返回列表 回覆 發帖

教會執事涉殺聾啞情婦

教會執事涉殺聾啞情婦

(
星島)2009113 星期二 05:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)被公認為性情溫和、樂於助人的虔誠教會執事,與同為聾啞的已婚女教友發生婚外情,女教友疑苦苦相纏要求執事離婚,執事不勝其煩下涉以刀捅殺女教友。事發三日後,執事哭著向教會牧師和盤托出殺人一事,並到警署寫下自首信。執事被控一項謀殺罪,案件昨於高院開審。

記者:何鳳儀

現年四十七歲的被告葉啟明,昨於高院否認一項於去年九月十三日謀殺女子吳桂芳(三十九歲)罪名。被告指自己當時精神失常,承認誤殺罪,但不獲控方接納。

控方開案陳辭指,被告與死者年幼時相識於聾人學校,八九年在九龍城衙前圍道香港聾人基督教會相聚,被告為教會執事,而靠綜援    維生的死者也熱心教會事務,二人各家室子女,但暗地裏發展親密關係。死者丈夫昨供稱,他視性情溫和的被告為普通朋友,被告曾替他修理濾水器及搬家具。

牧師面前哭著懺悔

死者丈夫梁偉光昨供稱,事發當日早上十一時,他帶兩名兒子到父母西區寓所,妻子原答應一同晚飯,但未有現身;晚上十時他返到沙田    新翠村新明樓寓所,赫見妻子躺於血泊中,毫無動靜,遂立即傳真通知被告、父親及教會傳道人鄺志雄,鄺趕到現場助他報警。救護員到場後證實吳已死亡,驗屍報告指死因是胸口被刀捅傷。

控方指出,與被告相識近十年的教會牧師高偉光,於同月十六日應被告妻子通知到其寓所會面,被告一見高即哭起來懺悔,承認自己用刀捅死吳桂芳,指死者要求他離婚及娶她。被告同日到警署,在警誡下寫下:「我要自首,因我是殺吳桂芳。」被告及後在錄影會面中表示他早於事發前兩日對死者動殺機,並於當日買兇刀及新衣。

曾輔導死者婚姻危機

教會傳道人鄺志雄昨供稱,死者早於四、五年前透露對梁無感情,且與另一男子有染,他及後向死者及其丈夫提供輔導,教梁討妻子歡喜。辯方昨指出梁曾向被告投訴與死者婚姻出現問題,被告輔導他們,但死者丈夫否認此事。

此案為英文審訊,由於被告及昨日作供的死者丈夫梁偉光皆為聾啞人士,梁以手語作供,靠手語傳譯員譯成廣東話,再翻譯成英語。案件編號:高院刑事一四七——二○○九。
.
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

聾啞情殺案 執事囚15年 死者丈夫助求情 信妻子追求被告
(明報)2009年11月17日 星期二 05:15
【明報專訊】聾啞教會執事誤殺多次色誘他的女教友,昨日在高院被判囚15年,女死者的丈夫昨日為殺死妻子的被告撰求情信,指相信妻子追求被告在先,而且她經常騙人,他亦已原諒被告,甚至指被告平日樂於助人,自己但凡遇到問題必會先找他。

已原諒被告 指妻子常騙人

47歲被告葉啟明昨表現冷靜,聞判後向約20名教友微笑揮手道別。辯方求情指出,連死者丈夫梁偉光亦為被告求情,撰信指「吳桂芳常騙我,我相信吳桂芳追求啟明,我原諒啟明」。牧師稱讚被告即使皮膚敏感動輒痕癢,仍會盡其本分為教會和教友維修水電。被告的妻子則表示,被告即使身陷囹圄,仍曾在獄中開解一名打算自殺的謀殺犯,成功救人一命。

被告獄中開解欲自殺犯人

法官麥明康判刑時指出,雖然被告聲稱殺人念頭消散後,吳試圖擁抱他,才令他反感致失控刺死她;但若非被告有意殺人在先,未必會有失控情况出現,故被告罪有應得;但考慮到他早已承認誤殺、在獄中聾啞犯人難以生活、加上其良好品格,最後判他入獄15年。

案情指出,吳婦自2007年起多次故意弄壞家中水喉電線,要當執事的被告上門修理,並趁家中無人時3度色誘他發生關係。被告有感違反道德信條又影響家庭生活,多次叫停但吳婦卻反口,因而趁去年9月13日吳婦要他到訪時帶備果刀,他刺傷吳婦頸項後本已停手,但吳婦負傷抱他才令他失控殺人。

控方不接納被告承認誤殺,因而以謀殺罪起訴他,惟陪審團上周裁定被告謀殺罪不成立,誤殺罪成。

【案件編號:HCCC147/09】
我的信念就是太陽!
難得您咁疏爽肯切乜野都得,您話我個屎忽窿等於您個鼻哥窿、又或hellboy等於上帝咁簡單事實我都冇抽象意見啦
沙文 發表於 2009/11/13 12:25

唔喺,無話疏唔疏爽嘅,好多野都唔喺我話事。我都無話邊個未切誰啲乜野,或者切乜野都得嘛。舉個例,就算我想切沙文條野,但喺又唔係我話想切,沙文覺得太抽象又無異議,咁當地法律就會肯比我切佢喎。

您個屎眼只喺等於您個屎眼啫,唔會屎眼等於鼻窿嘅。耶穌只喺等於撒旦,都一樣咁簡單啫。
難得您咁疏爽肯切乜野都得,您話我個屎忽窿等於您個鼻哥窿、又或hellboy等於上帝咁簡單事實我都冇抽象意見啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
哦,我終於明白点解咁簡單您都会搞錯了,原來您以為耶穌和撒旦係如此抽象的事物。

