返回列表 回覆 發帖

標籤(TAG)

請問,標籤(TAG)究竟有乜用嘅呢?
老實講,我都唔知實際有何用。但好像對search engine的searching有幫助。

詳見:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tag_(metadata)
支持鼓勵每位離教者
幾好用丫....
例如響興趣版貼既棋局, 冇左書籤功能都幾難一次過搵齊佢出黎.
回復 3# 龍井樹
咁,係邊位負責决定展示乜標籤呢?例如,標籤之中有「沙文」,又有「與妻書」等等,但係遠較上述有用的「龍#樹」卻不在標籤之列,何解會咁本末倒置呢?
回復 4# 沙文

你問我呀? 你係管理員喎....
標籤在貼文時可加入,或由電腦自動設置。

但據聞現時的自動設置系統故障:http://www.shiyiwei.com/thread-16876-1-6.html
支持鼓勵每位離教者
回復 6# 抽刀斷水 咁若然冇故障,電腦係以乜嘢標準决定是否將沙文標籤呢?
看內文,似乎是由「奇虎的分词数据库服务器」中的數據來決定。

沙文名氣大嘛,又有沙文主義。
支持鼓勵每位離教者
回復 8# 抽刀斷水

連"抽水"都有, 我就望塵莫及o勒, 哈哈!
抽水馬桶是上世紀偉大發明,當然要有啦,不過龍井茶源遠流長,都無就有點奇,是否網民大都不喝茶?
支持鼓勵每位離教者
回復 10# 抽刀斷水
如果網民飲茶,咁奇虎的分词数据库服务器的服務是否会合理尐,標籤不会分為上下格呢?現今有些標籤在上格,有些在下格之甄別標準為何呢?
上下格係我整既,上格出random,下格出熱門。

現根據網民提供,轉了server,看看auto generate會否work返。
http://www.discuz.net/thread-1515632-1-1.html
支持鼓勵每位離教者
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個