返回列表 回覆 發帖

我老婆叻左好多

繼吳酸倫博士事件之後,http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=561&extra=page%3D1
一波剛平一波又起。今次,由薏蘊鳳駕親征,佢話,有個唔知咩「商人團契」主辦黃毓民分享餐會,由顛狗毓民講下佢信主經過同埋如何從信仰應付壓力。而我把口同黃毓民差唔多咁衰,應該聽得下。

我一問之下,馬上被我找到該餐會處理不當之處 -- 要俾錢買飛!於是,我引用經文,指出咁樣係唔得既:

1Co 9:18        既是這樣、我的賞賜是甚麼呢.就是我傳福音的時候、叫人不花錢得福音、免得用盡我傳福音的權柄。

薏蘊咁樣答我:買飛係俾食飯錢,福音係送既。

我太輕敵了!估唔到佢都可以咁叻,一時間,諗唔到點樣答。

Gen 1:7 事就這樣成了。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Paul 於 2007-5-11 22:54 發表
神白白將世界的東西賜給我們, 是我們分野東西的價值的
唔係,神都有份參與的,只不過祂報錯價:

太10:29    兩個麻雀、不是賣一分銀子麼.若是你們的父不許、一個也不能掉在地上。
路12:6    五個麻雀、不是賣二分銀子麼.但在神面前、一個也不忘記。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 Guest from 219.73.43.x 於 2007-5-12 03:27 發表
呢個故事教訓你, 唔好睇少女人, 知無?
我睇女人從來只會睇多既啫,女人,睇少左邊夠喉嫁?
去左嘞。顛狗講野,聽到我人格分裂添。佢猛鬧馬力、鬧共產黨屠城喎。

咁,以前神都係叫一賜樂業人做差不多既野啦,難道屠城係咁得既咩?

回復 #11 Step.King 的帖子

唔好拜住啦。究竟屠城得唔得您又唔講。我担心我用了現代人的標準去批判幾千年前既事,唔公平嘛,寃枉左好事嘛....
原帖由 Step.King 於 2007-5-17 04:45 發表

咁老大你要先研究一下 到底有冇屠城先啦   史仔搵到d好料  你一定有興趣
就像田北俊話dry   死得人多唔代表係屠城既

http://hk.news.yahoo.com/070516/12/27l1a.html

呢d咁深入既問題 留番比老大你慢慢參詳 ...
唔駛啦,我知錯啦。以前我諗,如果有屠城,咁就唔啱啦,但係,我今日至知,即使真係有屠城,咁又點啫?屠城,根本係「人類文明一部分」、「沒有違反一般合理社會人士普遍接受的道德禮教標準」。所以,有冇屠城,已經不再是問題啦!
高級模式 | 發新話題
換一個