返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

您都係獨生子咩?
個個hair  stylist都會打理埋下邊咖啦。您估做hair  stylist就唔駛痾尿咩 ...
沙文 發表於 2015/2/10 22:27

hair stylist  會替你老婆「吹」頭,
佢打理下邊時,都是..............
回覆 501# beebeechan

hair stylist 去洗手間如何打理下邊,係hair stylist嘅私隱,我不便過問
回覆  beebeechan

hair stylist 去洗手間如何打理下邊,係hair stylist嘅私隱,我不便過問 ...
沙文 發表於 2015/2/10 23:40

「Hair stylists會有professional advice咖啦。」梗係打理人先係叫 advice  哩。
你老婆去搵 hair stylist  都係求 advice
打理人要打理自己嘅。人有3急都係人之常情
Don't know where God is but the Devil is in the details
打理人要打理自己嘅。人有3急都係人之常情
沙文 發表於 2015/2/11 00:43

幾時個 hair  stylist  打理緊個客時,
話: 等等。。。我要去打理下邊?
好唔專業。
咁講声excuse me都好閒啫。妖酋做做下法事去方便一下,您都唔會怪佢啦。
Don't know where God is but the Devil is in the details
27:50 耶穌又大聲喊叫、氣就斷了。
27:51 忽然殿裡的幔子、從上到下裂為兩半.地也震動.磐石也崩裂.

其實,耶穌斷氣同殿裡的幔子裂為兩半,係冇關係嘅。咁樣描述十分不科学。
情形,就等於話陳版友被老婆摑一巴。。

忽然沙文的褲子掉了下來。

係風馬牛不相及的兩事。
3:16         耶穌受了洗、隨即從水裡上來.天忽然為他開了、他就看見 神的靈、彷彿鴿子降下、落在他身上。
3:17         從天上有聲音說、這是我的愛子、我所喜悅的。

以上情形,又係缺乏將兩件事連繫的鏈接。

當天上有聲音講嘢時,地上正在發生的事好很多,一定不止神的靈、彷彿鴿子降下、落在他身上。
例如,不遠處可能有隻豬乸正在生豬仔。「我的愛子」未必係講緊耶穌,或者講隻豬仔都唔定呢?

除非,當時有個箭咀從天上指住耶穌個頭,咁先可以肯定係話緊佢。
當時人煙無現今咁稠密丫嘛。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 509# 抽刀斷水

又唔係咁計喎。由於聲音發自天上,即使好遠都聽到。
您諗下,若然當時長安城外一條村內,我正在牧豬,隻豬乸一生隻豬仔出來,天上就有把声話「這是我的愛子、我所喜悅的。」您話嘞,我会有咩感受丫?
經書常常自吹自己點樣係光明, 光明先係好嘅,黑暗就衰嘞:

伯24:13        又有人背棄光明、不認識光明的道、不住在光明的路上。
詩37:6        他要使你的公義、如光發出、使你的公平、明如正午。
箴13:9        義人的光明亮.〔明亮原文作歡喜〕惡人的燈要熄滅。
弗5:9        光明所結的果子、就是一切良善、公義、誠實.

其實,光明係一定唔夠黑暗鬥嘅,任何光遇到黑洞最終都係只会黑媽媽
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_hole
21:33 你們再聽一個比喻.有個家主、栽了一個葡萄園、周圍圈上籬笆、裡面挖了一個壓酒池、蓋了一座樓、租給園戶、就往外國去了。收果子的時候近了、就打發僕人、到園戶那裡去收果子。園戶拿住僕人。打了一個、殺了一個、用石頭打死一個。主人又打發別的僕人去、比先前更多.園戶還是照樣待他們。後來打發他的兒子到他們那裡去、意思說、他們必尊敬我的兒子。不料、園戶看見他兒子、就彼此說、這是承受產業的.來罷、我們殺他、佔他的產業。他們就拿住他、推出葡萄園外、殺了。園主來的時候、要怎樣處治這些園戶呢。他們說、要下毒手除滅那些惡人、將葡萄園另租給那按著時候交果子的園戶。

這個比喻甚為戇居, 並非做慣業主嘅收租佬經營模式。根本唔会有放租而唔去credit bureau check租客個底嘅業主, 仲要話"將葡萄園另租給那按著時候交果子的園戶"咁笑卵死人。

兩個月deposit加一個月上期就例規咖啦,若然租客有本事打死包租公、太子爺,你業主自己黎又點啫?
所以,做慣Property management嘅內行人一睇就知此比喻發噏風,係出自草根階層想當然嘅老作
21:33 你們再聽一個比喻.有個家主、栽了一個葡萄園、周圍圈上籬笆、裡面挖了一個壓酒池、蓋了一座樓、租給 ...
沙文 發表於 2015/5/6 05:15

係租左俾共產黨

唔交租仲要闔家鏟走
其實,做業主又唔係難,亦唔駛話好醒目,中等甚至低低地資質,平平穩穩都搞得掂。若然好似比喻入面嗰位仁兄咁,租葡萄園畀人都會租著共產黨,搞到一鍋粥嘅,咁此人就唔係幾適合做業主,不如賣撚咗佢算把啦。

好過想appoint主教都冇權
造一男一女,究竟有冇可能就係所謂嘅"原祖"呢?

其實,要短期內維持某species繁殖穩定,必須至少50隻個體。若要長期繁衍,則最少要500隻:
http://www.eoearth.org/view/article/154633/
http://ask.metafilter.com/146045 ... e-genetic-diversity

一男一女?所謂"作古仔都唔識作",大概就是起源自呢個古仔
造一男一女,究竟有冇可能就係所謂嘅"原祖"呢?

其實,要短期內維持某species繁殖穩定,必須至少50隻個體 ...
沙文 發表於 2015/5/6 20:21

2013 年,澳洲遍遠曠野中發現一個社區。
這個社區是40年前由一男一女遷徙到那裡的。
只得一男一女,明顯下一代的倫理,不能與我們的社會同。
兄妹互搞在所難免。

撇開倫理,
但足夠說明你「短期內維持某species繁殖穩定,必須至少50隻個體 」是一團廢話
http://www.theguardian.com/world ... case-shocks-country
回覆 516# beebeechan
人地偷完食唔駛同您打report嘅
回覆 517# 沙文

方圓百里都無人,點偷食
人獸交就可以
MVP短期係以100年計,長期以1000年計,40年嘅stats冇意義。
http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_viable_population

該處人口2,000 :" In a community of around 2,000 people"
距離大都市唔係隔絕:  "three and a half hours' drive south-west of Sydney"有社工探訪:"Initially the family complied with a request in June 2012 from social services to improve their living conditions"
test subject 係其中一個家庭11個人: "genetic testing has shown 11 children in one family have parents who are related to each other"
其中又有女仔並非亂倫所生:"Only Rhonda's five-year-old daughter was found not to have been fathered by a blood relative."

完全唔係closed circuit, 時間又唔夠畀佢地絕種。咪好似移鼠大聖咁噏得出就噏啦。您係BB仔陳咋,唔係真係移鼠大聖呀,唔好以為佢得您又得喎
其中又有女仔並非亂倫所生:"Only Rhonda's five-year-old daughter was found not to have been fathered by a blood relative."

完全唔係closed circuit, 時間又唔夠畀佢地絕種。
該處人口2,000 :" In a community of around  ...
沙文 發表於 2015/5/7 01:49

你睇尐唔睇尐喎。
成個社區,ONLY 一個五歲孩不是近親性交所生。
99% 封閉哩。
高級模式 | 發新話題
換一個