返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

是聖經話, 牧師神父話, 基基話....不重要

beebeechan 發表於 2010/8/24 14:50

不重要您都信到十足十, 我又駛Q洗咩
留番黎耍您都好嘛
為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?
(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後提?
--> 呢個根本就係好正常既現象. 不同人有不同際遇,死了便是死了.
如果個個都係一樣既壽命先奇怪呢.
為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?
(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後 ...
kwongyauleung 發表於 2010/8/25 09:17

講得好瀟灑囉
若你既際遇要你身邊的親人一個個死於非命, 五人去, 二人回....
你會唔會怨天尤人, 定係接受這是人人際遇不同,
(呢幾日dee反基論區就有好多人怨天, 要搵個耶神出黎祭旗咁囉)
五人去, 二人回....都算好架啦
有咩理由要怨天尤人喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
五人去, 二人回....都算好架啦
有咩理由要怨天尤人喎?
沙文 發表於 2010/8/25 10:00

你為了要反基,
智慧早已放棄了
現在更變得冷血, 無情

我不會認為五人去二人回是一件令人開心的事
回復 45# beebeechan

都好過五人去一人回啦
做人唔好計較冇乜嘢
應該珍惜有乜嘢嘛
一個命題被提出來,例如"所有橙都是甜而不酸的",
正常的做法就是當嚐到一個橙是酸的時候就否定以上句子,
...
任何矛盾的證據都被忽視,甚至連偽證的過程也沒有做。
louisey 發表於 2010/8/24 18:47

should be 證偽

證偽 is a term which is not common in HK student.
你為了要反基,
智慧早已放棄了
現在更變得冷血, 無情

我不會認為五人去二人回是一件令人開心的事 ...
beebeechan 發表於 2010/8/24 19:13

唔夠前納粹少先隊隊員教宗本篤16咁冷血, 無情
佢哀悼德國佬踩死人但對港人則不屑一顧

教宗對德國音樂節人踩人慘劇表哀悼
(商台)2010年7月25日 星期日 18:58
德國    西部杜伊斯堡大型音樂節的人踩人慘劇,十九名死者中,證實有一名中國女子,以及一名澳洲    人、一名意大利    人及一名荷蘭    人,另外三百四十多人受傷。杜伊斯堡中國學生會主席王欣表示,有中國留學    生在事件中受傷,有人流鼻血及扭傷肩膀,傷勢不嚴重。 音樂節吸引一百四十萬人到場觀看。會場在事發前已迫滿人,警方宣佈關閉入口,阻止樂迷繼續進入後,一條通往會場的隧道,有人群互相踐踏,情況混亂。德國總統武爾夫,對事件深表震驚,總理默克爾慰問死難者家屬。教宗本篤十六世    對事件表示深切哀悼。
should be 證偽

證偽 is a term which is not common in HK student.
E72 發表於 2010/8/25 12:14

手快打錯~
講得好瀟灑囉
若你既際遇要你身邊的親人一個個死於非命, 五人去, 二人回....
你會唔會怨天尤人, 定係接受 ...
beebeechan 發表於 2010/8/25 09:45

其實係用苦難悲劇引證神的不存在/無能
我不會認為五人去二人回是一件令人開心的事
beebeechan 發表於 2010/8/24 19:13

咁您就唔係基督徒啦
五人去二人回, 即是三人進入兲主懷抱
理應十分令人開心, 而您, 居然見人入主懷就唔開心, 可見您用心歹毒
橙是甜的, 那只要嘗到一個甜橙就可以接受以上命題。

beebeechan 發表於 2010/8/24 19:20

1) 橙會/可能/有機會是甜的..... 這個才是你的命題.
2) 如果用科學方法討論, 可否科學一點.  有時, 用神學方法/外星人方法/心靈治療方法,討論會更有建設性.
bbchan:
講得好瀟灑囉
你會唔會怨天尤人, 定係接受這是人人際遇不同,
-->我想正常人,包括我都會.  原來你講" 為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?" 只係怨天尤人, 而唔係真係找答案.    因你話要 "(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後提?)". 所以真係唔知你係問定係怨.  

(呢幾日dee反基論區就有好多人怨天, 要搵個耶神出黎祭旗咁囉)
--> 咁你不如又解下點解你深信既神會安排呢d 咁既事呢?
回復 53# kwongyauleung

並無跡象顯示陳便秘版友獲得委托全權代表兲主答問題
點解您唔向兲主直接查詢呢?
回復  kwongyauleung

點解您唔向兲主直接查詢呢? ...
沙文 發表於 2010/8/25 22:42

因為除左beebeechan冇其他基督徒?
可能我新來, 未識D user
其他基督徒全部都係冇獲得委托全權代表兲主答問題
問之前您叫佢出示由兲主簽名的代言人授權書先得嘛

否則,佢勉強答咗您,都只屬個人吹水
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復  沙文 發表於
點解您唔向兲主直接查詢呢? ...
沙文 發表於 2010/8/25 22:42

咁你又可有「版友獲得委托全權代表離教者」呢?
一隻手指指人, 三隻指著你自己
反基的笨拙, 盡在你一身
bbchan:
--> 咁你不如又解下點解你深信既神會安排呢d 咁既事呢?
kwongyauleung 發表於 2010/8/25 22:25

點解你認為是我深信的神安排了不幸事?
而不是你深信的神, 他深信的神?

是否又潛意識地默認了我深信的神是唯一的神咁呢?
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
香港依家都係經濟繁榮, 如果被基督教統治, 可能會成為另一個埃塞俄比亞
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
高級模式 | 發新話題
換一個