返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

所以,佢一番生,就要好似Terminator咁四圍揾衫著:
beebeechan 發表於 2015/5/19 06:15

耶穌向她說:「女人,妳哭什麼?你找誰?」她以為是園丁.

莫非那時的園丁都是這模樣的?

你係屋企都係咁㗎?
既然您都有相為証,仲要問?
Don't know where God is but the Devil is in the details
既然您都有相為証,仲要問?
沙文 發表於 2015/5/20 22:28

你係咪有病,
今日d 轉數咁低既?
唔會低過您
Don't know where God is but the Devil is in the details
15:29耶穌離開那地方、來到靠近加利利的海邊、就上山坐下。
15:30有許多人到他那裡、帶著瘸子、瞎子、啞吧、有殘疾的、和好些別的病人、都放在他腳前.他就治好了他們。
15:31甚至眾人都希奇.因為看見啞吧說話殘疾的痊愈、瘸子行走、瞎子看見、他們就歸榮耀給以色列的 神。
15:32耶穌叫門徒來說、我憐憫這眾人、因為他們同我在這裡已經三天、也沒有喫的了.我不願意叫他們餓著回去、恐怕在路上困乏。
15:33門徒說、我們在這野地、那裡有這麼多的餅、叫這許多人喫飽呢。
15:34耶穌說、你們有多少餅.他們說、有七個、還有幾條小魚。
15:35他就吩咐眾人坐在地上。
15:36拿著這七個餅和幾條魚、祝謝了、擘開、遞給門徒.門徒又遞給眾人。
15:37眾人都喫、並且喫飽了、收拾剩下的零碎、裝滿了七個筐子。
15:38喫的人、除了婦女孩子、共有四千。

4000人跟住佢3日?人地唔駛返工返學咩?有demand就有supply, 咁大型嘅活動,一定吸引附近快餐車、熟食小販來做生意,唔會冇嘢食嘅。只要稍為推敲一下就會realize這個古仔的揾笨
Furthermore,聚集幾千人一定吸引政府注意,點會任您點玩都得?佔中咁和平嘅活動都要派差佬看實啦,作這個古仔嘅人就真係完全冇衿蚊腥屎

Furthermore,聚集幾千人一定吸引政府注意,點會任您點玩都得?佔中咁和平嘅活動都要派差佬看實啦,作這個古仔嘅人就真係完全冇衿蚊腥屎
Furthermore,聚集幾千人一定吸引政府注意,點會任您點玩都得?佔中咁和平嘅活動都要派差佬看實啦,作這個 ...
沙文 發表於 2015/5/21 00:05

上次黃金周遊長城,點止四千人
又真係一個差佬都見唔到。
...

佔中咁和平嘅活動
沙文 發表於 2015/5/20 22:48

一圖勝萬言

不用多說了
回覆 627# beebeechan

您老花就梗唔見啦,要enlarge張相先得
=================
我諗我都要多謝陳版友畀機会我深入解釋聖經, 令大家更明白聖經。
點解馬利亞一見剝光豬就以為係園丁呢?其實,此乃聖經傳統。
9:20        挪亞作起農夫來、栽了一個葡萄園。
9:21        他喝了園中的酒便醉了.在帳棚裡赤著身子。

所以,基督徒一見園中有人剝光豬,以為係園丁紀念挪亞。
回覆  beebeechan

您老花就梗唔見啦,要enlarge張相先得
=================
我諗我都要多謝陳版友畀機会 ...

我諗我都要多謝陳版友畀機会我深入解釋聖經, 令大家更明白聖經。
點解馬利亞一見剝光豬就以為係園丁呢?其實,此乃聖經傳統。
9:20        挪亞作起農夫來、栽了一個葡萄園。
9:21        他喝了園中的酒便醉了.在帳棚裡赤著身子。

所以,基督徒一見園中有人剝光豬,以為係園丁紀念挪亞。
沙文 發表於 2015/5/21 04:08

農夫與園丁你都可以當是一樣,(都是鋤呢唶)
那麼你老婆與娼妓都是一樣嗎?
工作差不多哩 (都是俾人鋤)
係馬利亞將農夫與園丁當是一樣, 唔係我。我當時不在場。
你與娼妓都是一樣嗎?
信仰差不多哩 (都是夭主教)
======================
根據山寨猶太專家陳版友研究,猶太一日之始在15:00, (post#555)

所以耶穌係安息日死嘅,星期6係耶穌死嘅第1日:
And at the ninth hour Jesus cried with a loud voice, saying, Eloi, Eloi, lama sabachthani? which is, being interpreted, My God, my God, why hast thou forsaken me?

