返回列表 回覆 發帖

對進化論的一個疑問

一直不反對進化論, 因相信進化論可能是神所創造.
但當讀到由爬蟲類演化成鳥類時, 便產生了疑問.
生物是因為為了適應大自然環境而作出適當的變化.
如人類身活在大熱天日曬高的地方,當地的居民皮膚會較黑,
好減少紫外線的傷害.
嘴唇較厚及頭髮短曲,較能散熱.
住在冰冷地方的人身體較能耐寒.
動物也可能會是一樣,
在水上生活的生物,慢慢適應並居住在陸地,我還能接受.
只是不能接受為何陸上生物如何適應天上的生活而演化成會飛的生物?
不是應該是先為了適應環境身體才作出變化的嗎?
樓主大大
應該是演化論而非是進化論!
你看飛鼠與蝙蝠便是明證!
演化的重點在於基因突變。
苦瓜雖苦,卻為養身良藥!
娑婆世界雖苦,但是卻為修行的藥膳!
避之,長不大兼營養不良,善巧方便迎之、不沉迷之,則離淨土近矣。

不需要激動,某些人慢慢來就好,

大多不溫書者稱不久的.
閣下似地鐵站口派傳單的大嬸囉

有野派, 也不用知派了甚麼, 總之就係, 派.....派.......派,,....派.....派. ...
beebeechan 發表於 2010/6/29 10:47

人家有風度回答你﹐ 你就以流氓無賴的方式回答﹐ 自己不學無術﹑不願意虛心學就是了﹐ 係要踩人話人士“地鐵站口派傳單的大嬸” -- dye 兄耐心回答換來你奚落﹐ 你這種人根本不配得參與討論 -- 回去你的街市做街市佬罷。
唔係嘛....你拎左去邊先?
條拎篇文無你上邊那段
你蕩失路哩
呢個研究生乜連跟拎都唔曉既? ...
beebeechan 發表於 2010/6/29 22:23

你這個人自己不懂得人家是看了整個網頁﹑就話人亂蕩﹐ 真係口不擇言﹑信口雌黃 -- 好似你這樣的人根本不配參與學術討論﹐ 去狗竇拉狗屎適合你多D。
回復 35# 沙文

性職 ,你有老婆喎 ,佢肯唔肯先?
回復 34# beebeechan
我都冇興趣雞姦教徒.唔好叫我担任聖職啦

你左右眼的視力真有問題 ,還是用回你的屎眼吧 ,
使唔使用條神棍去通一通, 隨便你勒
--> 你真有潛質做神父呢.. 咁鍾意通呢d野..

..
kwongyauleung 發表於 2010/7/5 20:32

我咁講就做神父
咁淚兒就做主教, 沙文一定做大主教哩.
我幾時迫過你信?
也從來無要你信 -->  你真係無迫過我信. 搞錯左.我其實係指d 基基.

--> 你真有潛質做神父呢.. 咁鍾意通呢d野..

你咁講就合理好多勒!
你可以唔信我講既野, 但亦唔可以要我唔信我講既野
你更不應因為我信我講既野就來敵視我, 你明未呀
--> 你咁勁..邊敢呢..   
但係跟係傾計 is really entertaining..
唔駛默認,根本所有乜論都只係 '論'. 可信性係高的. 我係講可信性.信唔信由我來定..
.
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:15

信唔信由我來定..
你咁講就合理好多勒!

你可以唔信我講既野, 但亦唔可以要我唔信我講既野
你更不應因為我信我講既野就來敵視我, 你明未呀?
--> 你可以問的. 聖經亦已回答你. 不過我唔信.而你亦唔可以迫人信.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:15

我幾時迫過你信?
也從來無要你信

deleted!!!!!!!!!!!!!
咁你咪就係默認左進化論好多野仲未解釋到。  --> 唔駛默認,根本所有乜論都只係 '論'. 可信性係高的. 我係講可信性.信唔信由我來定..

