返回列表 回覆 發帖

反反基貼第一彈!

耶穌在幾個埸合中都到他是父派遣而來,
我升到我的父和你們的父那裏去,升到我的天主和你們的天主那裏去。」
起碼除了耶穌外, 還有一位「天主」, 「父」
在若望福音14章中也清楚講了:
我也要求父,他必會賜給你們另一位護慰者,使他永遠與你們同在;
他是世界所不能領受的真理之神,因為世界看不見他,也不認識他;你們卻認識他,因為他與你們同在,並在你們內。 」
The Advocate, the holy Spirit that the Father will send in my name--he will teach you everything and remind you of all that (I) told you
.
英文版楚說了這個叫聖神 Holy Spirit
回復 77# 出位基督徒

一國自相分爭可能會愈分爭愈站立得住”
咁就睇下啦.
要睇下就唔係自相分爭實變荒場啦, 只係耶穌同陳真一樣 -- 讀書不多, 所以要佢補幾堂歷史

呢句我有多少同意. 不過其實 "真正的基督徒" 還有少數是存在的. 聽說比例大約是一千比一.  
人人都争住認自己係一, 自相分争搞旺個場

"徒2:44 信的人都在一處、凡物公用."
呢句只係形容當時情況, 唔係定例. 因為前後文有講過, 如過有人唔捐野出來, 果D野仍然係佢地自己既. 冇問題. 只要唔好冇捐, 又話捐左, 咁就得啦. 同 BeeBeeChan 講既大同小異.
And all that believed were together, and had all things common;
前後文講過唔捐冇問題就唔係「凡物」all things, 而係some of the things 部分物公用部分物私用

What Sherman said perfectly aligned with Jesus's teaching.

Luke 12: 32 Do not be afraid, little flock, for your Father has been pleased to give you the kingdom. 33Sell your possessions and give to the poor. Provide purses for yourselves that will not wear out, a treasure in heaven that will not be exhausted, where no thief comes near and no moth destroys. 34For where your treasure is, there your heart will be also.

Note that

Luke 12: 29And do not set your heart on what you will eat or drink; do not worry about it. 30 For the pagan world runs after all such things, and your Father knows that you need them.

Jesus used an example to explain:

Matthew 19 :
16 Now a man came up to Jesus and asked, "Teacher, what good thing must I do to get eternal life?" 17"Why do you ask me about what is good?" Jesus replied. "There is only One who is good. If you want to enter life, obey the commandments." 18"Which ones?" the man inquired.    Jesus replied, " 'Do not murder, do not commit adultery, do not steal, do not give false testimony, 19honor your father and mother,' and 'love your neighbor as yourself.'" 20"All these I have kept," the young man said. "What do I still lack?"
21Jesus answered, "If you want to be perfect, go, sell your possessions and give to the poor, and you will have treasure in heaven. Then come, follow me."
回復 96# E72

"動L”???If not good to post it, should you PM me the meaning of it?
回復 99# beebeechan

E72有話佢反基?未見過喎。
What Sherman said perfectly aligned with Jesus's teaching.

Luke 12: 32 Do not be afraid, little flo ...
dye 發表於 2010/7/22 12:38

引咁多經, 其實你想表達甚麼?
有口難言?
回復 106# beebeechan

唔通你唔引經句經?
回復 90# 出位基督徒

多謝啦。好似我D癈人好難搵人吹。難得你如此認真。

願你主祝福你。
回復  beebeechan

唔通你唔引經句經?
淚兒 發表於 2010/7/22 12:47

我點同,
我引了經, 都仲有我的意見
不是如他般做影印機

聖經我書架都有兩本, 唔需要佢抄幾段出來囉
回復  出位基督徒

多謝啦。好似我D癈人好難搵人吹。難得你如此認真。

願你主祝福你。 ...
weiyan 發表於 2010/7/22 12:47

就人的帖作回應反駁便是
不用講晦氣話囉
(唔夠講咩?)

