返回列表 回覆 發帖

聖經中根本沒有教會

唔係點控制人,叫人去信佢地呢..  

我一向讚成d人信主最好自己返屋企信. 自己去求真. 耶穌是一個偉人. 至少是一個可以學習既人. 而教會係充滿負面思想同想控制人既地方. ..  咁所以係要將聖經譯做有教會.. 唔係點控制人呢.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:54

「去聖堂」 與「返教會」是兩回事。
信天主既人可以不返教會, 但不可以不去聖堂。
留番俾你自己諗下係點解, 有咩分別。
想問下邊度係「聖堂」呢?  
係兩點事.? 咁即係返教會都可能未必係真係信天主啦. ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 21:11

天主教徒去聖堂, 去參加彌撒, 是一個祭獻禮儀
不是返教會聯歡, 社交, 溝女, 打波, 講見證, 分享

你去拜山, 當然上山去拜
你會把祖先墓穴搬返屋企內, 以後拜山便不用「去」拜了嗎?

你去一次天主教的彌撒罷
跟本無人會打擾你, 無人會逼你捐獻, 無人問你屋企手機電話然後追call, 無人同你稱兄道弟
不過....你唔明禮儀過程, 也必會悶死你.
回復  beebeechan

基督教徒一樣要去教堂做禮拜.同天主教望彌撒名稱不同,無甚分別. ...
weiyan 發表於 2010/7/4 21:22

崇拜, 便要在教堂內哩...係咪?
咁使唔使返教會先?

基督教的崇拜與天主教的彌撒, 分別大矣!
是兩碼子的事
"今日的天主教會,基督教會是在聖經中找不到支持............"

照咁講.其實聖經原著有無講 "要去聖堂,要 ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 21:42

回復  beebeechan

彌撒和崇拜各自有不同的神學解釋.形式山大至一樣.邊種屬靈些?兩種都沒有在聖經出現 ...
weiyan 發表於 2010/7/4 21:49

稍為對聖經有點認識的教友, 都知道默示錄整篇都是在描述一台彌撒的進行。
咁你話聖經有無講要有彌撒, 祭禮呢?

你兩個都唔識聖經既, 本來唔應該怪你地
但你係到亂翕
想唔怪都唔得囉
又冇見個話一定要去.聖經中出現過的聚會形式是可以食飽飲醉.現代教會的組識形式和禮拜形式在公元四世紀才出現.經中說拜神要用心靈和誠實,沒有說過用形式.

kwongyauleung 發表於 2010/7/5 20:40

教會的形式在耶穌登天後便出現。
有各級職位, 有捐獻, 有聚會敬拜, 也有賑災活動的記載。
與今日教會的運作相若。
可參閱宗徒大事錄
回復  沙文

這個當然啦
表面上,彌煞很平靜, 其實每一位參予彌煞的教友心中都在媽媽聲

稍為對聖经有認 ...
沙文 發表於 2010/7/5 21:54

既然人人都在沉默, 你又知人內心是媽媽聲?
你好很掂囉
羽毛輪廁

你知你眼晴有問題就及早就醫囉
I am under no obligation to show you.
Your attitude is telling me you are not interested.
高級模式 | 發新話題
換一個