返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

呢篇文話經文中的稗子,查實係毒麥,又係翻譯問題:
http://susan-plant-kingdom.blogs ... /%E7%A8%97%E5%AD%90
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
若是毒麥, 主耶穌教嘅處理辦法就更抵死, 正確做法係成批除害處理, 佢叫人揀麥子入倉,係不能阻止毒麥擴散嘅

"毒麥生於麥田中,影響麥子產量質量。" 所以, 有衰人嘅教会, 全體仝人都成次貨, 為保質, 有信譽嘅農業集團都唔会將批貨入倉
http://www.zwbk.org/zh-tw/Lemma_Show/215781.aspx
即係好似h5n1雞咁做法
Don't know where God is but the Devil is in the details

你 #1093 先話耶穌唔識野,要人清稗子, 不知稗子有藥用奇效, 又可釀酒,
在# 1098又說稗子有毒, 在田間不處理便影響產量, 痾拔甩咁話, 要「阻止毒麥擴散」

又係買完大又急急補飛買個小的白膠賭徒
若是毒麥, 主耶穌教嘅處理辦法就更抵死, 正確做法係成批除害處理, 佢叫人揀麥子入倉,係不能阻止毒麥擴散嘅
...
沙文 發表於 2016/11/30 22:08

唔係咁既
嗱, 好似靚女, 雖然俾班豬扒圍住, 仍然係靚女, 唔會變左唔靚既

麻甩佬便識分開佢地架哩。
回覆 1103# beebeechan

唔係我話, 係您尐分離弟兄話稗子有毒
http://susan-plant-kingdom.blogspot.ca/search/label/%E7%A8%97%E5%AD%90
若果稗子冇毒可釀酒補中益氣固本培元, 咁阿穌話要燒咗佢就係錯嘅

若果稗子實則係毒麥, 則會contaminate批農作物及耕地, 3年內耕地不可栽种麥子。阿穌叫人將批麥子入倉, 又係錯嘅,點都係二字記之曰錯/執。

"发生过毒麦的麦茬地,可与其他作物经过2年以上的轮作,以防除毒麦"
http://baike.baidu.com/view/93511.htm

執字又作何解呢?係「執人口水尾」個執。
麥子同稗子比喻, 係邊個原作呢?

唔係阿穌, 係佛祖:
迦葉。譬如麥田中生稗麥。其形似麥不可分別。爾時田夫作如是念。謂此稗麥盡是好麥。後見穟生爾乃知非。不得名言一切是麥。迦葉。如是稗沙門在於眾中。似是持戒有德行者。施主見時謂盡是沙門。而彼癡人實非沙門言是沙門。非梵行人自言梵行。先來敗壞離於持戒。亦不入眾數。於佛法中無智慧命當墮惡道。猶如稗麥在好麥中。爾時天龍鬼神有天眼者。見彼癡人墮於地獄。見已各相謂言。此是癡人先似沙門行不善法。今當墮於大地獄中。從今已後終不能得沙門德行及沙門果。猶如稗麥在好麥中。迦葉。是名稗沙門。迦葉。云何逋生沙門。迦葉。譬如逋生稻苗。以不熟故名為逋生。以無實故風所吹去。無堅重力似稻非稻。迦葉。如是逋生沙門。形似沙門無人教呵。無有德力為魔風所吹。亦無血氣持戒之力。離於多聞損失定力亦遠於智。

http://www.buddhamountain.ca/Daibaotich_TW_113.php

另外阿穌有一段撒種在石上被風吹走, 都係執上面這一段「以無實故風所吹去。無堅重力似稻非稻。」〈大寶積經〉口水尾

13:3他用比喻對他們講許多道理、說、有一個撒種的出去撒種.撒的時候、有落在路旁的、飛鳥來喫盡了。有落在土淺石頭地上的.土既不深、發苗最快.日頭出來一曬、因為沒有根、就枯乾了。

阿穌一心諗住淨係抄佛祖將來会畀沙文捉, 要加小小自己見解落去, 於是叫人等收成後才分開稗/麥並將contaminated麥入倉, 點知就係因為咁反而乸嘢, 又畀我捉到係外行人狗噏
Don't know where God is but the Devil is in the details
從前,佢獅子咁大個口,天真地以為捉人同捉魚一樣係咁捉法, 冇乜難度:
Mak1:17 耶穌對他們說、來跟從我、我要叫你們得人如得魚一樣。

