返回列表 回覆 發帖

恐怖的錫安教會

回復 1# wish

你每認識一個朋友, 最好一開始就問清楚佢係咪基督徒. 如果係基督徒就唔好同佢做朋友, 連野都唔好講, 咁就唔會有麻煩.
亦唔使表達你信唔信, 佢問你, 你問非所答就得啦.   何必同自己過唔去?   你同佢討論都浪費時間啦.  

基督徒對你好,關心你, 唔係因為佢對你既感情, 友情. 而係基於傳教.  佢地為左傳教咩大話都講得出, 為左留你係教會, 就利用你既友情.    根本有好多基督徒自己都半信半疑, 佢初初識你果時, 都無講自己係基督徒, 就係怕你唔會接受佢.  跟本有心隱瞞.  

基督徒既特點: 逃避現實, 不願思考, 分析力弱.

(數學高分唔代表對世事既分析力強, 讀過數學既人都知, 如果 assumption 係錯或不成立, 咁基於呢個 assumption 所發展既推理會全錯. 但係基督徒既盲點係跟教會所比佢地既誤導- assumption 再去發展佢地既思考, 但係從來都唔會回顧自己所唸既野係基於咩.  如果連最基本既野都不成立, 之後所講既當然都不成立.   最基本係: 有無神既證據?  跟本驗證唔到神既存在, 何來信?)  

否則點會擺明係假既野, 係都要信??   

即使半信半疑, 點解佢地唔去睇下一d反基督教既書, 資料, 網站?  只要反基督教, 佢地就不接受, 亦不去了解, 抵佢地比人洗腦啦.  如果真係有神, 佢地怕咩去睇一d反基督教既資料??  

而且基督徒好鍾意講廢話, 例如:
      不為明天憂慮, 憂慮不能改變什麼. <---  廢話, 即使  不憂慮都不能改變什麼, 憂慮係因為未唸到解決辦法, 而並非為左改變什麼而憂慮.     (本末倒置)

成日話"風"係睇唔到既   , 但係你感覺到. 神係睇唔到既, 但係你感覺到.  "風" 同埋" 神" 跟本一d關係都無.  格硬咁將呢兩樣野相提並論.   

基督教好鍾意用d common sense 去誤導人.  又用魚目混珠既手法去傳教.
回復 16# E72

咁又係, 基督徒本身都係受害者, 我地應該幫佢, 唔係隔離佢.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
回復 20# kwongyauleung

你有無睇呢套野..   (影音使團總幹事袁文輝的內心剖白.) <--- 睇完

基督徒一向都接受不合邏輯既野, 佢地話"神"係超乎人類既邏輯. "神" 既安排係意想不到.
佢地有可能試過 著左鞋先再著襪添~~

但係基督徒會覺得自己比不信神既人聰明, 而不信神既人愚昧, 醜惡.
傳 6:7  人的一切勞碌都為口腹, 他的心卻還是填不滿.     (基督徒認為只有神可以將人心填滿)
    7:8  事情的結局勝於開端, 存心忍耐的, 勝過居心驕傲的. 你心裡不要輕易動怒, 因為惱怒留在愚昧  的人胸懷中.      (所以有d基督徒, 無論你對佢態度幾差, 佢都唔會發嬲, 仲會覺得你蠢)

7:21  人所說的一切話, 都不要放在心上.   (例如: 神係假架! 基督徒弱智架~)
    8:11  對惡行已判定的刑罰遲遲沒有執行, 世人的心就充滿行惡的意圖.  

(基督徒認為外人內心醜惡, 必定要信主, 接受聖靈入主內心, 從而改變佢地.  而事實係: 基督徒都有壞人, 最近單新聞: 虐打班長搶銀包 牧師子認偷竊
http://paper.wenweipo.com/2010/07/13/HK1007130012.htm
連自己個仔都教唔好, 可能佢又話係神既安排啦)

11:10 所以你當除掉心中的煩惱, 除去肉體的疾苦, 因為無論是幼年或是壯年, 都是虛空的.
                  (呢個類似佛教所講既: 萬物皆空)
   12:12  讀書多, 身體疲倦    (基督教提倡, 睇聖經已足夠, 唔好亂咁睇其他坊間既書, 尤其心理學, 係從魔鬼而來.)

