返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

回覆啫, 冇話懟畀您, 識字啦您

--------------------------------------
而且弟兄同姊妹待遇不同, 姊妹係经過篩選, 床上功夫唔掂者先可以免債
21:7        人若賣女兒作婢女、婢女不可像男僕那樣出去。
21:8        主人選定他歸自己、若不喜歡他、就要許他贖身.主人既然用詭詐待他、就沒有權柄賣給外邦人。
21:9        主人若選定他給自己的兒子、就當待他如同女兒。
21:10若另娶一個、那女子的喫食、衣服、並好合的事、仍不可減少。
21:11若不向他行這三樣、他就可以不用錢贖、白白的出去。
Don't know where God is but the Devil is in the details

--------------------------------------
而且弟兄同姊妹待遇不同, 姊妹係 ...
沙文 2016/6/18 01:57 提交

咁你唔好笠亂fook人

而且弟兄同姊妹待遇不同, 姊妹係 ...

沙文 2016/6/1若另娶一個、那女子的喫食、衣服、並好合的事、仍不可減少。
21:11若不向他行這三樣、他就可以不用錢贖、白白的

8 01:57 提交

或者係「大食」
食唔飽,唔夠食
21:2        你若買希伯來人作奴僕、他必服事你六年、第七年他可以自由、白白地出去。
21:3        他若孤身來、就可以孤身去.他若有妻、他的妻就可以同他出去。
21:4        他主人若給他妻子、妻子給他生了兒子、或女兒、妻子和兒女要歸主人、他要獨自出去。

8卦嘅網友, 或者會好奇, 點解老婆冇生過仔就有得免了人的債, 生過仔就冇份免債呢?
係智慧黎既, 就係一條小小嘅律例,都可以睇出猶太佬嘅智慧:

妳個躉唔夠大冇生養,留妳黎把卵咩?所以, 有得免債嘅其實係籮底橙
Don't know where God is but the Devil is in the details
21:2        你若買希伯來人作奴僕、他必服事你六年、第七年他可以自由、白白地出去。
21:3        他若孤 ...

8卦嘅網友, 或者會好奇, 點解老婆冇生過仔就有得免了人的債, 生過仔就冇份免債呢?
係智慧黎既, 就係一條小小嘅律例,都可以睇出猶太佬嘅智慧:

妳個躉唔夠大冇生養,留妳黎把卵咩?
沙文 發表於 2016/6/18 03:43

人地講贖債法
你就睇奴婢法
條狗又唔搭捌
又唔係贖債習俗哩咩?

贖債法其實係為咗方便鹹濕老爺攫妻奪子而設:
21:4        他主人若給他妻子、妻子給他生了兒子、或女兒、妻子和兒女要歸主人、他要獨自出去。

老爺對邊個嘅老婆起痰, 就行駛贖債法:「嗱, 我好心免咗您嘅債, 您執包袱欄屍兀路, 老婆就留低每日早午晚三次幫我含卵, 個仔就洗凈後欄.....」

遇著好似我咁,一早想擺脫家室羈絆,就lut飯應啦, 我走嘅時候, 老婆帶住個仔呼天搶地,但係我揮一揮衣袖, 不帶走一片云彩.....

若是好似抽刀斷水咁顧家嘅男人, 家庭觀念重, 唔捨得妻離子散咁點呢? 唔怕!都有路畀佢行:
21:5        倘或奴僕明說、我愛我的主人、和我的妻子兒女、不願意自由出去.
他的主人就要帶他到審判官那裡、〔審判官或作 神下同〕又要帶他到門前、靠近門框、用錐子穿他的耳朵、他就永遠服事主人

穿個耳窿, 咁就一世矣:「老爺您做下好心唔好免了我的債如同我們免了人的債啦, 我成世同您做牛做馬......」

咁,就係免了人的債嘅贖債法嘞
贖債法其實係為咗方便鹹濕老爺攫妻奪子而設:

老爺對邊個嘅老婆起痰, 就行駛贖債法
沙文 發表於 2016/6/18 11:13

邊個老爺會對『起痰』既女人, 先俾個奴搞左先 (哇....乜咁很好員工福利), 搞到生卵。。。
然後先去著二手鞋?
唔通女人真係愈老愈索?

