返回列表 回覆 發帖

[關於耶教早年暴行的電影]《穹蒼下的女神》很大膽

也苦心鑽研地球與太陽的運行軌迹。但她終於成為教會專制極權的犧牲品,可能是首位當作「女巫」處死的人。

廢物 發表於 2010/4/23 20:12

海巴夏生於有宗教審裁時代前一千年有多
你係咪又諗多左野呢?
基基護教心切,看得太快,想得太多,早點睡吧
廢物 發表於 2010/5/1 01:04

都岩既
隨便貼來一堆野, 又不先查清楚內容
真係應早抖
基基覺得只有聖經才是本身就是可信的,其他所有資料都必須先經過查證。歡迎基基向明報提出建議,要求他們以 ...
廢物 發表於 2010/5/1 02:00

怪唔知dee人咁鐘意貼人野
'一來唔使打字
二來, 有威係自己既
有錯就一句: 你自己去問明報哩.....(係人地既)
乜責任都唔使負

文係你貼出黎既
我係期望你能回答架

乜原來你係乜都唔知架? 早響丫
基基果然鍾意o係自己o既真實入面求真
廢物 發表於 2010/5/1 03:03

唔明你想表達乜
沒甚麼,看你一廂情願的推論看得我很過癮而已
夜了,為護主而寄生在論壇上極速回post對身體不好 ...
廢物 發表於 2010/5/1 03:08

呢到咁多愚昧既人, 有需要嘛
乜你唔多習慣人地回帖回得咁快咩
即埸回應, 有血有肉, 有人氣, 唔好咩
你不能回應快, 我會等下你既
你有字咪慢慢打囉, 唔使急架喎
基基護教心切,看得太快,想得太多,早點睡吧
廢物 發表於 2010/5/1 01:04

不看, 不想, 隨口翕仲不要得哩.
您快得滯, 係叫做 premature ejaculation.
又名聖若瑟 Joseph
沙文 發表於 2010/5/1 08:52

一dee都唔好笑, 仲低過王晶級數
嚴肅文學嘛

沙文 發表於 2010/5/1 08:52

『鹽』『餿』就有你份
基督宗教殺人不始於宗教審裁時代。
ctaya 發表於 2010/5/2 19:48

教廷為甚麼要殺死海巴夏? 因為她識計數?
海巴夏是怎樣死的?
在此, 荷里活是權威?
(1) "教廷為甚麼要殺死海巴夏? 因為她識計數?"
與她同年代的基督徒歷史學家 Socrates Scholasticus 如此寫下。        

"Yet even she fell a victim to the political jealousy which at that time prevailed.

ctaya 發表於 2010/5/3 11:45

與海巴夏同年代的人當然會比你, 我知當時實在是發生了甚麼事.
引文中咪說明了是 a victim to the political jealousy
何解又要算到是宗教逼害的頭上呢
回復  beebeechan

拿, 所以話您的英文唔算可以
沙文 發表於 2010/5/3 11:58

拿....所以話你唔識討論, 辨論
我唔識辨論,我識辯論。您就連中文都唔算可以
沙文 發表於 2010/5/3 12:06

一埸足球比賽, 強弱懸殊....弱隊輸了十比零
偶然俾佢破蛋入一球都不是好出奇的....對賽果影響不大
醒目,看得出我加"箍"的用意。
ctaya 發表於 2010/5/3 18:28

捉字蝨就咁醒呀.

你地成日就識話盲基基挪本聖經當科學歷史睇呀!
好戇居下囉

現在有人挪齣電影橋段當係歷史真相呀!
一樣咪令人笑到合唔埋口!

(1)
電影中的海巴夏明艷照人, 身材玲朧, 人見人愛, 令人看到便瞳孔放大
靚女索模給人打,死當然惹人同情.
實在在415年海巴夏被殺時, 她是60歲.

(2)
海巴夏是當時的補習天王呀?
實在當時的所謂 school  只是一班志同道合的人走在一起, 手袋黨. 當時亞歷山大城就有不少這類的 school.

(3)
海巴夏是反基?
因為她常有反基言論, 得罪教會, 所以搵機會除了她?
她的門生也有基督徒啵, 其中一個日後便是 Synesius of Caesarea, 出任主教.

(4)
當時亞歷山大主教 Cyrills 積極打壓異教?
Cyrills 的工作是針對已成為基督徒的人有無拜其它邪教.
對本來就不信, 無領洗的外教人不予理會.

你要信電影劇情或是文獻上的資料.......那隨便你囉/
但係, 請問您點計出來的呢?

...
沙文 發表於 2010/5/4 01:16

超....
原來你係唔識點算咋
直接問咪得囉
講幾句廢話做乜?
回復  beebeechan
點解您覺得讚您踢波叻係廢話呢?您真係辯論唔叻踢波叻嘛。各有所長,唔好咁自卑啦 ...
沙文 發表於 2010/5/4 02:38

你要放屁, 是不用除褲的

指出海巴夏被謀殺時是60歲是說明電影情節是為了電影好看,
不是一定是歷史的事實,.
所以扮演主教的演員那份邪惡造型也不一定是真實的
請分開看電影與看歷史
你明未呀

你諗左去邊呢
高級模式 | 發新話題
換一個