返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 我是路過的

基督教既concept 好低B
...
kwongyauleung 發表於 2010/5/6 12:28

基督教既concept 好低B
所以信既人就係低B?
好似你亞哥咁唔信就係高 B? 智慧過人? 能見人所不能?
就係你呢個 concept 已經係好錯, 好低B了

點解咁低B 既野, 卻又有高B既人信呢?
你咁有智慧, 你可以解釋一下嗎?
p -> q, then ~p -> ~q

否定前件謬誤 (Fallacy of Denying the Antecedent)

若因前件不正確而推論後件也不正確,則犯了邏輯上的否定前件謬誤。

前件:如果那人是耶教徒
後件:那人好低 B

若因那人不是耶教徒而推斷那人不低 B,便犯了否定前件謬誤。

p-->q
信耶教者是低B

~p -> ~q
不信耶教是高B 是Fallacy of Denying the Antecedent

咁係咪即係想話: 低b 高b  與是否信耶教無關聯

又即是無喇喇話信耶教者是低b 的那位兄台, 都仍是好低b下
因為他將兩個無關聯的事胡扯上了, 來大造文章.

咁解釋係咪淺白好多呀
洗乜出到咩邏輯公式  p, q ---> ~~, fallacy of xxxxx 呀

本來街市佬都明既野, 就俾班邏輯佬 (尤其係80後, 李某教授的追隨者)包裝成懶係深奧, 使常人看不明, 然後又要向常人解明. (以示佢地有學識咁話哩)
(咁..又算唔算一樣是低b 呢?)
回復  beebeechan

就因為有 d人既思考能力連街市佬都不如, 見人話"基督教既concept 好低B", 就胡扯去質問 ...
龍井樹 發表於 2010/5/7 09:41

咁你明知我連街市佬都不如咯
咁你仲用埋dee咩 p, q , --->, ~ fallacy...托咩!
你有無邏輯架?
岩岩起左條友底,
係uwants「香港懷舊文化」版既常客
在discuss.com.hk就被人ban左account
係miniforum被圍剿後潛水
係wholehk都係活躍「香港懷舊文化」
3boy2girls和貓姐及伯爵爺激戰中
.

傲凌空 發表於 2010/5/7 10:23

我係dee鹹茜都好活躍下架喎
乜你剿唔到咩?
既然您咁坦白, 都無謂瞞您嘞
係咁嘅,佢地的確係明知您連街市佬都不如
但如果俾您知道佢地都知道這件事, 咁您對您的自我認知有很大打擊。
佢地有同情心,唔想您既 Id, ego同super-ego同時受到傷害, 甚至崩潰,就暫時詐唔知啫

沙文 發表於 2010/5/7 10:49

呢個話題, 與雞姦肛交無關
我都唔係同你講野
你同人答乜?
亞媽無教你大人講野細路唔好亂插咀咩?
我真係冇你咁得閒沉醉在網路世界
有時間唔該你做番d實際有意義既事 ...
傲凌空 發表於 2010/5/7 12:12

你反基時...
你就好有時間囉

點解呢
我呢句呢係真心對你的忠告
當然你可以繼續選擇這樣生活
沉醉在自己的網路世界
雖然我剛 ...
傲凌空 發表於 2010/5/8 02:01

我都有不少現實世界既朋友
高級模式 | 發新話題