返回列表 回覆 發帖

最有效向麻粒佬傳教的方法

為甚麼貧窮便多人入教?
富貴時便多人離教?

實要反省反省
回復  beebeechan

貧窮便多人入教 ,有野食 ,有衫著 ,唔入教乜都無
淚兒 發表於 2010/6/28 18:51

返教會是求有野食 ,有衫著?
怪唔知到富貴時便離教哩.

家陣唔係喎!有$就引你入!你唔做野,邊个養D木屍!!! ...
LCM 發表於 2010/7/2 18:41

那麼教會便理應只在富庶地方傳教, 那裡的人有米.
為甚跑去貧窮地區? 無米外仲可能維唔到皮....
不合掠水的原則!

有些教會會是向貧窮地方進發的呢?
那些便不是為掠水了

要有project才有籌旗的借口。下下購堂咁大單野,好易抽干水。所以要搞下宣教,可以籌 ...
weiyan 發表於 2010/7/2 22:39

點解眼紅人地既成果?
別人辦到了你辦不到的事.
比較睇起黎貧窮d
既地方. d人無咁多受教育,易tum 一d. 俾少少奶粉,地方就可以傳教. 可以咁講”成本”亦低一點.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 02:21

宗徒多默, 在公元一世紀跑到老遠的印度傳教。
可能係無奶粉派, 又可能印度人讀得書多, 唔易氹
給當地人殺了。
教會係一定要掠水的. 唔掠水就無錢俾當權者方便. 古今皆自然,最多用不同形式. 可能唔一定錢.例如俾你辦學.起多d廟/教會.賣多幾次旗.. 

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 02:21

井底蛙的見解
未見過世面
唔係呀..咁可能多默話信左主死後得永生呀....咁d 土人想睇下係唔係真..咁咪殺左佢叫佢返黎 咯..
..
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:24

咁你係咪想殺清基督徒呢?
我懷疑若無了法治..........你真係會!

唔去D窮地方,點問你籌期,你又點知去到唔係開大數呢?
LCM 發表於 2010/7/4 22:40

耶穌無叫門徒籌期去傳教架喎
聖經中耶穌派遺七十二個門徒時是怎樣吩咐他們的?
係咪先去籌款, 義賣?

多讀聖經, 多聽人正正經經地解給你聽, 不是你自己胡亂解
有助你分辨好教會與不良教會
高級模式 | 發新話題
換一個