返回列表 回覆 發帖

火柴 VS Vincent123【完】

一、炮二平五 車9進1
 二、炮五進四 砲2進4
 三、馬二進三 馬2進3
 四、炮五退二 車1進1(雙橫車)
 五、炮八平五 卒1進1
 六、車一平二 車9平4
 七、車二進七 車1平2
 八、前炮平七 士6進5
 九、車二平七 車4進7
 十、車七平六 【黑方認負】

請Vincent123集中在二樓更新
我忘記了
我可以吃你車啊!
象棋裡面每隻棋都重要
回復 30# 火柴

.............................@_@"
回復 29# vincent123

一開局就讓對方空頭炮,自然易敗。
除了重炮將,還有很多攻法的。

要再來嗎?這回你先?(我開定帖先)

火柴 發表於 2010/8/9 09:37

唉,喱局真係失敗...

回復 26# vincent123
慢慢就會睇慣了。你原本炮二退四打車果步仲有一個毛病,就係炮台無根,我隻車食左你個炮台咪得囉。
將緊你軍架
火柴 發表於 2010/8/6 17:34

睇唔到= =
將緊你軍架
不在沉默中爆發,就在沉默中滅亡
回復 21# vincent123

下@@@@@
都好
vincent123 發表於 2010/8/4 11:00

http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=5732
你行咗未?
不在沉默中爆發,就在沉默中滅亡
回復  vincent123
抽車都要死隻炮,不如白食一隻兼捉雙。
火柴 發表於 2010/8/4 03:40

你自己唔抽o乍
有沒有看過橘中秘的棄雙馬的布局?棄雙馬的紅方走的第一二步,就是車一進一和車九進一。要不要我貼 ...
龍井樹 發表於 2010/8/4 09:09

下@@@@@
都好
比較冷門的象棋開局註解:

車九進一/車一進一 這可以盡快出車,但會被對方炮先行吃掉己方馬.
vincent123 發表於 2010/8/2 14:54

有沒有看過橘中秘的棄雙馬的布局?棄雙馬的紅方走的第一二步,就是車一進一和車九進一。要不要我貼出來給你研究一下?
回復 18# vincent123
抽車都要死隻炮,不如白食一隻兼捉雙。
火柴 發表於 2010/7/27 06:34

你唔抽車?
你打錯字喇...應該係帥...唔係師...

車九進一/車一進一 這可以 ...
vincent123 發表於 2010/8/2 14:54

謝指正,我去改。
哪部棋譜有教第一步長起橫車?
龍井樹 發表於 2010/8/2 11:27

仲要俾我空頭炮,我真係唔知點解。
麻煩
vincent123 發表於 2010/8/2 11:09

你copy我果個一次,以後就每次只打兩步,都唔係好麻煩嗟。
回復  vincent123

我以前曾經想過「最冷的象棋開局為何?」,結論是五進一/將5進1。你要試試嗎 ...
龍井樹 發表於 2010/8/2 14:37

你打錯字喇...應該係帥...唔係師...

車九進一/車一進一 這可以盡快出車,但會被對方炮先行吃掉己方馬.
炮二退一/炮八退一 這可以自製炮架打對方直車,但會壓住己方馬腳.
炮二進一/炮八進一(另類鴛鴦炮?) 這可以自製炮架打對方直車,但前進的炮容易受攻.
相三進一/相七進九 這不但沒優點,而且還把雙相拆得遠遠,那又何必呢?
高級模式 | 發新話題
換一個