返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

你知係神話咪得囉
原來, 你比很多基督徒更聖經無誤
你基性都好重
beebeechan 發表於 2016/8/26 10:02

白痴得你吖,基督大話當真牙?小心你祖宗係棺材弾起用棍扑濕你个反骨五逆白痴仔咧!
回覆  Guest from 104.237.147.x
梗係唔係啦,不同種族,就有不同關係。
好似猶太佬就寧舍唔同咁救法,亞摩利 ...
沙文 發表於 2016/8/25 23:32

你錯喇。宜家係新約時代,神派左獨生子耶穌黎拯救世人,耶穌為左贖清世人嘅罪孽,被釘上十字架。耶穌係為拯救世人而犧牲嘅。呢個“世人“,指嘅係全人類,包括你同我。無論係乜野種族,乜野膚色,只要真心信耶穌,就能得救。即使係舊約部分,《路得記》當中亦記錄左神拯救外邦人路得嘅經過,可見即使係舊約時代,神都唔會捨棄外邦人。
你錯喇。宜家係新約時代,神派左獨生子耶穌黎拯救世人,耶穌為左贖清世人嘅罪孽,被釘上十字架。耶穌係為 ...
Guest from 45.118.132.x 發表於 2016/8/26 12:51

又一个白痴!
白痴得你吖,基督大話當真牙?小心你祖宗係棺材弾起用棍扑濕你个反骨五逆白痴仔咧! ...
leefeng 發表於 2016/8/26 11:09

既然聖經神話, 你又唔會當真
基督徒也不當真
咁你拗甚麼呢?
神都唔會捨棄外邦人。
Guest from 45.118.132.x 發表於 2016/8/25 20:51

你錯喇。開口埋口外邦人, 就唔好扮甚麽救世人啦, 真係指嘅係全人類, 就唔駛揀chosen people
你錯喇。開口埋口外邦人, 就唔好扮甚麽救世人啦, 真係指嘅係全人類, 就唔駛揀chosen people ...
沙文 發表於 2016/8/26 22:24

傻佬, chosen people 唔係指一小撮受優待既人咁解架啵

拿。。。。賣樓都有示範單位哩。
你跟住咁做, 就可以咁舒適。

天主拎猶太人出黎, 係俾世人, 外邦人知:
信上主, 跟上主的話做人, 就會幾好幾好
唔聽話, 逆意的就會點扑街扑直。

你的宗教知識, 好唔掂

你老婆教唔到你, 
等我教下你
等我教下你
天主拎猶太人出黎,而唔拎日本仔出黎, 係俾世人, 外邦人知:
您地冇資格做示範單位哩
你的宗教知識, 好唔掂
示範單位就落足本錢裝修, 其他就當係貨賣畀人
Don't know where God is but the Devil is in the details
等我教下你
天主拎猶太人出黎,而唔拎日本仔出黎, 係俾世人, 外邦人知:
您地冇資格做示範單位哩
你的宗 ...
沙文 發表於 2016/8/26 22:46

挑............
個個都係示範單位, 就即係無示範
無腦
等我教下你
您地冇資格做示範單位哩
你的宗 ...
沙文 發表於 2016/8/26 22:46

你咁鐘意做示範單位
呢個留俾你做:

你有資格
回覆 1068# beebeechan

佢係天主, 諗條計仔出黎
個個都係示範單位,而又即係有示範單位
都冇難度啫

佢咁有腦
只有兩個人, 能繁殖幾多後裔?

其實, 正確的問法係:只有兩個人, 能維持多久不絕種?

原來先前提及的 rule of 50/500 已是舊標準, 基因從一代遺傳給下一代時可能發生隨機損失,國際自然保護聯盟(IUCN)已將
瀕危物種標準數字已經上調到500/5000。

http://www.bbc.com/future/story/ ... le-repopulate-earth
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

..

佢咁有腦
沙文 發表於 2016/8/26 23:20

挑.........