今日發現, 原來捉魚這行業好濕滯, 又用錯咗比喻

世界漁業日:天主教會呼籲世人關注眾多漁業人員遭受剝削的處境
(梵蒂岡電台訊)全球將於11月21日舉行世界漁業日,提醒世人關注漁業人員的不穩定處境和保護世界漁業資源的重要性。聯合國糧農組織、聖座移民與無定居者牧靈委員會以及聖座常駐糧農組織觀察員,將於世界漁業日當天共同舉辦一場座談會,討論“漁業部門侵犯人權的行為,以及非法、未申報和未加管制的捕魚活動”。聖座國務卿帕羅林樞機和聖座移民與無定居者牧靈委員會主席維里奧(Antonio Maria Vegliò)樞機將在會上發言。
聖座移民與無定居者牧靈委員會11月15日發表了一份文告,呼籲世人在今年世界漁業日的機會上也要關注眾多漁業人員遭受剝削和侵犯的境遇。針對海上犯罪活動,聖座再次呼籲各國政府批准國際勞工組織於2007年制定的《漁業工作公約》。
文告提到,教宗方濟各在《願祢受讚頌》通諭中闡明海洋資源受到威脅,“世界上有很多珊瑚礁已處於荒蕪或萎縮的狀態!‘是誰將多姿多采的海洋世界變成死寂無氣和黯淡失色的海底墳場?’導致這種現象的主要原因乃是海洋遭汙染、森林遭砍伐,以及單一農耕物、工業廢料,特別是使用氰化物和炸藥等具破壞性的捕魚方法”(41號)。
海洋資源是人類的共同財富,為此教宗勉勵道:“為愛惜受造界,每個人都可各按其文化、經驗貢獻自己的積極性和才能,精誠合作,成為天主的工具”(14號)。文告迫切呼籲各國落實糧農組織2009年的《港口國措施協定》,確實“預防、制止並消除非法、未申報及未加管制的捕魚活動”。
文告接著表明:“在今年世界漁業日的機會上,我們願意呼籲世人也應關注眾多漁業人員遭受剝削和侵犯的處境。他們因家境貧困而不顧一切地尋找一份工作,希望藉此能夠脫離貧困處境。然而,他們為了還債卻成為犯罪組織和犯罪活動人口販賣和奴役的受害者,因而走投無路。再説,漁船經年累月在海上作業,這些受害者因而也很難告發有關的犯罪活動。”
教宗方濟各強調:“人口販賣是反人類的罪行,我們必須聯手解救受害者,阻止這種日益囂張的罪行”(2013年12月12日接見駐聖座新任大使講話)。為回應教宗的呼籲,“天主教會再次邀請各國政府批准國際勞工組織2007年的《漁業工作公約》,創造條件使漁船上具備安全環境及改善漁業人員的福利條件”。
最後,文告邀請海上司鐸和牧靈人員悉心守護,經常親臨漁船,好能識別及救助人口販賣的受害者。“海上牧靈人員也需要密切接觸漁業團體的負責人,教育並幫助漁業人員防止人口販賣活動,同時建議他們以不同的方式進行工作和維持生計。”
http://zht.radiovaticana.va/news ... 95%E5%A2%83/1272511

2,000隻豬跳海, 污染水質就闊佬懶理, 仲講到好似好英明神武咁, 今日就喺度整色整水扮環保, 遲矣哉啦
.

2,000隻豬跳海, 污染水質就闊佬懶理, 仲講到好似好英明神武咁, 今日就喺度整色整水扮環保, 遲矣哉啦
沙文 發表於 2016/12/5 06:05

你又唔識扮識哩.
認識了海洋湖泊的污染源頭, 2000頭豬, 實在是濕濕碎的事:

猶如說拋塊磚落海都會引起海嘯咁白痴
Gen 21:5        他兒子以撒生的時候、亞伯拉罕年一百歲。

呢個古仔, 令人谂起另一個寓言故事:

