返回列表 回覆 發帖

[興趣討論] 用一生學會放棄 翠 菊

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
麥穗呢個故事都講述左好多人既心態, 總覺得之後會遇到一個更好.
應該 SET 一條底線比自己, 例如: 去到幾多歲都搵唔岩, 就檢討自己係咪高估左自己, 要降低要求.

有個朋友, 佢外國留學, 大學畢業, 大約三十五歲.  我問佢(關於搵對象): 中五畢業你接唔接受到? 佢話唔得, 起碼都要 diploma啦. 跟住咪話佢囉: 你幾多歲呀?       之前佢又話唔介意人地細過佢十年或大過佢十年, 我答佢:"你唔介意人地細過你十年, 人地介意呀!"

以前聽D 朋友講, 要求要咁咁咁...   一係就口不對心, 係度話唔介意男仔矮過佢, 懶係無要求咁. 點知又走去追一個高佢半個頭既男仔. 人地仲要擺明對佢無興趣.

D人成日覺得自己可以揀, 總係憧憬一個佢無可能追到既理想對象.
無論條件幾差既人都有要求, 因為佢唔覺得自己差.

至於學懂放棄, 事實上, 人係被迫放棄, 只有無能力去得到才會放棄.
既然努力係會有成果, 又點會放棄?   一係就呢個人無自知之明, 以為自己有條件有能力去達標.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
當愛情黎到.. 兩個都係墮入情網,控制唔到自己的. 而不是見candidiate.. oh.. 呢個quali 唔夠..
當愛情要走.. 你就會話呢個人唔好..乜乜物物..  而事實上面方面都係控制唔到自己..

不愛就是不愛了.


"學會爭取太容易,學會放棄的學問便深很多。這可是我們一生的功課。” 其實.. 想爭取什麼什麼..先係愛情既最大敵人... 即係慾望. ..   一開初..你既慾望係跟佢一起..而佢既慾望都係一樣.. 最後一起了.. 某一天.. 其中一個有慾望想離開..但另一個一見到對方想走..就反而唔想俾對方走..  又話爭取又盛.. 呢d就係慾望既conflict.   如果你可以愛得夠偉大. 同意對方離去.. 這就是真的愛. 而不是愛是表面,內裡是慾望/面子..

....一心以為被伯樂賞識後,就得拼搏,事情一件又一件排山倒海似的傾倒在面前,天眞地以為只要捱過去就是了;可恨的是,要做的事情太多,時間有限,就算當初怎樣以興奮的心情迎接挑戰,...

呢d就係慾望啦...  

通常... 愛上某人(喜歡上)因為呢個原因..而最後分開都會係相同既原因...
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個