返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

7:3 空中的飛鳥、也要帶七公七母、可以留種、活在全地上、
7:4 因為再過七天、我要降雨在地上四十晝夜、把我所造的各種活物、都從地上除滅。

作經佬對於空中的飛鳥其實認識不多。
軍艦鳥能續飛兩個月不降落, 飛行高度在積雨雲之上, 捉7公7母黎托咩?
http://photo.chinatimes.com/20160702003948-260809
Don't know where God is but the Devil is in the details
7:3 空中的飛鳥、也要帶七公七母、可以留種、活在全地上、
7:4 因為再過七天、我要降雨在地上四十晝夜、把 ...
沙文 發表於 2016/9/9 02:45

諾亞方舟殘骸已經搵到喇,仲係度講埋曬D謬論:
Guest from 213.171.205.x 發表於 2016/9/9 06:56

咁大個大話, 你都夠膽講既?
回覆 1083# beebeechan

Haha您第一日信教咩?信咗gay督教有咩大話講唔出?
謊舟古仔, 騎哩之處甚多, 網友已指出的我不再重覆。但仍有一些補充:

7:18                水勢浩大、在地上大大的往上長、方舟在水面上漂來漂去。
7:19                水勢在地上極其浩大、天下的高山都淹沒了。
7:20                水勢比山高過十五肘、山嶺都淹沒了。
7:21                凡在地上有血肉的動物、就是飛鳥、牲畜、走獸、和爬在地上的昆蟲、以及所有的人都死了。

這個情節, 話"凡在地上有血肉的動物、就是飛鳥、牲畜、走獸、和爬在地上的昆蟲、以及所有的人都死了。"

需要假設開始落雨的一刻, 全世界江河溪海都冇船正在航行, 但現實會唔會係咁呢?若然當時有一隻船在太平洋中心航行, 佢地一樣可以大難不死。所以, 並唔係任上帝鍾意幾時開始落雨都得嘅, 係要等到啱啱全世界冇船下海先可以落雨
Don't know where God is but the Devil is in the details
Guest from 213.171.205.x 發表於 2016/9/9 06:56

大話精!

“发现诺亚方舟”是上个世纪的世界十大骗局之一,早就成了人们荼余饭饭后的笑谈了。

作謊舟古仔嘅壞鬼書生,一定係四體不勤,五穀不分。孰為夫子, 未種過田。不如報考料理農務系, 不過未必收。https://www.ualberta.ca/agriculture-life-environment-sciences

佢以為植物浸入水一頭半個月, 水乾咗就當冇事。

老友, 您屋企金魚缸裡面嘅水草就得, 其餘全天下花草樹木, 唔該叫挪亞全部潔凈嘅就同我掘7公7母,豬乸菜就1公1母搬上船 -- 菜, 係唔會自己行嘅!

https://www.provenwinners.com/learn/wait-plant-drowning
http://homeguides.sfgate.com/inf ... ts-roots-97024.html
人参果就得
謊舟古仔, 騎哩之處甚多, 網友已指出的我不再重覆。但仍有一些補充:

需要假設開始落雨的一刻, 全世界江河溪海都冇船正在航行, 但現實會唔會係咁呢?若然當時有一隻船在太平洋中心航行, 佢地一樣可以大難不死。所以, 並唔係任上帝鍾意幾時開始落雨都得嘅, 係要等到啱啱全世界冇船下海先可以落雨
沙文 發表於 2016/9/9 12:44

冇錯!大话謊舟既新漏洞!
大话謊舟以為全世界只得佢一隻船?
白痴作者作白痴大话謊舟呃白痴人!
林前 9:7        有誰當兵 、自備糧餉呢

保羅對於養兵知碌葛
答案係:大撚把, 唐代府兵制、明代衛所制都係咁
唔止糧餉, 連丈八蛇矛方天畫戟都要自己搞掂
http://home.sbc.edu.hk/~kcw/DOC03.htm
2:19 耶和華 神用土所造成的野地各樣走獸、和空中各樣飛鳥、都帶到那人面前看他叫甚麼.那人怎樣叫各樣的活物、那就是他的名字。
2:20 那人便給一切牲畜、和空中飛鳥、野地走獸都起了名.只是那人沒有遇見配偶幫助他。

點解marine life就唔駛改名?
marine ecosystem先係地球生態之本, 猶太作經佬遺漏這個情節,顯示佢地嘅視野係沙漠型 - 對環境的認知極為貧乏
創世紀嘅人物郁下都幾百歲,其實純屬吹水。
據考古研究,早期人類平均寿命得35,即使長命亦不過70左右, 平均35係因為多數BB養唔大。

http://www.ancient-origins.net/n ... s-lived-long-077889
邊鬼度有幾百歲人?好似古希臘人都以為支那人200歲,其實係對遙遠事物嘅美麗幻想
創世紀嘅人物郁下都幾百歲,其實純屬吹水。
據考古研究,早期人類平均寿命得35,即使長命亦不過70左右, 平均35 ...
沙文 2016/11/28 12:19 提交

中國既彭祖都有八百幾歲哩。
唔吹水,就唔係神話黎哩。
神話仲神得好大話添。

但係講稗子嘅神話,就被李時珍督爆, 主耶穌唔識中医亂噏24味, 仲夠胆死吹水話佢識医人。

先將稗子薅出來、捆成捆、留著燒.惟有麥子、要收在倉裡。.....
田地、就是世界.好種、就是天國之子.稗子、就是那惡者之子.

