返回列表 回覆 發帖

方舟不是神話佈道大會

回復 37# beebeechan
一神教中的神太人格化,太小器的
回復  beebeechan
傲凌空 發表於 2010/5/5 11:58

如果你同你老婆講你有二奶, ......或你覺得隔黎新搬黎既 x 小姐好鬼索, 有前有後....
你老婆會唔會好大方....說: 老公...你上哩..咁呢?
你老婆..我諗一樣會『小器』, 死佬!!!!!, 你有我仲想攪第二個!!!賤格!

天主以佢肖像造人
人也會有一點天主的髀性
上帝有
貪--要人敬拜自己
嗔--動輒以滅族殺人為手段
痴--痴心妄想成為唯一的神
成本聖經都是天主向人啟示 ...
beebeechan 發表於 2010/5/5 10:25

耶經是來自天主的啟示,是天主跟你說的嗎?
寓言背後到底有什麼寓意,又是誰說了便算?
誰跟你說經文是天主的啟示、又誰為你說明天主的意旨要你去依從吩咐,
他就是你的天主了。
耶經是來自天主的啟示,是天主跟你說的嗎?
寓言背後到底有什麼寓意,又是誰說了便算?
誰跟你說經文是天 ...
龍井樹 發表於 2010/5/5 12:16

天主沒有跟我說
天主跟梅瑟說, 跟他選定的人說
梅瑟跟以色列人說
梅瑟話記下來, 成托拉
人看托拉便知天主的心意.
問題又來了
誰知道摩西五經是百分百是摩西的話?
誰知道摩西的話是上帝對他說?
問題又來了
誰知道摩西五經是百分百是摩西的話?
誰知道摩西的話是上帝對他說? ...
傲凌空 發表於 2010/5/5 12:44

你不如快趣跳到最後的一格, 也是最初的一格:
誰知道係咪有天主囉.
回復 47# beebeechan

可惜暫時的答案就是--沒有
可能我死了之後才見到,到時再算啦
未知生,焉知死
天主沒有跟我說
天主跟梅瑟說, 跟他選定的人說
梅瑟跟以色列人說
梅瑟話記下來, 成托拉
人看托拉便知天主 ...
beebeechan 發表於 2010/5/5 12:36

是天主跟你說的這個神話故事不是寓言?
你不如快趣跳到最後的一格, 也是最初的一格:
誰知道係咪有天主囉.
beebeechan 發表於 2010/5/5 12:50

天主就是你自己,和你依從的教會教導。
如果你同你老婆講你有二奶, ......或你覺得隔黎新搬黎既 x 小姐好鬼索, 有前有後....
beebeechan 發表於 2010/5/4 20:03

佢係真心愛我嘅, 就緊係想我開心嘛. 我找到真正喜歡的另一半, 她戥我開心嘛。所以, 一定會說: 老公...你上哩  
調轉頭若然我老婆真係咁有眼無珠 --- 勾搭抽刀斷水 , 我都會叫:老婆...你上哩。咁,先為之愛的偉大嘛!
到時好冷清就會好搞笑..
我指佈道大會
都好耐無放過帖啦,見呢位beebeechan兄/姊都幾過癮,難得大家咁鬼開懷咁陪佢癲,咁我又伸兩腳先.

首先方舟呢條舟有定無,係精神上既定義就因人而異;但係物理學上,以現今可解釋既範疇下,似乎無乜可能,詳見我早前轉載過既一篇有關呢條舟既文章,果道有比較清楚既數據詳列;睇唔明既就可以去就近既中學求問一個教物理既老師,佢地係會解得到你明既;如果你係有心去理解一件事而係單為自己既信實去強詞成言既話.

要係個未有時光機既時候去驗証有無呢條舟,我個人認為靠估係非常出事既諗法.咁既然事實擺在眼前,請記住,係眼前而並唔係事實擺在以前;有實證唔睇而信一個講大話講咗超過二千年既所謂宗教,重要講大話講咗二千幾年都重講到錯漏百出,成日俾人叉輪住之外重要包疪尐專玩細路仔女/修女/教友既特殊性癖好者,相信輕度弱智既或人或畜都做唔出啦.

