返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

到底基督徒既思維有甚麼問題呢?
可以再看"所有橙都是甜而不酸的"一例。
如果根據宗教人士的思維,只要找到一個甜的橙就可以接受以上命題。
至於酸的那個?根本不用理,甚至這樣的橙存不存在也不需要知道。

louisey 發表於 2010/8/24 18:47

錯思維的是你自己。
橙是甜的, 那只要嘗到一個甜橙就可以接受以上命題。

至於酸的那個?根本不用理
又唔錯得哂啵
天主跟本不會要酸的橙, 只要甜的橙。
酸的橙, 掉了算。

耶穌可以導人向善, 聖化罪人。
只要有一個人因信耶穌而聖潔便無講錯哩。
天主也只要聖潔的人, 不潔的人, 通通都掉了算。
沒有宗教信仰也可以過得好。
...
louisey 發表於 2010/8/24 18:47

唔見得囉
我剛在隔鄰版就見有反基在說:
不是因殺人是犯法, 真係會擸支M16去狂掃基基一番啵
回復  beebeechan

請看清楚命題,命題不是"橙是甜的"
而是"所有橙都是甜而不酸",如果你認為兩句說話是 ...
louisey 發表於 2010/8/24 19:29

我的命題是橙是會有甜的,
你的命題是要所有橙都是甜而不酸的,

看來....我的命題要求是比你合理得多, 較有普通常識

你要定一條不合理的命題, 當然就容易找到破綻來攻擊之哩.......個箭靶仲大個大球埸, 怎會射不中?

言下之意,今次死於非命的是天主不要的酸橙,掉了算。 ...
weiyan 發表於 2010/8/24 20:17

你又諗錯野哩
人不是因為是「酸橙」, 所以要「死於非命」。
「死於非命」中也有「甜橙」。

人不死, 天主怎與你埋單結賬
死於非命的人若是甜橙, 當受天主的招待。
為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?
有些人deserve多一點機會?
用甚麼準則? ...
louisey 發表於 2010/8/24 23:00

呢個就係人要去思考的問題
是用思考, 不是用實驗, 數理化來解決的罷。
這些問題, 對有仰者, 一早就諗通左哩........你仲未起步咩?
信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要
louisey 發表於 2010/8/25 00:12

無人監你要
信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要

你不要諗, 不去想, 不等同問題消失了。

宗教上的答案你話唔好, 唔要
咁科學上有無答案咁呢?
有呀?.......講黎聽聽

(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後提?)
信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要

那就說明世上不是無甜橙
咁反智, 我寧願唔要
只是你只揀酸的橙來立論唶.

問題是你, 多過是那堆橙
諗野又唔駛咁窄
唔係宗教又唔一定要科學
哲學可以, 甚至非基督教的宗教所給的答案我也不一定反對
你唔好 ...
louisey 發表於 2010/8/25 00:39

你諗通咪得囉.
懶得你用甚麼方法。

咁你有你既見解未呢?
BTW, 你唔好又係度轉視線, 依度唔係討論緊人生問題既答案,
係討論緊基督徒既思維
唔關事既, 唔駛講太多

louisey 發表於 2010/8/25 00:39

基督徒 (或其它宗教) 就係追求人生問題的答案
例如: 為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?
為甚麼無關係
只有有問題的思維模式才會做不到這個效果 ...
louisey 發表於 2010/8/25 00:44

所以我咪話
有問題的思維, 可以係你
不是別人
哈..哈....
那小心注意控制你的情緒罷
不是讓情緒控制你
嘻..嘻....
您都要小心控制你的兲主
不是讓兲主控制你
沙文 發表於 2010/8/25 02:41

信天主的人不會要去控制天主這麼不自量力的。
嘻..嘻....
您都要小心控制你的兲主
不是讓兲主控制你
沙文 發表於 2010/8/25 02:41

你說這話, 豈不是潛意識又默認了有一個可以控制人的天主?
未必
我潛意識好似聖經咁耍您話有一個可以控制人的兲主唔得咩?好似聖經求其講下都可以耍 ...
沙文 發表於 2010/8/25 05:25

是聖經話, 牧師神父話, 基基話....不重要
焦點是一個控制掌管人命運的天主。

你若不想信天主的話, 咁你就要速速去洗腦哩!
這已經潛移默化咁入左你腦哩
(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後 ...
kwongyauleung 發表於 2010/8/25 09:17

講得好瀟灑囉
若你既際遇要你身邊的親人一個個死於非命, 五人去, 二人回....
你會唔會怨天尤人, 定係接受這是人人際遇不同,
(呢幾日dee反基論區就有好多人怨天, 要搵個耶神出黎祭旗咁囉)
五人去, 二人回....都算好架啦
有咩理由要怨天尤人喎?
沙文 發表於 2010/8/25 10:00

你為了要反基,
智慧早已放棄了
現在更變得冷血, 無情

我不會認為五人去二人回是一件令人開心的事
回復  沙文 發表於
並無跡象顯示陳便秘版友獲得委托全權代表兲主答問題
點解您唔向兲主直接查詢呢? ...
沙文 發表於 2010/8/25 22:42

咁你又可有「版友獲得委托全權代表離教者」呢?
一隻手指指人, 三隻指著你自己
反基的笨拙, 盡在你一身
bbchan:
--> 咁你不如又解下點解你深信既神會安排呢d 咁既事呢?
kwongyauleung 發表於 2010/8/25 22:25

點解你認為是我深信的神安排了不幸事?
而不是你深信的神, 他深信的神?

是否又潛意識地默認了我深信的神是唯一的神咁呢?
香港依家都係經濟繁榮, 如果被基督教統治, 可能會成為另一個埃塞俄比亞
Alice 發表於 2010/8/26 00:48

英國, 美國一向都是基督教國家
不見得他們變了埃塞俄比亞。

你的話.......也太無意思了
當是一個臭屁算了
(反基一向都是笨拙)
高級模式 | 發新話題
換一個