返回列表 回覆 發帖

[趣文共賞] 單 身 漢

原帖由 沙文 於 2007-5-20 01:23 發表
我唔可以同妳地玩時一心二用,我二心二用就得啦。還是老答案,不分先後。

老大  你幾變左有兩個心架?
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 #61 Step.King 的帖子

在閱讀完呢本書之後。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-20 13:34 發表
在閱讀完呢本書之後。

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E5%8F%8C%E6%89%8B%E4%BA%92%E6%90%8F&variant=zh-tw
咁老大你可以練絕世武功啦 wor
花開花落花無缺!

回復 #63 Step.King 的帖子

唔駛。得1個心才要分心啫
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 #64 沙文 的帖子

有冇証據先 史仔唔信~
花開花落花無缺!

有詩為證,詩曰:

為夫生就兩顆心,一心斜倚鴛鴦枕
晚秋暮雪縴綉被,一心為伊暖夜衾
原帖由 沙文 於 2007-5-20 14:09 發表
有詩為證,詩曰:

為夫生就兩顆心,一心斜倚鴛鴦枕
晚秋暮雪縴綉被,一心為伊暖夜衾

老大你夾硬離既 ~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-21 05:16 發表

老大你夾硬離既 ~
吾中華上國文化向來認可「有詩為證」:

【封神演義第九十一回 】蟠龍嶺燒鄔文化
話說楊戩看見白蛇,隱在黑霧裏面,來傷楊戩。楊戩搖身一變,化作一條大蜈蚣,身生兩翅,飛來鉗如利刃。怎見得他的模樣?有詩為證:「二翅翩翩似片雲,黑身黃足氣加焚;雙鉗樹起渾雙劍,先斬頑蛇建首勳。」

景教傳入中土,並不真正了解中土文化。若然人家問「有咩證據話有上帝?」教牧識得話「有詩為證」然後作首詩出來,一早就全民信晒啦,仲駛傳教傳得咁折墮?

不過又要聲明,不能用大衛的詩,因為作得唔好
原帖由 沙文 於 2007-5-23 03:12 發表
吾中華上國文化向來認可「有詩為證」:

【封神演義第九十一回 】蟠龍嶺燒鄔文化
話說楊戩看見白蛇,隱在黑霧裏面,來傷楊戩。楊戩搖身一變,化作一條大蜈蚣,身生兩翅,飛來鉗如利刃。怎見得他的模樣?有詩為證:「二翅翩翩似片雲,黑 ...

咁老大即係話您面對嫂夫人時"存有二心" 係好事啦?
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-22 19:38 發表
咁老大即係話您面對嫂夫人時"存有二心" 係好事啦?
您咁不懂人情世故茄?係面對兩位嫂夫人,唔好漏。
原帖由 沙文 於 2007-5-23 21:09 發表
您咁不懂人情世故茄?係面對兩位嫂夫人,唔好漏。

又有冇証據証証明兩個都係老大你既法妻先 ?
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-23 07:10 發表
又有冇証據証証明兩個都係老大你既法妻先 ?
因為【孟子告子篇】:「人性之善也,猶水之就下也。 人無有不善,水無有不下。」
若非兩個皆娶,是為偏心。偏心者性惡也,余性非惡,但兩個都係我髮妻,非法妻。
原帖由 沙文 於 2007-5-24 04:46 發表
因為【孟子告子篇】:「人性之善也,猶水之就下也。 人無有不善,水無有不下。」
若非兩個皆娶,是為偏心。偏心者性惡也,余性非惡,但兩個都係我髮妻,非法妻。 ...

老大  我係問有咩証據証明佢地兩個都係你合事子呀
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-23 18:01 發表

老大  我係問有咩証據証明佢地兩個都係你合法子呀  
咩叫合法事子先得格?您要注解一下嘛
原帖由 沙文 於 2007-5-24 10:23 發表
咩叫合法事子先得格?您要注解一下嘛

咁你有冇兩張結婚証書  一張印住小蘊同沙文個名  而另一張就印住小蓮同沙個名先?
花開花落花無缺!

回復 #75 Step.King 的帖子

梗係冇啦
原帖由 沙文 於 2007-5-24 11:21 發表
梗係冇啦

咁就唔係即係合法妻子啦
花開花落花無缺!

非也。因為並非所有合法的結婚証書其上的姓名都是印上去的

回復 #78 沙文 的帖子

咁有冇d 唔係印名係寫名既結婚証書呀?
一張要有沙文, 小蓮個名
另一張要有沙文, 小蘊個名
花開花落花無缺!

已有一張
高級模式 | 發新話題
換一個