並非能生命由來的一個理論。       
為甚麼你不讓我問「點解」會有生命?
你不想求知唶, 我想嘛                       
--> 你可以問的. 聖經亦已回答你. 不過我唔信.而你亦唔可以迫人信.

聖經中無話生命是自有永有!               
生命, 宇宙當然是神造的,
不然, 你可以解釋到怎樣由來嗎?               
(就係你唔得嘛!)

--> 咁你如講下神點黎? 見你咁有反應,我都有少少求知慾添.. 邊有你咁得呢.. 你d中文又好.

你既解釋, "生命, 宇宙當然是神造的, " 真係完美. 其實你都可以講進化論都係神造的.  但邊個造神呢? 請閣下解釋一下吧.
回復 27# beebeechan

唔得唔得最後得左!
神造神造最後神只造了神棍 ,用來搞屎

--他無不讓你問「點解」喎 ,你左右眼的視力真有問題 ,還是用回你的屎眼吧 ,記得用埋神造的神棍通通佢好d喎
講真你可以問好多點解..咁答唔到點解係唔係要話有一個真神係後面去造呢d 野  ??
而有人再問你真神你就話係聖經講, 係自有永有?

kwongyauleung 發表於 2010/7/3 20:39

咁你咪就係默認左進化論好多野仲未解釋到。
並非能生命由來的一個理論。
你不想求知唶, 我想嘛

聖經中無話生命是自有永有!

生命, 宇宙當然是神造的,
不然, 你可以解釋到怎樣由來嗎?
(就係你唔得嘛!)
以此論點, 在某一環境下的優勢種應該是最能適應該環境的物種‧
那麼, 愛斯基摩人理應體毛較多, 肥脂較其它人種多, 可以, 不見得是如此.
在熱帶地區的人, 皮膚應銀色, 反光, 不吸熱, 實際是膚色深, 吸熱較快.
何解?

-->  BeeBeeChan,
講真你可以問好多點解..咁答唔到點解係唔係要話有一個真神係後面去造呢d 野  ??
而有人再問你真神你就話係聖經講, 係自有永有?

你直接講你信神造仲好啦...  其實你可以反對進化的.

你要信咩唔駛理由的. ..

有人問進化咁另外既人都係用進化回答.. 就係咁.   你信你既神造就得啦..

係唔係?
讀了

內容並不是說科學的不足,也不是說進化論。
只是一種表達方法(支序圖)的限制。

甚至根本沒有你說的 ...

自己的連結的一開首便告訴你:

The manufacturing cladistics project is an EPSRC funded project (Project Grant #GR/M 08004), that aims to use biological classification tools of cladistics to analyse the evolution of manufacturing organisations. This project will deliver the knowledge required to determine coherent and appropriate action for the specification of change strategies, based on either best practice imitation (mimetic strategy) or the innovation of a new organisational form (normative strategy). Manufacturing managers and strategists will benefit, because this research will provide insights into organisational development which can systematically be applied to the planned development and reinforcement of organisational structures, strategies and processes for improving a manufacturing organisations effectiveness.
dye 發表於 2010/6/29 21:33

唔係嘛....你拎左去邊先?
條拎篇文無你上邊那段
你蕩失路哩
呢個研究生乜連跟拎都唔曉既?

讀了

內容並不是說科學的不足,也不是說進化論。
只是一種表達方法(支序圖)的限制。

甚至根本沒有你說的內容
-------------------

原來你自己真的不先去看看自己的連結的。

-------------
自己的連結的一開首便告訴你:

The manufacturing cladistics project is an EPSRC funded project (Project Grant #GR/M 08004), that aims to use biological classification tools of cladistics to analyse the evolution of manufacturing organisations. This project will deliver the knowledge required to determine coherent and appropriate action for the specification of change strategies, based on either best practice imitation (mimetic strategy) or the innovation of a new organisational form (normative strategy). Manufacturing managers and strategists will benefit, because this research will provide insights into organisational development which can systematically be applied to the planned development and reinforcement of organisational structures, strategies and processes for improving a manufacturing organisations effectiveness.
高級模式 | 發新話題
換一個