返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

回復 120# Guest from 124.11.188.x
耶穌當年也曾教唆宗徒偷驢.
今兩位千金亦可謂幼承庭訓,詩禮傳家者也
你見到發生左一件事,你用你的科學理論解釋唔到,你就會當呢件事冇發生過?! 同樣都是一種荒謬 ...
Guest from 99.238.87.x 發表於 2010/8/27 23:36

唔用神去解釋代表當件事冇發生過
簡直係謬論
回復 122# louisey

基督徒一向都荒謬架啦, 咁多人版比你睇到啦
God simply is not a solution, it just create another problem.

發生了就是發生了. 為什麼一定要有神?  ...
kwongyauleung 發表於 2010/8/28 02:28

我也認同神學的心靈治療效用很大.
我也認同神學的心靈治療效用很大.
E72 發表於 2010/8/30 11:37

你是指傳教的效用?
你是指傳教的效用?
抽刀斷水 發表於 2010/8/30 12:16

我不是指傳教, 不過, "神學的心靈治療效用,對傳教有很大效用", 我也同意.
我想補充. 被治療是第一步.. 但走向清醒都是必須的..  人必須單獨,自省,否則又會再信仰.
大部份人都好怕靜落呢, 佢地就算無野做都要聽歌/ 睇電視, 搵d聲音嘈下自己. 呢d人多數無深刻既思想.
毅力並非長跑, 而是一次接一次的短跑
唉, 基督宗教sell速食
唔駛你點思考, 是是但但聽聽話話就可以滿足空虛既人
唉, 基督宗教sell速食
唔駛你點思考, 是是但但聽聽話話就可以滿足空虛既人
louisey 發表於 2010/8/30 17:34

要入天主教受洗, 是要上一年半的慕道課, 你說算不算「速食」?
你不懂的,最好先弄清楚, 或開口問一下人
回復 68# kwongyauleung
回應你:
其實耶穌本身係一個很出色既人. 只係俾基督教殺左. 基督教係由Paul 跟一大群教士而創的.  任何不凡既人,死後都會被利用的. 因為已經死了. 可以曲解,可以利用.

你真的相信耶穌本身係一個很出色的人?
你憑那本書的內容相信?
還是你看過那個歷史文件資訊,使你確信耶穌是很出色的人?

就好像伊斯蘭教信徒明明不信任爾撒!卻假裝說爾撒是個好人!
回復 130# beebeechan

算「速食」
一年半考個degree都未得啦
你不懂的,最好先弄清楚, 或開口問一下人
回復  beebeechan

算「速食」
一年半考個degree都未得啦
你不懂的,最好先弄清楚, 或開口問一下人 ...
沙文 發表於 2010/8/31 02:16

完成一個慕道班, 知識可與一個學位課程相比
你實在有點高舉了。
信耶穌....普通常識來唶.
大部份人都好怕靜落呢, 佢地就算無野做都要聽歌/ 睇電視, 搵d聲音嘈下自己. 呢d人多數無深刻既思想.
--> 對.. 因為唔想面對自己..  面對自己既空..一種好似死亡既感覺.  唔敢單獨.

你真的相信耶穌本身係一個很出色的人?
你憑那本書的內容相信?
還是你看過那個歷史文件資訊,使你確信耶穌是很出色的人?
就好像伊斯蘭教信徒明明不信任爾撒!卻假裝說爾撒是個好人
--> 我不是基督徒. 我不太看聖經的.
我說是出色既人. 希特勒都是一個出色既人. 不過佢都係一個魔鬼黎的. 雖然佢唔係好人. 耶穌是一個很特別的人. 很出色既人.
我說佢係出色係來自 奧修既 <耶穌說>,奧修不是一個宗教,只係一個神秒家,好像一個老子,他不創教.但講既真的很深入同精彩.
http://www.osho.tw/ebook/book33_00.htm
你可以去耐心看一看..認識耶穌既另外一面.  

我本身唔信有利益沖突既野..即係. 如果基督教講耶穌, 我唔會睇,因為佢只係 sell. 香港佛教乜乜會講佛經我又唔會信.. 因為佢地有利益..  很少人可以講得咁精彩的.  不過如果又有另外一d 人講,講我精彩又無利益既,我又可能會信.
回復 133# beebeechan

學位課程係很普通啦
唔係抬舉,係最低要求
若然真係普通常識就分半鐘搞掂啦
例如, 大家學識「火會燒燶屎忽」此普通常識要幾耐呢?
例如, 大家學識「火會燒燶屎忽」此普通常識要幾耐呢?

沙文 發表於 2010/8/31 08:06

本來不需要太久。
可以有些人是要拿他的屎忽來燒燶才知會痛的, 便要耐一點囉
回復 136# beebeechan

冇法啦, 科學係要耐尐嘅

人講您就信就可以快過打針

所以慕道班Diploma可以草率地年半搞掂
大學Degree就唔得

冇法啦, 科學係要耐尐嘅

沙文 發表於 2010/8/31 08:26

難道你真的把你屎忽燒燶過了才會知痛?
乜都要求証實驗嘛
1) 你真的相信耶穌本身係一個很出色的人?
2) 你憑那本書的內容相信?
3) 還是你看過那個歷史文件資訊,使你確信耶穌是很出色的人?
eagle_wu 發表於 2010/8/31 00:41

1) 猶大書, 雅各書, 多馬福音, 耶穌的真實皇朝
2) 耶穌的真實皇朝,
3) http://jamestabor.com/blog/

我想, 保羅比耶穌更出色, 他運用當時的局面, 建立一個新的宗教.
難道你真的把你屎忽燒燶過了才會知痛?
乜都要求証實驗嘛
beebeechan 發表於 2010/8/30 18:39

您誤解科學實驗的程序了
科學實驗, 並唔係燒我自己的屎忽

而係燒您嗰個
高級模式 | 發新話題
換一個