所以大家用物理學既定義黎插佢有定無既同時,請俾返小小同情心,呢類無知除咗個人心智有問題引致外,另外官府為咗令人民聽教聽話做順民兼我地....sorry係中央個府衙大人自己信又要焗人信,令官商勾結黎到狂谷promote亦有責任.

而係精神上,信乜又或者唔信乜,本來就係自己既取向.正如我堅信森林定律,有人會話我冷血.我亦識得有人齋吹人道主義,好多人亦認為其軟弱.但歸根究底,每個人自己都應該有個基本信念,去相信自己認為正確既野.

但就講返呢條舟,擺係眼前(留意,係眼前,唔係以前)既事實係乜可能係真事一單,實物一件.但就因為一個宗教既妄想同作大有事實唔信;一個因為幾千年前有班沐契為咗搵食,作咗一個大話出黎呃飲呃食.跟手有班人眼見咁都搵都食,就有樣學樣,將個大話駁埋又照呃無誤.一直呃到今時今日勢力坐大晒,日日出黎怪力亂神妖言惑眾.有人話呢尐實在係枉生為人豬狗不如,照我睇,都唔係.

老耶穌哥馬利亞,方舟,出埃及,裹屍布,無千無萬既所謂顯靈,所謂神蹟.有邊一樣可以提出實在而不可質疑既論據呢?相反,耶教千百年來引起既戰爭糾紛,總係托詞人既問題.套一個耶教既思想黎講,神造人,人有問題,要信返神先好尐,咁到底係人本身有問題,定係有個變態佬造班公仔出黎,自己手藝又唔好,次品眾多,但就重要佢地向自己朝拜,唔係就燒咗佢地;定抑或係本就無呢個變態佬,係班沐契作出黎搵食既一個老千門牌呢?

凡事都可以由多個角度黎返覆驗証,正如老耶存在與否,攞住本耶經驗証到,放底本耶經都應該一樣驗証到.我都想你可以擺底本耶經都驗証到,起碼唔再係開口埋口就話神既話語乜,神既話語物.正等如呢條咁既所謂舟,我都幾相有人可以真真正正提出論據而又無人踢得爆,我都想睇吓佢可以點樣完全違返多項物理定律咁由一家人造出黎.

呢個世界,除咗你地個作出黎既神之外,重有好多事實架.唔好再呢頭攞尐大話出黎杜人,果頭就攞架黎丟至得架.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心

傲凌空 發表於 2010/5/5 11:58

你老婆..我諗一樣會『小器』, 死佬!!!!!, 你有我仲想攪第二個!!!賤格!

天主以佢肖像造人
人也會有一點天主的髀性

beebeechan 發表於 2010/5/5 12:03

.....一夫一妻制係耶教為咗操縱性需要既技倆啫....梗係啦,以前既教堂咁即係平民妓院,人人都解決到需要,有九人去教堂咩....你試睇吓早幾十年有呢支歌仔唱吖....

...講遠既你又話時代唔同,咁就望吓南美,非洲甚至內地某尐鄉鎮....咪一樣係一夫多妻又或者一妻多夫...

btw,聽講阿sir stanley ho年中都捐好多錢過教會果噃....咁....乜得既咩???

空>...老耶係人作出黎既之嘛,人性化亦好理所當然...
都好耐無放過帖啦,見呢位beebeechan兄/姊都幾過癮,難得大家咁鬼開懷咁陪佢癲,咁我又伸兩腳先.

首先方舟呢條舟有定無,係精神上既定義就因人而異;但係物理學上,以現今可解釋既範疇下,似乎無乜可能,詳見我早前轉載過既一篇有關呢條舟既文章,果道有比較清楚既數據詳列;睇唔明既就可以去就近既中學求問一個教物理既老師,佢地係會解得到你明既;如果你係有心去理解一件事而係單為自己既信實去強詞成言既話.