而佢星期日未天光就翻生了:
In the end of the sabbath, as it began to dawn toward the first day of the week, came Mary Magdalene and the other Mary to see the sepulchre.

所以, 星期日只係佢死後第2日,星期1先致係死後第3日。

佢並非係「死後第3日翻生」
又交給外邦人、將他戲弄、鞭打、釘在十字架上.第三日他要復活。
係馬利亞將農夫與園丁當是一樣, 唔係我。我當時不在場。
你與娼妓都是一樣嗎?
信仰差不多哩 (都是夭主教)
...
沙文 發表於 2015/5/21 15:02

寫 #629 時你在埸。
所以, 星期日只係佢死後第2日,星期1先致係死後第3日

...
沙文 發表於 2015/5/21 15:02

你自己慢慢數下手指哩
(伸手入褲襠內數就易數錯)
回覆 632# beebeechan

寫 #629 馬利亞將農夫與園丁當是一樣時我在埸。
回覆 633# beebeechan
山寨猶太佬您手指隊咗入神父個窿更易數錯
有料既人係會先博覧群經才發言,
你就獨讀一經,知半便小解。

其它中文譯本是說:
耶穌向她說:「你別拉住我不放
beebeechan 發表於 2015/5/18 14:15

您唔提我都醒唔起。馬利亞的確係一個相當之手痕嘅女士,除咗逗春袋之外,都會拉住耶穌條賓周仔不放。指甲又長,都幾痛咖
您唔提我都醒唔起。馬利亞的確係一個相當之手痕嘅女士,除咗逗春袋之外,都會拉住耶穌條賓周仔不放。指甲 ...
沙文 發表於 2015/5/22 01:40

你想你老婆咁做,不妨同佢開心見誠咁講架啵
唔需要係到臆想,
精神上高潮,肉體上空虛
我有叫佢咁做咖,不過佢話唔得。點解?因為大家都好清楚見到,耶穌用兩隻手om住條啫:

事情係咁嘅,當時,尼哥底個老母除咗主耶穌條底橫一睇,大叫「尊貴的泛民議士若失兄,唔掂喎,點解主耶穌條J滿佈牙齒印同指甲痕咖,好在我地有備而來,帶咗成百斤沉香同沒药,仆街孭到我氣咳,不如卒厚尐係佢條賓周度啦,唔係畀尐傷痕印咗係都靈裹屍布上便,以後點見人呢?」

於是,若失同佢一齊揸住耶穌條奔周起勢搽沉香,卒到爛都搞唔掂,尊貴的泛民議士若失就話嘞「唔掂喎,不如用番佢自己對手遮卵住條J算鳩數啦...」

就係咁, Shroud of Turin擺成耶穌揸住自己條J嘅姿勢嘞:
事情係咁嘅,當時,尼哥底個老母除咗主耶穌條底橫一睇,大叫「尊貴的泛民議士若失兄,唔掂喎,點解主耶穌條J滿佈牙齒印同指甲痕咖,好在我地有備而來,帶咗成百斤沉香同沒药,仆街孭到我氣咳,不如卒厚尐係佢條賓周度啦,唔係畀尐傷痕印咗係都靈裹屍布上便,以後點見人呢?」

沙文 發表於 2015/5/22 05:57

係咪無線電視記者李路微現埸報導?
作福音書,如何處理猶太貴族、猶太平民、羅馬政府嘅三角關係,係要一定寫作功力嘅,但係所有福音書在這方面都唔合格。

由於要表現耶穌嘅innocent, 福音書話彼拉多釘耶穌係不情願地被猶太貴族迫嘅,事實有冇可能係咁呢?

當時羅馬佬入主巴勒斯坦90年左右,社會存在反抗潮,有奮銳黨、小刀會等謀反組織,朝廷對於猶太平民動向不可能冇留意。福音一方面要一個innocent嘅耶穌,但係另一方面又要話佢好popular, 神通廣大招搖過市,郁下就話動員幾千人,若然真係有耶穌其人其事,咁羅馬政府就冇可能完全掌握唔到關於佢嘅情報,彼拉多又改錯名,其實係彼拉少,佢唔拉耶穌,要由祭司拉猶太人的王。這些情節,只顯示作者的天真,對政治時勢完全冇sense.

事實上,若要話彼拉多不情願處死耶穌,唯一可能就係保全耶穌對羅馬/彼拉多更有利,但耶穌有此條件咩?不但冇,佢此种能夠動員民间幾千人嘅滋事分子又冇表現同政府合作,至少都被視為危險人物,都係死好過唔死,福音書話彼拉多用巴拉巴exchange嘅情節十分夾硬來。不過,死之中,用十字架就不合理,下回再講。
高級模式 | 發新話題
換一個