返回列表 回覆 發帖

[轉載] 巴勒斯坦的猶太人:神話與史實(作者:Uri Avnery)

3# 誠惶誠恐
其實照猶太佬自己所定的母系繼承家規,可以話根本就冇血統上的猶太人嘛 --
http://www.jewfaq.org/whoisjew.htm

照計,猶太佬應該稱為「撒拉的子孫」而非「亞伯拉罕的子孫」;但猶太佬自己又認自從在迦南流浪開始就已搶其他族裔女人享用,咁邊可能保持猶太血統呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
5# 誠惶誠恐 又唔係啦。由於猶太佬自己規定,只要係猶太女人生的就係猶太人,但係,所謂猶太女人也者,係好兒戲的,可以通過歸化而變猶太女人,所以根本不知其血統滲入了幾多巴勒斯坦成分,到了現在,冇任何一個猶太人可以保証其血統必定純正
Don't know where God is but the Devil is in the details
又未必,睇下歸化發生得幾早幾遲。
一件發生在3000年前的歸化,到今日影响就好大啦。唔係母系繼承家規,一樣係唔純正,但係父系繼承用父系family tree先有得追,好似猶太佬咁母系繼承但係用父系family tree就冇數計,所以根據猶太佬自己定義之「咩叫做猶太佬」,就冇辦法確定在血統上某人究竟係咪猶太佬 -- 照猶太佬定義, 譬如您阿係Caucasian,但只要佢信咗猶太教,您就係猶太人,就算令尊係漢人,您都係猶太人;但係,冇遣傳學家會同意咁樣計法嘛 -- 其他民族,至少父母其中一方係漢人,咁個仔先可以算係漢人,但係猶太佬父母双方都可以唔係猶太人,而又唔知幾時開始係咁,咁Benjamin Netanyahu究竟是否猶太佬就冇人計得到嘛
8# 誠惶誠恐 又未必,連開封都有猶太佬住咗差不多成千年啦
又唔係啦,根據您引述嘅研究報告,足以服人的答案僅有一個:勸化。
現在有邊個民族係勸化?!
成吉思汗後裔有幾多人都追到,咁有幾多血統上嘅猶太人,都未必唔得卦?最怕係猶太佬原來根本唔講血統,冇得決定究竟邊個係猶太人,所以只好凈係計信猶太教就係猶太人。但係咁計法,您做遺傳學家ou唔ou頭?
成吉思汗後裔有幾多人都追到?!d料有幾小可靠性?同時,一個民族有幾多個好似成吉思汗咁既猛人。 -- 成吉思汗得4個仔,都唔猛得過亞伯拉罕啦。
您有興趣都可以歸化做猶太佬:
http://www.convertingtojudaism.com/?wcw=google
唔駛我寫介紹信咖
「一個民族有幾多個好似成吉思汗咁既猛人。」點會答到成吉思汗有幾個仔?真九唔搭八

猶太教再開放,是現代的事因為要同阿拉伯人作人口競賽。

誠惶誠恐 發表於 2009/12/3 05:35

嗱,您自己都認為仔生得多就係猛啦。八唔搭七
你有興趣都可去讀,不不用我介紹?
您點知我係咖?您咁好野茄?
但無論什麼原因都好,直至近代,很長時期極少外族人皈依猶太教。
根據您引述之研究結論:既然巴比倫流民生唔到咁多女,足以服人的答案僅有一個:勸化。
其他那幾十萬人的後裔去哪裡登記?!
誠惶誠恐 發表於 2009/12/3 05:46
佢地俾亞述佬殺咗,去閻羅王度登記
22# 淚兒
唔係!
猶太人咁聰明的原因係:佢地根本唔係猶太人
25# 誠惶誠恐
天下無難事,只怕有心人嘛。
娶個猶太婆都係途逕之一
http://en.wikipedia.org/wiki/Interfaith_marriage_in_Judaism

其實舊約都屢次記載猶太佬雜婚,尐女人根本都唔係猶太嘅,但猶太佬又話要母系繼承,咁就造成生出來的BB仔根本唔猶太
Ezr 10:10  祭司以斯拉站起來、對他們說、你們有罪了.因你們娶了外邦的女子為妻、增添以色列人的罪惡。
26# 誠惶誠恐
咁又未必。猶太佬可以走到去到印度、開封
http://www.jcpa.org/jl/jl101.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_China

可見未必止巴勒斯坦有猶太佬
24# 誠惶誠恐
因為要同阿拉伯人作人口競賽

既然仔得多都唔猛,咁就無謂同阿拉伯鬥人口多啦,您勸下佢地啦

講到唔純正,現在有邊個民族係純正?
誠惶誠恐 發表於 2009/12/3 02:01

呢個問題,就差不多係:

有一天,您駕著新落地的Bentley在highway飛馳,俾條差佬截停。
您再被扣分就會釘牌,您聲淚俱下地指著身後的highway:"officer, who doesn't? Did you keep driving 100km/h yesterday after shift?"

條差佬例牌陰陰嘴笑下,在您耳邊細細聲:"I don't get caught."
高級模式 | 發新話題
換一個