其實稗子係好補咖!等我叫老婆今晚唔好煮飯, 食稗米補中益氣

〈本草網目〉
谷部·稗
(稗米)辛、甘、苦、微寒、無毒。
主治
(稗米)益氣,健胃。(苗、根)搗敷或研末,可治刀傷出血。

集解:
時珍曰:稗處處野生,最能亂苗。其莖葉穗粒並如黍稷。一鬥可得米三升。故曰:五谷不熟,不如 稗。 苗似稗而穗如粟,有紫毛,即烏禾也。《爾雅》謂之 (音迭)。周定王曰:稗有水稗、旱稗。水稗生田中。旱稗苗葉似 子,色深綠,根下葉帶紫色。梢頭出扁穗,結子如黍粒,茶褐色,味微苦,性溫。以煮粥、炊飯、磨面食之皆宜。
稗米
【氣味】辛、甘、苦,微寒,無毒。
穎曰:辛、脆。
【主治】作飯食,益氣宜脾,故曹植有芳菰精稗之稱(時珍)。

若果老婆有血漏就仲正, 唔駛摸耶穌:
苗根
「主治」 金瘡及傷損,血出不已。搗敷或研末摻之即止,甚驗(時珍)。
神話仲神得好大話添。

但係講稗子嘅神話,就被李時珍督爆, 主耶穌唔識中医亂噏24味, 仲夠胆死吹水話佢識医 ...
沙文 發表於 2016/11/30 13:12

咁點解現代農業科學家都好似耶穌咁唔識野,
千方百計要除稗子呢?

稗免拔之類, 其實係一般除雜草農藥 herbicide, 並唔係對付稗子嘅
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
稗免拔之類, 其實係一般除雜草農藥 herbicide, 並唔係對付稗子嘅
沙文 2016/11/30 19:30 提交

人地既説明,講明是針對稗草。
你咪死撐哩。
沙文 2016/11/30 19:30 提交

農學你就唔識,
調理農務系你就可能修唔少!
農學同中醫學主耶穌就唔識,
調理農務系同醫理農務系佢就一定係double major!
若然唔想兩樣种埋一齊, 主耶穌教嘅方法都係錯嘅:
太13:30
容這兩樣一齊長、等著收割.當收割的時候、我要對收割的人說、先將稗子薅出來、捆成捆、留著燒.惟有麥子、要收在倉裡。

稗吸收泥土養份, 同佢一齊生嘅麥子一定until鬼命, 若果等到收割嗰陣先處理, 就痾拔甩矣

"其实都不用对根部附近是否光滑进行判断,因为水稻分蘖的原因就是减低水稻单株密度以提高水稻产量,因为水稻单株密度过大的植株基本上因为营养问题都长不好,所以单株密度过大的水稻植株也可以和稗草一起拔除。"
http://baike.baidu.com/item/%E7%A8%97%E5%AD%90

對農務內行嘅業內人仕, 若果不幸一時不慎採用主耶穌建議嘅戇㞗方法, 盞同隨山走揾一隻羊一樣: 血本無歸稗係有樣睇嘅:

"稻子和稗子在小的时候不容易分清楚,待它长得稍微大了一点的时候就好区分了,秧苗在分叶的地方有毛,而稗子是没有的。还有它的外观也是不一样的,稗子的叶子尖长一些。长大的时候会长开,不像稻子在一块。"
稗子對於血漏療效顯著,  一劑見效, 駛偷鬼摸耶穌條嘢
http://baike.baidu.com/item/%E7%A8%97/756277

功能主治
根、苗:调经止血。用于鼻衄,便血,月经过多,产后出血
种子:益气、健脾,透疹止咳,补中利水。用于麻疹,水痘,百日咳,脱肛,浮肿。
肺结核咳血验方:稗草子9克,白茅6克,水煎服。
刀伤出血偏方:鲜稗草连根捣烂外敷;或干草焙研细末,撤于伤口,血可止。

好似您咁咳到嘔血都啱播

58%, 神父用來灌醉教友迷姦都得咖:

高級模式 | 發新話題
換一個