返回列表 回覆 發帖

反反基貼第一彈!

回復  E72

聖靈帶領之下玩人妻會好d.
weiyan 發表於 2010/7/20 21:35

宗教老人是否應當向耶帝感恩...多謝安排在聖靈帶領下唸誦口訣..拍打屁股.....
回復 61# Guest from 218.102.134.x

善哉善哉。我主慈悲!
回復 59# eagle_wu

意思是不可依賴宗教、祖靈。

他們是操控宗教。平民百姓才以為依賴宗教。
回復 58# 沙文

基督教仲未滅教,即係耶穌叫D野係留。
回復 64# weiyan
其實基督教早已滅教啦, 現今流傳的並唔係真正的基督教, 只係掛住基督教招牌的某私有化疑似宗教組織

正牌基督教係人民公社制:
徒2:44 信的人都在一處、凡物公用.
回復 65# 沙文

即係變相耶教----共產黨?

這套凡物公用最較早顯示是門諾會在使用,只可惜被天主主教的軍隊血洗掉了,而後太平天國也是採納這個形式的制度,但不知為何天弟洪秀全的資產卻多不少......
回復 67# dior13dior13

那現代都有門諾會呀 ,又如何呀?
回復  沙文

即係變相耶教----共產黨?
淚兒 發表於 2010/7/21 18:51

歌林多後書9:7
各人要隨本心所酌定的,不要作難,不要勉強,因為捐得樂意的人是神所喜愛的

分別在於一個是自由把物公用,
一個是無選擇下凡物公用。
回復 66# 淚兒

黑手黨。
回復 70# weiyan

定係貴格黨
出位基仲吾出來講野,我冇晒靈感,接吾上嘴。
回復 71# 淚兒

共和黨。
回復 67# dior13dior13

那是因為現行梵帝岡偽教廷奪了真正宗徒之權。
梵帝岡偽教廷係以投票選舉决定教宗, 但真正的宗徒應該係抽籤决定的:

Acts 1:24他們便提出了名叫巴爾撒巴,號稱猶斯托的若瑟,和瑪弟亞兩個人。
他們就祈禱說:「主,你認識眾人的心, 求你指示,這兩個人中,你揀選了那一個,
使他取得這職務的地位,即宗徒的職位,因為猶達斯放棄了這職位,去了他自己的地方。 」
他們給二人拈鬮,瑪弟亞中了鬮,就列入十一位宗徒之中。

回復 41# beebeechan

有誰會一定知道誰會入到天國?
(經文說了的除外)

信就等同可以上天堂?
咁大誤會呀?
你來道理班, 讓我從新教育一下你

羅3:22就是神的義,因信耶穌基督加給一切相信的人,並沒有分別。

羅3:28所以(有古卷:因為)我們看定了:人稱義是因著信,不在乎遵行律法。
羅4:14若是屬乎律法的人才得為後嗣,信就歸於虛空,應許也就廢棄了。

三個信耶穌的不能上天國......

聖經耶穌又跳票了嗎?
回復 69# beebeechan
您試下叫本篤16自由俾佢條底褲您著啦嘛笨

Dye:
I used the term exchristian just because this is called the "Home of Exchristian". Sorry if I misleaded you.

"I refuse to answer further because I think it is a waste of time talking to you. "
Many time I see christian saying this to non-christian, They will be judged by the non-christian as "escaping from the real problem". I think I can now safely judge you as "escaping from the real problem" as well?

沙文:
“一國自相分爭可能會愈分爭愈站立得住”
咁就睇下啦.

"其實基督教早已滅教啦, 現今流傳的並唔係真正的基督教, 只係掛住基督教招牌的某私有化疑似宗教組織"
呢句我有多少同意. 不過其實 "真正的基督徒" 還有少數是存在的. 聽說比例大約是一千比一.  

"徒2:44 信的人都在一處、凡物公用."
呢句只係形容當時情況, 唔係定例. 因為前後文有講過, 如過有人唔捐野出來, 果D野仍然係佢地自己既. 冇問題. 只要唔好冇捐, 又話捐左, 咁就得啦. 同 BeeBeeChan 講既大同小異.

“那是因為現行梵帝岡偽教廷奪了真正宗徒之權。
梵帝岡偽教廷係以投票選舉决定教宗, 但真正的宗徒應該係抽籤决定的:”
講得好! 完全同意!

Weiyan
“俄,原來正典是人定出來”
舊約耶穌睇過, 應該冇咩問題.

"出位基仲吾出來講野,我冇晒靈感,接吾上嘴。"
早牌我有D悶所以先貼兩手玩下. 呢兩日忙少少, 所以冇貼. 唔好意思. 不過唔通因為我忙, 咁岩挫左你D銳氣? 唔好呀.

E72:
“請引出處......小弟想知道這句的原來出處”
約6:38
請問有冇人睇過耶穌睇過那本死海古本?
回復 75# dior13dior13

Weiyan
“俄,原來正典是人定出來”
舊約耶穌睇過, 應該冇咩問題.
by出位基督徒

你引用新約小心有問題.舊約都只係應該冇問題.新約係應該吾佑有冇問題.吾好引用d咁浮(。既)野。

回復 77# 出位基督徒

Sure, this is home of ex-Christian.  Are you ex-christian?
I am not misled.  You are not using your brain here.

---------
It is different.  I have answer you adequately whereas the Christian has not.  It is a waste of time to talk to someone who is in self denial.

Observe how it happened in the discussion of biological evolution.
高級模式 | 發新話題
換一個