返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

陳便秘媽媽可能無教佢一D生活常識。
沙兄你都有個仔呀,無媽媽教既小朋友好慘咖

--------
又可能陳便秘係香港新一代無自理能力既小朋友
耶穌仲慘啦
又話一國自相分爭就實變荒場, 連基本歷史常識都冇就做基督獻世
Don't know where God is but the Devil is in the details
「你去果欄買箱橙, 一箱24隻, 會有一隻是爛的, 唔奇啵,
餘下還有很多是好的。」

如果你24個橙都檢查一下, ...
dye 發表於 2010/9/1 14:54

陳版友是指....指明日期時間的檢測報告.  時間是公元29年,耶穌死時的檢測報告.  其實陳版友引申到19xx年後也不合適.
回復 163# E72

咁, 一箱橙擺咗19xx年, 就算本來唔爛都嘔到變渣啦卦?
sorry... 原來陳版友只計算神父.

http://news.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/2/1/1/1818023/1.html
天主教區一名越南籍男執事......  唔係神父

你地牛頭唔答馬咀
1) 希特拉有聖靈感動, 所以他用人道方法處理猶太人。
2) 潛意識形成後,不能從意識層面改變。花大力氣理性討論後,僅記,這個討論,只會加強自身立場的潛意識,不能改變對方的立場。
如果你24個橙都檢查一下,的確只有4%左右爛。但唔爛唔代表好。
而且,有人檢查過所有神職人員嗎?

例如,一箱24個橙,你求其拿1個檢查,發現係爛既。你可以話其他23個唔爛咩?你只能話至少4%左右係爛。

dye 發表於 2010/9/1 14:54

一箱橙有4%壞, 於是你就擴大之: 成箱橙都不能要, 都是壞的!
咁你唔使買一箱橙
你都係街市婆咁十元三個咁繼個買哩

呢批橙你要繼個驗過先收貨呀?
你唔使做生意哩, 日日都係在驗橙

你連甚麼叫取樣都未識,
唔好講科學, 講思維哩
回復 166# beebeechan

我地本來就從冇意圖做生意。係您做之嘛。
回復  beebeechan

我地本來就從冇意圖做生意。係您做之嘛。
沙文 發表於 2010/9/1 22:27

我同你講野咩?
我無意圖同你講正經野
回復 168# beebeechan

咁您即是默認有意圖同我講唔正經野啦

Read again

----------------
如果你24個橙都檢查一下,的確只有4%左右爛。但唔爛唔代表好。
而且,有人檢查過所有神職人員嗎?

例如,一箱24個橙,你求其拿1個檢查,發現係爛既。你可以話其他23個唔爛咩?你只能話至少4%左右係爛。

又或,一箱24個橙,你求其拿10個檢查,發現1個係爛既,你可以話90%唔爛咩?呢個問題就睇你要有幾多把握。當然,你仍能話至少4%左右係爛。

下次買燈用下腦喇,咪比人滾。
----------------
Sample size (relative to population) matters!

You just failed your basic statistic course again!

The conclusion is neither they are all rotten, nor all good, nor even 4% rotten.
---------------
In real life shopping, buying 4%-8% rate of rotten orange is simply not acceptable.  If you already know at least one of the orange is rotten in the basket, why are you still buying the particular basket?  Unless the oranges are packaged, you are expected to examine each of them before buying. (I guess you never go to supermarket.)

In a commercial sense, operating profit is commonly set around 3-5% (see Li and Fung annual report on 2009, for 3% example, 蒙牛乳業, for 5% example), having a 4%-8% rate of rotten orange is enough to make a loss.

If you are conducting professional business, your rate of error should be aiming at below 0.5%.  If you are on typical industrial business, you rate of error is aimed at below 3%.

咁您即是默認有意圖同我講唔正經野啦
沙文 發表於 2010/9/2 00:24

人地先岩岩話
如果你24個橙都檢查一下,的確只有4%左右爛。但唔爛唔代表好的邏輯是「是一個無知的行為, 諗野諗得唔全面,」 咁講
你咁快就剝佢掤牙?

我無意圖同你講正經野, 就等同我有意圖同你講唔正經野咩>?
你的確是「是一個無知的行為, 諗野諗得唔全面,
回復 171# beebeechan

人地話「得閒同您講修養」,您都當得咁即是默認修養久佳啦。
咁您默認有意圖同我講唔正經野, 就係鐵証如山、是一個無知的行為、諗野諗得唔全面

"我的修養比你好, 毫無疑問。
「得行同你講修養」---你也默認了你的修養久佳。"
http://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=5700&page=2 post#32

人地話「得閒同您講修養」,您都當得咁即是默認修養久佳啦。
咁您默認有意圖同我講唔正 ...
沙文 發表於 2010/9/2 03:21

你可唔可以諗清楚實際上你想講甚麼先出帖
甚麼是「得行」, 「久佳」?
中文不好的, 就快去補習
beebeechan 發表於 2010/8/4 19:24
...

唉,若要人不知.除非己莫為。
唉,若要人不知.除非己莫為。
Nomad 發表於 2010/9/2 05:44

有錯便改
不是比知錯而不改, 將錯就錯, 錯而不察好嗎
[quote]有人問點樣去東涌, 我話坐地鐵哩.
你話....搭船可以去東涌, 坐巴士可以去東涌, 坐小巴可以去東涌, 再唔 ...
beebeechan 發表於 2010/9/1 05:38 [/quot

冇話唔得,只係話俾你聽你個推論方法有問題
有問題就無必要接受
[quote]有人問點樣去東涌, 我話坐地鐵哩.
你話....搭船可以去東涌, 坐巴士可以去東涌, 坐小巴可以去東涌,  ...
louisey 發表於 2010/9/5 01:25

你知道坐鐵可以去東涌便作成了。而且是大部份人會採用的方式。
你知道坐鐵可以去東涌便作成了。而且是大部份人會採用的方式。
beebeechan 發表於 2010/9/6 23:45

可惜基督宗教既信仰係地鐵抑或蟻躝都未知呢
可惜基督宗教既信仰係地鐵抑或蟻躝都未知呢
louisey 發表於 2010/9/7 18:43

既然係未知....你卻妄作判斷定論.....
咁幾合邏輯哩呵?
最不講邏輯的人就是滿口邏輯的哥哥仔!!(  哲道劍法真的未到家!  )
快把你兩個女兒帶回家巴, 不要老待在宜蘭羅東好未!

dior13
高級模式 | 發新話題
換一個