詩篇:
   5:9   因為他們的口裏沒有真話, 他們的內心充滿毁滅人的意圖, 他們的喉嚨是敝開的墳墓, 他們用舌頭弄詭詐 .     (基督徒不會接受非基督徒, 因為覺得非基督徒會害佢地, 而基督徒有聖靈係心入面, 所以較安全)
   28:3  他們與鄰居說平安的話, 心裡卻存著奸惡.
   32:4  因為你的手晝夜重壓在我身上, 我的精力耗盡, 好像盛暑的干旱.  (當基督徒做壞事既時候, 佢地心虛, 就認為係"神" 既手壓住佢地, 懲罰佢地)

53:1  愚頑人心裏說: [沒有神.] 他們都是敗壞, 行了可憎的不義; 沒有一個行善的.
                      (不信主既人都係愚頑, 無個好人.    其實信主先係愚頑!  係都要信, 打佢都無用)

12:7-8   耶和華啊! 求你保守我們, 保護我們永遠脫離這世代的人.  惡人到處橫行, 邪惡在世人中被高舉.       (基督徒認為 全世界不信主既人都係屬世既, 邪惡既, 被魔鬼控制. 而佢地係屬神既)

51:17  神所要的祭, 就是破碎的靈.    (所以要傳教, 不信神既人心靈破碎)
    64:6   人的意念和心思實在深不可測.    (一向都係架啦, 否則我地邊有科技進步, 優質生活?  只有基督徒先頭腦簡單)

使徒行傳:
   4:31  他們都被聖靈充滿, 放膽傳講神的道.  (基督徒認為自己有聖靈, 所以放膽傳教)
   5:29  服從神過於服從人, 是應當的.    (基督徒會服從所謂既"屬靈長者"-- 信主較耐既人)

5:38  這計劃或這行動, 如果是出於人意, 終必失敗; 如果是出於神, 你們就不能破壞他們, 恐怕你們是與神作對了.        (基督徒有種聽天由命既想法, 自己亦分唔到咩係神既旨意, 跟住就會問牧師, 屬靈長者, 佢地話: 神會透過屬靈長者將信息講比你知, 佢地信主咁耐, 可以分辨到信息係咪來自神. )

所有信主或曾經信主既人都會睇過 "傳道書", "詩篇".  而"傳道書"入面講述左一d現實世界既情況, 多數人都會認同, 從而等人繼續睇.   
其實聖經入面埋下好多心理陷阱, 叫基督徒遠離 不信主既人, 以免被出面既人將佢地帶離教會.
教會d人係有d問題架.   佢地亦會講大話呃你, 話佢都有 "好多" 朋友唔係基督徒. 等你以為佢同出面既人無分別, 無問題. 但係當你睇返佢d相,  幾年內, 所有團體照既人都係教友. 你會發現佢地只同返基督徒來往, 至於佢地所講既, 非基督徒既朋友, 可能只係 hi-bye friend 或同事. 一係就未信教之前識既.

基督徒性格多數懦弱, 專同d 瘦弱/ 友善既人傳教, 見到d 好惡/ 講緊粗口鬧人果d, 基督徒唔敢走埋去架.
而教會入面, 比較醜樣既女教友, d男教友同佢地會無咩兩句.  同出面既人一樣.  甚至連其他女教友都唔會同佢特別 friend.  佢地一樣係睇樣架咋.   有個fd話佢都返過團契, 頭幾次對佢好熱情, 之後就好似唔識咁. (我個fd外表比較差, 幾肥, 有肚腩.)  至於醜樣既男教友, d女教友亦會同佢無咩兩句.   稍為靚仔d既, 其他女教會就會搵機會讚佢, 猛話佢"好人", 搏好感.

教會裡面都係死氣沉沉的. <-- 係呀, 你有無見到一d好精靈好潮果d返教會?  (出呢傳教既藝員例外啦)
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
高級模式 | 發新話題
換一個