboy

原來將病人放晌馬路上仲安全D,大家記得有病唔好飛的,訓晌街度等人救喇!

當然,咁點解孝子要千里迢迢將老爸車到醫院門口至放晌馬路上?佢果度無馬路嘅?

———————
原來孝子去過明愛N次都靠路牌

==========

係羅,點解後尾又要去ER?點解孝子一開波要車佢老豆去ER?

-----------

原來嫲嫲係龍婆,明愛識員講到明FAX都唔知。
原來有手冊就係香港人,下次你記得用手冊出境。

---------------
嫲嫲7舊水都冇,孫仔就去睇私家專科都有錢。(仲要幫人帶孫)世風日下……
有您俾7舊佢墊底,唔駛我出馬嘛。除非您冷血唔俾啫
112# hellboy

原來將病人放晌路上仲安全D

———————
原來孝子去過明愛N次都靠路牌

-----------

原來嫲嫲係龍婆,講到明FAX都唔知。原來有手冊就係香港人,下次你記得用手冊出境。 ...
dye 發表於 2009/9/25 13:59

就喺咁你吹咩? 有手冊至少證明唔喺偷竊客,小學生個個都唔戴ID翻學咖啦,咁全部出事無錢比唔好醫囉?
有您俾7舊佢墊底,唔駛我出馬嘛。除非您冷血唔俾啫
沙文 發表於 2009/9/25 14:00

又喺到撒賴,你自己覺得咁有用,你自己去做嘛,無理由賴人過喎。
117# hellboy
此乃醫院政策嘛,您俾佢都唔醫先黎揾我啦
再賴死唔俾又多兩個盲公啦
117# hellboy
此乃醫院政策嘛,您俾佢都唔醫先黎揾我啦
再賴死唔俾又多兩個盲公啦
沙文 發表於 2009/9/25 14:10

各施各法嘛,你覺得有用要去做至得咖,我認為無用嘛,你唔好賴皮至得咖。
膀胱嚟口架,膀胱谷爆會中尿毒死,佢死左,喺咪你比你條命佢先?
高級模式 | 發新話題
換一個