佢有腦唶
你冇丫嘛
係咯, 佢咁有腦
整到個個都係示範單位,而又即係有示範單位, 冇難度嘅
go ahead
你錯喇。開口埋口外邦人, 就唔好扮甚麽救世人啦, 真係指嘅係全人類, 就唔駛揀chosen people ...
沙文 發表於 2016/8/26 22:24

宜家已經係新約時代喇!你睇下耶穌點講:
12:46 耶穌還對眾人說話的時候,不料,他母親和他弟兄站在外邊,要與他說話。
12:47 有人告訴他說:「看哪,你母親和你弟兄站在外邊,要與你說話。」
12:48 他卻回答那人說:「誰是我的母親?誰是我的弟兄?」
12:49 就伸手指着門徒說:「看哪,我的母親,我的弟兄。
12:50 凡遵行我天父旨意的人,就是我的弟兄、姐妹和母親了。」
——《馬太福音》第12章第46-50節

係新約時代,一個人無論佢係乜野種族膚色,只要能遵行天父旨意,信耶穌,就能得救,佢就係主内弟兄。chosen people係舊約時代的產物,新約時代已經唔同左。你蠢到咁暈秦,我真係服左你。
教徒辯證, typically就係講唔掂就話不如唔講, 淨係講新約算啦。

我会唔会咁蠢畀您帶住遊花園呢?其實, 就算講新約, 您都係講唔掂 。
既然係新約, 咁即係舊約不再生效啦。
舊約時, 邪儍瑕應承猶太佬一切嘅事項皆應取消--唔該您叫猶太佬執包袱遷出以色列, 返去埃及做家丁, 還返流奶之地畀迦南弟兄、姐妹和母親, 然後我先可以信而家舊約已經玩完, 新約正在進行中。
「遵行我天父旨意的人」- 我天父旨意, 就係叫阿穌被釘十字架,咁就要有人肯釘佢先得啦。所以, 遵行我天父旨意的人, 即是包括認為阿穌係揾笨嘅, 宜家仍係舊約時代嘅人 -- the chosen people 猶太佬係咁話咖, 唔似您蠢到咁暈秦,佢地真係服左你。
教徒辯證, typically就係講唔掂就話不如唔講, 淨係講新約算啦。

我会唔会咁蠢畀您帶住遊花園呢?其實, 就算 ...
沙文 發表於 2016/8/27 17:16

所謂新約,係在舊約基礎上的繼承同發展,而唔係廢除舊約。係舊約當中,猶太人被作爲chosen people得到神的拯救,而新約則在此基礎上,進一步拯救全人類。就譬如一間公司,係香港做生意打下基礎,而家將生意擴展到全世界,請問,呢間公司會唔會取消係香港嘅業務?肯定唔會喇。所以,主應承猶太人嘅事項同樣有效。你故意唔講新約,日日講舊約,咁中意舊野,我送部舊手機你啦:

所謂新手機,係在舊手機基礎上的繼承同發展,而唔係廢除舊機。

所以, 您要帶齊新舊手機去街, 出一個model就帶多一個

我就唔駛, 一有新手機, 我即時write off舊機, 您留番自已啦

您帶咁多部cell, 充电一定好煩, 送個太陽能背囊畀過您
「當人在世上多起來又生女兒的時候,神的兒子們看見人的女子美貌,就隨意挑選,娶來為妻。耶和華說:人既屬乎血氣,我的靈就不永遠住在他裡面;然而他的日子還可到一百二十年。那時候有偉人在地上,後來神的兒子們和人的女子們交合生子;那就是上古英武有名的人。

Dalvm 發表於 2016/8/25 02:26

猶太佬作古仔的創作態度相當乸西。一副"顧前唔顧後, 您唔信就杘就」嘅嘴臉

神嘅兒子們同人類交合生出偉人

後來洪水浸瓜哂除了挪亞一家之外的世人

後來的世人全部係挪亞的子孫

後來偉人的子孫亞衲族人在迦南聚居

民13:33 我們在那裡看見亞衲族人、就是偉人、他們是偉人的後裔、據我們看自己就如蚱蜢一樣、據他們看我們也是如此。

咁, 即是挪亞都係偉人嘅子孫, 才有可能生出亞衲族人

但係,猶太佬又係挪亞的子孫, 點解又唔同亞衲族人一樣咁高咁大?

點解我又唔同亞衲族人一樣咁高咁大?

注:「偉」人即是巨人咁解, 譯都譯得衰過人
And there we saw the giants, the sons of Anak, which come of the giants: and we were in our own sight as grasshoppers, and so we were in their sight.
回覆 1078# 沙文

而家全球有20億人信主,你日日係度話《聖經》有錯,點解會有咁多人信主?
而家全球有54億人唔信主, 係信主嘅2.7倍,你日日係度話《聖經》冇錯,點解會有更多人唔信主?
高級模式 | 發新話題
換一個