你呢d 編劇, 屎卵都脾。。。連無錢電視劇務也嫌你級數低
您真係連兒童聖經故事都唔識, 叫亞媽帶您返 Sunday school啦
聖經編劇, 屎卵都脾。。。連無錢電視劇務也嫌你級數低
您真係連兒童聖經故事都唔識, 叫亞媽帶您返 Sunday school啦
聖經編劇, 屎卵都脾。。。連無錢電視劇務也 ...
沙文 發表於 2016/6/18 13:04

肥騰騰, 買舊豬肉去拜神。。。你都起痰
咁我都唔弱囉, 碩士:

沙文自爆自己瘋狂愛上一個亞伯
http://exchristian.hk/forum/redirect.php?tid=12132&goto=lastpost#lastpost
講起呢條令起痰David嘅正菜,又充分顯出邪儍瑕老懵董
David害死佢老公之後,邪儍瑕好唔likey:

11:27哀哭的日子過了、大衛差人將他接到宮裡、他就作了大衛的妻、給大衛生了一個兒子。但大衛所行的這事、耶和華甚不喜悅。

派先知發爛渣:
12:9 老你為甚麼藐視耶和華的命令、行他眼中看為惡的事呢。你借亞捫人的刀、殺害赫人烏利亞、又娶了他的妻為妻。

老懵董唔記得咗, 其實係佢自己叫猶太佬行他眼中看為惡的事,殺哂尐赫人嘅:
申20:17        只要照耶和華你 神所吩咐的、將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、都滅絕淨盡.
12:9 老你為甚麼藐視耶和華的命令、行他眼中看為惡的事呢。你借亞捫人的刀、殺害赫人烏利亞、又娶了他的妻為妻。

老懵董唔記得咗, 其實係佢自己叫猶太佬行他眼中看為惡的事,殺哂尐赫人嘅:
申20:17        只要照耶和華你 神所吩咐的、將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、都滅絕淨盡.
沙文 發表於 2016/6/19 13:46

這就說明以色列人進入迦南地時, 對異族進行了『滅族屠殺』是不靠譜的講法.

不單没有『殺絕』異族人, 後來的以色列人還與異族人很friend
如撒羅滿王為赫特人和阿蘭人的君王送車馬 (見列王紀上 10:29)
德國境内現時有20万猶太人,德國同以色列宜家關係良好。難道就講明當年希特拉當年冇屠殺猶太人?
唉,離教者走佐極端,拒地一味閙基督教,忘記佐基督教經常做善事幫人。信教者又走另外一個極端,唔肯面對現實。
唉,離教者走佐極端,拒地一味閙基督教,忘記佐基督教經常做善事幫人。信教者又走另外一個極端,唔肯面對現實。
Guest from 85.90.246.x 發表於 2016/6/21 07:42

唉, 呢到無否認當年以色列人有殺異族平民。
兩國交戰, 怎會無平民被殺, 
也不排除有平民, 孩子是在非戰鬥情況下被殺。

這裡是說用上『屠殺』, 或「大屠殺」, 「滅族」等字眼是否誇大了。
冇誇大, 反而係不足。因為少咗兩個字。
其實猶太佬同希特拉一樣, 係『屠殺失敗』, 或「大屠殺失敗」,「滅族失敗」

本來上帝吩咐要買起哂赫仔冚包散:申20:17只要照耶和華你 神所吩咐的、將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、都滅絕淨盡.

咁, 希特拉冇對猶太佬『屠殺』,或「大屠殺」,「滅族」, 而家仲大把唔信耶穌嘅猶太佬好地地周地行喎;正如猶太佬亦冇殺清光赫仔,所以大家都係『屠殺失敗』,或「大屠殺失敗」,「滅族失敗」

失敗嘅原因, 係由於佢地嘅上帝老懵董, 成日唔記得嘢
影响到猶太佬殺殺下都會唔記得咗做乜
殺極都殺唔清,係猶太佬水皮,辦事不力啫
大衛王盡忠職守反遭譴責, 真係好人難做
老神痴呆冇記性又要好似好正義咁揾人鬧, 難為大衛坐三煞位
網友們可能會疑惑,既然係邪儍瑕老懵,點解David唔識駁拿單咀呢?
其實,這是一个政治考慮。套入今日職場, 初初出黎做嘢嘅網友,多數抵唔住頸頂番老世轉頭