仲以為係咩理性討論添, 甚麼「反不理性」 (原來都只是得把口講下)
這位反基哥哥仔幾時變得要把耶穌的話看成金科玉律, 作判斷的依歸呢?
beebeechan 發表於 2010/7/22 12:24

不要一概而論...世界沒有非黑即白的事, 至於是否"反基", 看你如何定義"反基"
"基", 就要信"三位一體"....原教主義者就係不信就係"反基", 沒有其他可能性, 唔需要證據.  相信你唔會咁

我沒有把耶穌的話看成金科玉律...根據已知事實作判斷係邏輯.  
1) 我確信耶穌在約2000年前在中東地方存活過(幾個月前都係懷疑, 主要係無從歷史考證)
2) 耶穌跟約翰認識, 他們有討論我們所稱的舊約某些章節
3) 約翰死後, 他自知必死. 在這樣情況下, 說出大智慧的說話. 如何看透生死, 坦然面對.

我探討緊基督教的存在原因, 心理學及量子力學是我主要探討範圍, 當然, 歷史政治因素, 不能忽視.
回復  E72

"動L”???If not good to post it, should you PM me the meaning of it?
weiyan 發表於 2010/7/22 12:43

"動L" 指成龍在霸王洗頭水的動作....http://evchk.wikia.com/wiki/%E5%8B%95L
你提起霸王洗頭水, 無咩人記得....特別人成龍的完滿(成龍代理的產品, 大部份都消聲瀝蹟), 幾十年後, 無人記得霸王洗頭水
如果你腦內做index, "動L"=成龍=霸王洗頭水...
回復  beebeechan

E72有話佢反基?未見過喎。
weiyan 發表於 2010/7/22 12:44

證明你不是原教主義者.  

證明你不是原教主義者, 不能證明其他人是或否.
回復 108# weiyan

回復 108# weiyan

唔好自嘲癈人, 大家都係上黎玩下姐~ 唔係聊交"ai"既. 不過竟然有唔信主既人在這裏同我講 "願我主祝福我。" 少不免有D開心. 太多謝您了.

-------------------------------------------------------------------------------
蜜蜂陳, 我忍你好耐... 之前我先同人講完話一國自相分爭會站立下住... 而且我又唔想好似教訓人咁 (我都冇資格) 所以冇出聲... 不過以西結書又講到見到有人行惡, 要出聲題一題佢... 咁我冇辨法之下就講啦....

討論係應該對事唔對人. 見到言論中有錯處, 攞個錯處出黎講就係囉, 唔係下下要捉佢錯處, 然後嘲笑佢一番. 又要話人精神錯亂, 又要話人九唔搭八... 等等.. 佢地引經文, 解錯左, 你話返俾佢地知唔係咁解, 應該點解, 咁咪好囉! 仲乜又要話人地唔係基督徒又好引用經文?

今次仲離譜, 人地都冇咩想駁我, 仲咩又要叫人駁呢? 有咩用呢? 仲要講多兩句話人得把口. 知唔知咩叫舌頭係不能止息的惡物? 知唔知咩叫若再多說就是出於那惡者?

你仲打住基督徒的名號... 你咁做佢地有咩辨法唔討厭耶穌? 你仲夠膽話你幫耶穌講緊野? 你呢個假弟兄, 你害緊耶穌你知唔知?

你俾撒旦欺騙曬啦! 你失緊見證你知唔知?

我想勸你, 你不如悔改啦....
回復 112# E72

多謝分享
回復 110# beebeechan

你以為理性.我從來冇話過理性.我話自己癈又關你何事?癈吾癈自己知.

回復 114# 出位基督徒

對吾住,我只係玩下,從來冇聊交.如果有令你誤會,得罪閣下的地方請原諒.

如今變成某些信耶穌的人之間的爭論,我作為一個外人不應該再發表言論.

請恕我不回復以後的帖。

願你主祝福你
蜜蜂陳, 我忍你好耐... 之前我先同人講完話一國自相分爭會站立下住... 而且我又唔想好似教訓人咁 (我都冇資格) 所以冇出聲.

出位基督徒 發表於 2010/7/22 14:06

既然話「忍我好耐」,
點解始終都忍唔到呢?
最後也一樣淪入口舌之爭?
你仲打住基督徒的名號... 你咁做佢地有咩辨法唔討厭耶穌?
.

出位基督徒 發表於 2010/7/22 14:06

佢地都好似一樣地討厭你囉
只要你是基督徒, 便一輪飛箭,
你那一類的基督徒囉不見得討好

唔好意思,
我對亂翕野的, 一般都係面斥不雅
基督徒不是在此乞求認同的嘛
高級模式 | 發新話題
換一個