返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我發覺新教一出現 ,大多都會有基要主義

回復 4# 抽刀斷水
更正少少:耶和華見證人(耶證)被其他基基視為異端的其中一個主因是他貶低耶穌的地位。在見證人的教義中,耶穌基督是位慈悲救世主的觀念被摒除在外。服從法規、優點及方針被認為是人類獲得拯救的基本要素。

基要派正是由於要對抗世俗主義的侵蝕,在護教中擔當先鋒,所以大有市場
回復 8# 淚兒

自由派其實在基要派眼中都是異端--同樣是貶低耶穌。不視耶穌是神,其實自由派把耶穌定位為類似佛陀,孔子的地位,所以同樣沒有當耶穌是救世主
回復 11# 淚兒
香港基督教大多是保守派,自由派的力量很薄弱
其實我一向視自由派是我們的朋友
自由派嚴格來說不是一個宗教,而是一套思想
說真,所有好的道德一旦教條化都會被扭曲
基督教已經存在及扭曲了二千多年,要消滅它基本上不可能
唉......相信耶穌沒想到事情會演變成今日的田地

回復 13# 龍井樹

應該不會吧......他們對基督徒的定義是跟隨耶穌(非保羅)之道
如你不承認耶穌,你不會是基督徒
第一個大規模扭曲耶穌的人正是
保羅
回復 16# 龍井樹

佛家都有話啦,只要有佛心,眾生皆能成佛
自由基亦認為,只要有基心,眾生皆能成基徙<--可能你做左d野比佢地認為你跟隨耶穌教導吧
其實你又唔需要理人地認為你係咪基督徒
自由基非你,安知你是基督徒
佢地話你係咪係囉,佢地話你唔係咪唔係囉
最緊要就係你自己知道自己係唔係就得喇

p.s.自由基比我感覺就係浸入左道家思想既基督教

回復 19# 龍井樹
睇開d啦(汗......)
我d fd對住我都「亻卜街仔」前「亻卜街仔」後,唔通佢真係叫我「亻卜街」咩
最緊要係佢咁叫你既真正意思
例如你做左d實際係錯既野,有d人話你「你好醒呀~」,咁你覺得佢係讚緊你定係潤緊你
自由基咁叫你應該都係出於善意既,你認唔認同係另一回事
回復 21# 龍井樹
你都識講我唔介意係我既事,
同樣地,佢地點噏係佢地既事,
做人唔好咁偏激,一偏激咁同基要派有咩分別
講番起果本<<基督教是邪教嗎>>,我就會諗起<<九評共產黨>>,即係佢講既野不無道理,不過就偏激了,只是為反基而寫,不是為真理而白
雲海先生是離教者,但他只是為真理而離開
「信與不信並不重要,唯應要清楚了解自己為何要信/不信,為何要返/不返教會,因此自己是反盲信」
一偏激了,就會是盲反基,法輪功和中共有牙齒印,所以就盲反共
回復  傲凌空

你真係奇怪.... 基督徒係一種身份, 對一般人而言有其固定的形象, 唔係你話你自由派就可以鍾 ...
龍井樹 發表於 2010/3/28 12:19

名義而已~
道可道非常道,名可名非常名
別學基督教(所有教派也如是)執著於基督徒這個虛名,對我來說可謂一文不值
執著於名利,亦是基督教排他性的成因
不過他們的名利是
上帝的僕人之名,
天堂享永福之利
老實說我真的不希罕.......我第一個自行下地獄,我離教的原因,就是不想成為上帝的奴隸,我寧願要地獄的自由,也不要天堂的束縛
回復  傲凌空

今天我們能夠結緣, 都是全靠名相, 你不希罕的話, 就連在這裡發言的理由都沒有了. ...
龍井樹 發表於 2010/3/28 15:20

名利和名相是兩回事來呢
或者我都明白你地既意思既
我尊重自由基但唔代表我要做自由基
我尊重賤人但唔代表我要做賤人
我初唻報到,一時get唔到你地既meaning,請多見諒
高級模式 | 發新話題
換一個