但係咁做係錯嘅, David久歷office politics,當然明白落老世面一定仲慘過食死貓 - 動搖咗邪儍瑕喺猶太佬心目中嘅形象, 会危及佢嘅統治根基, 反正, 呢尐風月案無傷大雅, good声吞咗佢都冇乜所謂。

您明知係boss老懵, 絕不可點破其老懵落佢面, 硬食對您比較有利 - 遲尐若找到或製造機会,讓佢知道您特登食咗呢隻死貓, 反而可以成為您嘅credit.
25:14        天國又好比一個人要往外國去、就叫了僕人來、把他的家業交給他們.
25:15        按著各人的才幹、給他們銀子.一個給了五千、一個給了二千、一個給了一千.就往外國去了。
25:16        那領五千的、隨即拿去做買賣、另外賺了五千。
25:17        那領二千的、也照樣另賺了二千。
25:18        但那領一千的、去掘開地、把主人的銀子埋藏了。
25:19        過了許久、那些僕人的主人來了、和他們算賬。
25:20        那領五千銀子的、又帶著那另外的五千來、說、主阿、你交給我五千銀子、請看、我又賺了五千。
25:21        主人說、好、你這又良善又忠心的僕人.你在不多的事上有忠心、我要把許多事派你管理.可以進來享受你主人的快樂。
25:22        那領二千的也來說、主阿、你交給我二千銀子、請看、我又賺了二千。
25:23        主人說、好、你這又良善又忠心的僕人.你在不多的事上有忠心、我要把許多事派你管理.可以進來享受你主人的快樂。
25:24        那領一千的、也來說、主阿、我知道你是忍心的人、沒有種的地方要收割、沒有散的地方要聚斂.
25:25        我就害怕、去把你的一千銀子埋藏在地裡.請看、你的原銀子在這裡。
25:26        主人回答說、你這又惡又懶的僕人、你既知道我沒有種的地方要收割、沒有散的地方要聚斂.
25:27        就當把我的銀子放給兌換銀錢的人、到我來的時候、可以連本帶利收回。
25:28                奪過他這一千來、給那有一萬的。

---------------------------------

其實, 佢作得出呢個古仔, 顯示佢完全唔識投資.
portfolio總值
5000+2000+1000= 8000銀子

留番1000銀子, 即12.5% cash flow已經算係太少, 其餘87.5%投資在market, 要豫備margin call時補倉, 佢見其他兩位同事咁aggressive, 按兵不動亦好合理, 成個profolio增長有:
7000/8000 = 87.5%, 即使揾多1000亦只係100% growth, 以"許多年"來計, 唔講得有乜咁巴屎閉。但要承受市場波動風險不止12.5%,  所以制唔過, 唔可以全部現金投入市場, 這個道理, 簡單來講就係過大海唔好一鋪過賭哂佢。
佢手下做生意係幾正路, 畀佢鬧係因為佢唔識作古仔。現實世界會係點?梗係25:19過了許久、那些僕人的主人來了、和他們算賬。
25:20點知, 揾唔到三條友。原來, 一個走佬去咗Fiji, 一個去咗Jamaica, 一個去咗Virgin island, 仲同埋主人個老婆添......
要豫備margin call時補倉,
沙文 發表於 2016/7/6 05:58

可見你係成日俾人call孖展, 有感而發。。。。。
你個係迷你倉, 無法哩。。係咁架哩
我倉大, 孖展大
1000銀子就真係迷你倉, 一手都買唔到, 不如收埋牀下底
個僕人冇錯喎
1000銀子就真係迷你倉, 一手都買唔到, 不如收埋牀下底
個僕人冇錯喎
沙文 發表於 2016/7/6 08:04

1000皮, 夠買美式認購認沽輪
刀仔可以鋸大樹
懂嗎你?
您有所不知, 新教作大督數
貴教證實原文係:
25:15 按照他們的才能, 一個給了五個「塔冷通」,一個給了二個,一個給了一個;然後動身走了。

丟那媽買舊番薯就或者得
高級模式 | 發新話題
換一個