一位老人去医院做定期体检,医生问他自己感觉如何。
老人回答:"我感到身体棒极了。最近,我娶了一位28岁的
新娘,并且,她已经怀上了,很快就要给我生儿子了。"说完,
老人颇为得意地问医生:"你看怎么样?"
医生笑而不答,对老人说:"我先来给你讲一个故事.我有
一个好朋友,是一个出色的猎手.每到狩猎季节,他必定要每天
进山打猎.可是有一天,他因走的匆忙,误把雨伞当猎枪拿着就出了门.他刚刚走进山林,突然迎面窜出一头凶猛的狮子.他立
刻习惯性的举起手中的雨伞......就听'砰'的一声,那头狮子倒
在了他的跟前。"
"绝对不可能!"老人听了大笑起来。"一定是别人开的枪!"
医生说"是的,一定是别人开的枪"
據說上帝試驗亞伯拉罕, 叫佢劏仔以測試定其loyalty.
其實咁嘅側試, 係測唔出佢对上帝究竟有冇 loyalty嘅。

劏仔遊戲, 其實近乎 game theory 之中 prisoner's dilemma: 如何在困境中作出最有利自己的抉擇

亞伯拉罕睇死上帝會在千鈞一髮之際大喝"刀下留人", 所以作狀一刀插落去以撒度。

情形,就好似我老婆周到我做咗對佢唔住嘅事,喺我面前上吊, 就係因為佢睇死我一定會出手制止, 攬住佢對腳喊住話"老婆我以後唔敢"。

而我以後都係會做對佢唔住嘅事, 係因爲我都睇死佢最盡都係得呢招, 唔通妳真係帶埋個仔改嫁咩?

所以, 如果唔由得亞伯拉罕插死以撒, 根本就试唔出佢嘅 loyalty, 反正插死咗, 都救得番生, 何解要隻羊代替呢? 咁, 隻羊個老豆咪仲有信心過亜伯拉罕?
亞伯拉罕睇死上帝會在千鈞一髮之際大喝"刀下留人",
沙文 發表於 2017/2/25 04:14

你又憑乜野可以判到『亞伯拉罕睇死上帝會在千鈞一髮之際大喝"刀下留人"』
你知到了以後的劇情才來扮先知?
馬後炮哩
據說上帝試驗亞伯拉罕,   ...
沙文 發表於 2017/2/25 04:14

你又真係唔曉經哩

上主要測先知亞巴郎係咪忠誠, 
咁就唔係全知哩。

所以, 呢埸戲, 唔係為左『測試』呢個「棵拔時」既
上帝好 predictable, 唔難估啫。
好似您咁頭腦簡單, 先會以為派大流士救猶太佬就好巴屎閉
有種就叫周顷王出兵去救猶太佬啦笨
回覆 1113# beebeechan

今次您真係愚者千慮必有一得
天主的確唔係全知哩。

18:21 我 現 在 要 下 去 、 察 看 他 們 所 行 的 、 果 然 盡 像 那 達 到 我 耳 中 的 聲 音 一 樣 麼 . 若 是 不 然 、 我 也 必 知 道 。

全知, 就唔駛睇都知啦
上帝好 predictable, 唔難估啫。
好似您咁頭腦簡單, 先會以為派大流士救猶太佬就好巴屎閉
有種就叫周顷王 ...
沙文 發表於 2017/2/25 04:47

至少你都認同大流士係去解救猶太佬囉
(如經上所說)
只不過你認為唔夠巴屎閉唶
我話您「 以為」 大流士救猶太佬
您又自作多情嘞
我話您「 以為」 大流士救猶太佬
您又自作多情嘞
沙文 發表於 2017/2/25 05:11

歷史上說大流士打殘左巴比倫人後對以色列人幾好架喎
不止放人, 還貼錢俾佢地重修聖殿
點會係自作多情,
簡直係雪中送炭

又唔見大流士去中國保住周天子?
聖殿畁人拆咗祠堂啦, 修清真寺拜阿拉啦
聖殿畁人拆咗祠堂啦, 修清真寺拜阿拉啦
沙文 2017/2/25 05:24 提交

哇,
猶太人釘瓜左老細個仔喎
更係唔保佢地哩
公元70年後,
近2000年,猶太人都係過著國破,無家可歸既日子。
外邦人承繼了猶太人的福分哩。

再者,耶穌來了,
聖殿的祭獻已不需要,
聖殿祭壇拆左都無所謂,
撻地。。。。。。
正是:我無用㗎喇,你即管囹去使
高級模式 | 發新話題
換一個