既然您無話邊個未切誰啲乜野,咁就更好辦啦,最驚您一早講明就冇彎轉啫。但依家,切誰啲乜野,F=-kx就很大 ...
沙文 發表於 2009/11/13 02:59

哦,沙文你終於都明白,點解連耶穌等於撒旦,咁簡單事實你都會搞錯喇?
哦,我終於明白点解咁簡單您都会搞錯了,原來您以為耶穌和撒旦係如此抽象的事物。

既然您無話邊個未切誰啲乜野,咁就更好辦啦,最驚您一早講明就冇彎轉啫。但依家,切誰啲乜野,F=-kx就很大
Don't know where God is but the Devil is in the details
觸類旁通嘛。既然你連耶穌和撒旦如此抽象的事物都搞得亂,咁你真的有能力分辨出鼻哥同屎窟窿這些實體嗎?
沙文 發表於 2009/11/13 01:40

咪就喺觸類旁通囉,問題喺你連耶穌和撒旦如此抽象的事物,鼻哥和屎窟呢啲實物,都一樣搞亂左嘛。

咁切咗就得啦。 Yours, not mine
沙文 發表於 2009/11/13 01:37

咁又未必。咁我又無話邊個未切誰啲乜野嘛。話唔定喺yours呢?
不過,既然你連鼻哥同屎窟窿如此實體都搞得亂,咁你真的有能力分辨出耶穌和撒旦這些抽象的事物嗎?
hellboy 發表於 2009/11/12 07:42

觸類旁通嘛。既然你連耶穌和撒旦如此抽象的事物都搞得亂,咁你真的有能力分辨出鼻哥同屎窟窿這些實體嗎?
咁又未切,你自己唔承認撒旦等於耶穌,唔等於全世界除了我之外就無幾千百萬人承認撒旦等於耶穌嘛。
hellboy 發表於 2009/11/12 07:42
咁切咗就得啦。 Yours, not mine
淨喺得你先識得將撒但耶穌當成同一星黎睇嘛。
沙文 發表於 2009/11/12 06:28

咁又未切,你自己唔承認撒旦等於耶穌,唔等於全世界除了我之外就無幾千百萬人承認撒旦等於耶穌嘛。

所以同樣道理,您都識傳鼻哥屎忽兩窿,其實是一個,呢個事實都唔使講。沙文 發表於 2009/11/12 06:28

一單還一單嘛,淨喺你同埋啲痴線嘅先會搞亂鼻哥同屎窟兩窿啫。

不過,既然你連鼻哥同屎窟窿如此實體都搞得亂,咁你真的有能力分辨出耶穌和撒旦這些抽象的事物嗎?
31# 日天
Hell is always hot, though.
小邱,天氣...又涼了~
淨喺得你先識得將撒但耶穌當成同一星黎睇嘛。
所以同樣道理,您都識傳鼻哥屎忽兩窿,其實是一個,呢個事實都唔使講。
將兩粒明亮晨星當一粒以及屎窟鼻哥當成同一窿用,難唔到您啫,難到我喎
沙文 發表於 2009/11/11 22:04

誤傳兩粒明亮晨星,其實是一粒,呢個事實就唔使講。

但喺呢度淨喺得你先會將屎窟鼻哥當成同一窿用嘛。
將兩粒明亮晨星當一粒以及屎窟鼻哥當成同一窿用,難唔到您啫,難到我喎
bupkes on bupkes.既然您有能本事睇得出兩粒overlapped明亮晨星喺同一粒,咁屎忽鼻哥同一窿都唔會難得到您嘛。
沙文 發表於 2009/11/11 14:20

咁西利?沙文你點樣將自己屎窟鼻哥當成同一窿用呀?
bupkes on bupkes.既然您有能本事睇得出兩粒overlapped明亮晨星喺同一粒,咁屎忽鼻哥同一窿都唔會難得到您嘛。
正常情況下先唔會,但您唔同嘛。您鍾意將唔同嘅事物視為同一嘛。
既然您睇得出所有晨星都一樣咁明亮,咁,對您來說,鼻哥窿同屎忽窿都係一樣咁易督啫 ...
沙文 發表於 2009/11/11 09:04

Call a spade a spade 啫,就唔喺所有星都咁明亮,只喺肯定有被誤傳的兩粒明亮晨星喺同一粒啫。

咁鼻哥窿就肯定唔會比人攞嚟sm嘅,不過你前面個細窿就未必。
講多次緊喺有用啦。豹乸扮豹公,但下面唔同結構,就無效嘛,一定唔會搞咖喇。
hellboy 發表於 2009/11/10 12:06

正常情況下先唔會,但您唔同嘛。您鍾意將唔同嘅事物視為同一嘛。
既然您睇得出所有晨星都一樣咁明亮,咁,對您來說,鼻哥窿同屎忽窿都係一樣咁易督啫
講幾多次都冇用啦。乜乸扮豹公都得嘛。您唔醒就唔多覺嘅,求其窿一個您就照督啫。
沙文 發表於 2009/11/11 02:58

講多次緊喺有用啦。豹乸扮豹公,但下面唔同結構,就無效嘛,一定唔會搞咖喇。豹各有所好嘛,你自己博愛,海納百川對公毑都上得即,我唔喺嘛,本性而矣,好平常。

咁那些窿我話左唔會搞就真喺本身唔會搞咖喇,絕對唔會求其窿一個就照督嘅,嗱你前面那兩個大細窿同後面個大窿我就未必唔督喇。

咁啦,除非你嗌得到移鼠肯同埋彼得或者赤男同你一齊開p,我咪考慮吓幫你拍片囉。
高級模式 | 發新話題
換一個