要係個未有時光機既時候去驗証有無呢條舟,我個人認為靠估係非常出事既諗法.咁既然事實擺在眼前,請記住,係眼前而並唔係事實擺在以前;有實證唔睇而信一個講大話講咗超過二千年既所謂宗教,重要講大話講咗二千幾年都重講到錯漏百出,成日俾人叉輪住之外重要包疪尐專玩細路仔女/修女/教友既特殊性癖好者,相信輕度弱智既或人或畜都做唔出啦.

所以大家用物理學既定義黎插佢有定無既同時,請俾返小小同情心,呢類無知除咗個人心智有問題引致外,另外官府為咗令人民聽教聽話做順民兼我地....sorry係中央個府衙大人自己信又要焗人信,令官商勾結黎到狂谷promote亦有責任.

而係精神上,信乜又或者唔信乜,本來就係自己既取向.正如我堅信森林定律,有人會話我冷血.我亦識得有人齋吹人道主義,好多人亦認為其軟弱.但歸根究底,每個人自己都應該有個基本信念,去相信自己認為正確既野.

但就講返呢條舟,擺係眼前(留意,係眼前,唔係以前)既事實係乜可能係真事一單,實物一件.但就因為一個宗教既妄想同作大有事實唔信;一個因為幾千年前有班沐契為咗搵食,作咗一個大話出黎呃飲呃食.跟手有班人眼見咁都搵都食,就有樣學樣,將個大話駁埋又照呃無誤.一直呃到今時今日勢力坐大晒,日日出黎怪力亂神妖言惑眾.有人話呢尐實在係枉生為人豬狗不如,照我睇,都唔係.

老耶穌哥馬利亞,方舟,出埃及,裹屍布,無千無萬既所謂顯靈,所謂神蹟.有邊一樣可以提出實在而不可質疑既論據呢?相反,耶教千百年來引起既戰爭糾紛,總係托詞人既問題.套一個耶教既思想黎講,神造人,人有問題,要信返神先好尐,咁到底係人本身有問題,定係有個變態佬造班公仔出黎,自己手藝又唔好,次品眾多,但就重要佢地向自己朝拜,唔係就燒咗佢地;定抑或係本就無呢個變態佬,係班沐契作出黎搵食既一個老千門牌呢?

凡事都可以由多個角度黎返覆驗証,正如老耶存在與否,攞住本耶經驗証到,放底本耶經都應該一樣驗証到.我都想你可以擺底本耶經都驗証到,起碼唔再係開口埋口就話神既話語乜,神既話語物.正等如呢條咁既所謂舟,我都幾相有人可以真真正正提出論據而又無人踢得爆,我都想睇吓佢可以點樣完全違返多項物理定律咁由一家人造出黎.

呢個世界,除咗你地個作出黎既神之外,重有好多事實架.唔好再呢頭攞尐大話出黎杜人,果頭就攞架黎丟至得架.

首先方舟呢 ...
Jom 發表於 2010/5/5 16:46

溫馨提示

論壇出帖, 請精精簡簡
三, 五十個字講完

長又無重心的帖文無乜人讀架

我無詳細睇你寫乜勒
你簡單再寫過勒
..講遠既你又話時代唔同,咁就望吓南美,非洲甚至內地某尐鄉鎮....咪一樣係一夫多妻又或者一妻多夫...

....
Jom 發表於 2010/5/5 17:01

你現在生活在..南美,非洲甚至內地某尐鄉鎮咩?!
回復 56# beebeechan

係你唔讀0者 ,無其他人話不看0波
你現在生活在..南美,非洲甚至內地某尐鄉鎮咩?!
beebeechan 發表於 2010/5/5 03:15
bingo, Jom兄係內地某尐鄉鎮鎮長黎, 有問題咩? 您想攞多個人佢可以幫到手

係你唔讀0者 ,無其他人話不看0波
淚兒 發表於 2010/5/5 19:16

咁咪由其它人回囉
高級模式 | 發新話題
換一個