返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

鹽若失了味, 其實尚有很多用途, 切勿將之dump在外邊,任人踐踏

例如
Spa stone

paper weight

燒烤

裝飾魚缸

掟淫婦
Deu 22:21 就要將女子帶到他父家的門口、本城的人要用石頭將他打死、因為他在父家行了淫亂、在以色列中作了醜事.這樣、就把那惡從你們中間除掉。
Don't know where God is but the Devil is in the details
人點燈,並不是一定不會放在斗底下
有好多時點燈但不想照耀屋中所有的人 -- 我屋企都有三幾盞night light啦

Don't know where God is but the Devil is in the details
你唔寫我都知你寫緊呢段:

馬4:21        耶穌又說:「有誰點了燈,拿來放在斗底或床下?他豈不是要把它放在燈臺上嗎?
馬4:22        任何隱藏的事總會被張揚出來;任何掩蓋的事也會被揭露出來。
馬4:23        有耳朵的,都聽吧!」

以前D燈應該係用火既,咁用火既燈又點可以放斗底呢?容乜易燒著哂D野?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
「耶穌說」根本就係「腦子進水」的另一種修辭法。

您冇發覺主耶穌在一段話之中犯咗幾多次蘿汁謬誤。

1. 燈臺同斗底係互不排斥的,燈可以在燈臺上而同時又在斗底或床下底
2. 既然冇人在牀下底點灯,咁隱藏之事就不會被揭露啦。推論唔到佢話「沒有不被揭露」
3. 所以史上掩藏而冇被揭露出來之事甚多, 例如李自成死响邊、希特拉是否自殺咗、瑪利蓮夢露有否從秘道入白宮、阿穌佢自己老母係咪被誘姦成孕生佢, 行會開會唔發牌畀HKTV之會議紀錄.....

Jhn11:9耶穌回答說、白日不是有十二小時麼。人在白日走路、就不至跌倒、因為看見這世上的光。

條白痴仔咁得閒坐响教堂門口昅住窮寡婦捐幾多錢,點解唔買飛睇下catwalk呢?您估日光日白行路就唔會跌咩

經書吹噓主耶穌係ophthalmologist, 常常醫好盲公,其實,佢對眼疾基本上全無認識

Jhn 11:9
耶穌回答說、白日不是有十二小時麼。人在白日走路、就不至跌倒、因為看見這世上的光。若在黑夜走路、就必跌倒、因為他沒有光。

有一種眼病 Ocular Albinism, 患者天生擁有night vision, 揾佢地做navy seal可以慳番唔駛配備

若在黑夜走路、主耶穌自己必跌到,患者就必冇事

有一種眼病 Ocular Albinism, 患者天生擁有night vision, 揾佢地做navy seal可以慳番唔駛配備
..
沙文 發表於 2014/1/15 10:07

咁呢種特殊功能, 留番俾你.....望你早日獲得, 加入海豹特擊隊
呢尐恩賜唔係想有就有嘅。

Jhn 11:9 耶穌回答說、白日不是有十二小時麼。

其實,又真係未必喎。主耶穌成世都係厠身一個相同緯度,是以未見識過白日有24小時之midnight sun

http://en.wikipedia.org/wiki/Midnight_sun

呢尐恩賜唔係想有就有嘅。

Jhn 11:9 耶穌回答說、白日不是有十二小時麼。

其實,又真係未必喎。主耶穌成 ...
沙文 發表於 2014/1/16 02:58

造物者好公道時, 有借有還,

夏至日24小時日光既日子, 在冬至日還清, 24小時無日光..

日長夜短會有日短夜長
全年拉勻計, 咪又係12小時日光

創世記 第一章
1 起初,神創造天地。
2 地是空虛混沌,淵面黑暗;神的靈運行在水面上。
3 神說:要有光,就有了光。
4 神看光是好的,就把光暗分開了。
5 神稱光為晝,稱暗為夜。有晚上,有早晨,這是頭一日。
6 神說:諸水之間要有空氣,將水分為上下。
7 神就造出空氣,將空氣以下的水、空氣以上的水分開了。事就這樣成了。
8 神稱空氣為天。有晚上,有早晨,是第二日。
9 神說:天下的水要聚在一處,使旱地露出來。事就這樣成了。
10 神稱旱地為地,稱水的聚處為海。神看著是好的。
11 神說:地要發生青草和結種子的菜蔬,並結果子的樹木,各從其類,果子都包著核。事就這樣成了。
12 於是地發生了青草和結種子的菜蔬,各從其類;並結果子的樹木,各從其類;果子都包著核。神看著是好的。
13 有晚上,有早晨,是第三日。
14 神說:天上要有光體,可以分晝夜,作記號,定節令、日子、年歲,
15 並要發光在天空,普照在地上。事就這樣成了。
16 於是神造了兩個大光,大的管晝,小的管夜,又造眾星。
17 就把這些光擺列在天空,普照在地上,
18 管理晝夜,分別明暗。神看著是好的。
19 有晚上,有早晨,是第四日。

頭一日尚未創造太陽月亮時就已有晚上,有早晨,低能的造物者。
回覆 469# beebeechan

錯。唔係咁計。例如北挪威.Bodø 全年都冇極夜其實一年中只有春分同秋分兩日,日夜分別係12小時。而此兩日亦非剛好把一年分成兩半, 分別係178日同185日。全年拉勻都唔會係12小時, 只有太陽通過equinox果日先會係日夜平均12小時而且赤道地區日頭永遠比夜晚長7分鐘。
http://en.wikipedia.org/wiki/Day_length
http://en.wikipedia.org/wiki/Equinox

主耶穌同您一樣,仲有好多嘢唔知。睇嘢,唔好話冇光,就算冇眼睇都睇到嘅,並非一定如主耶穌所想像就必跌倒

Mat 7:6 不要把聖物給狗、也不要把你們的珍珠丟在豬前、恐怕他踐踏了珍珠、轉過來咬你們

其實,不止聖物,連條命給豬給狗都穩陣過給基督。
Pig dashes into street for heart attack victim
JoAnn Altsman had a heart attack and collapsed to the ground. Lulu, her daughter's pot-bellied pig, rushed out of the house, lying down in the street to stop traffic. The pig tried relentlessly to get help, returning to the house to check on JoAnn, only to rush back to the street for help. Finally, one person stopped and followed the determined pig back to the house, where they found Altsman in pain on the floor. She was immediately rushed to a hospital.
http://www.mnn.com/earth-matters/animals/photos/10-remarkable-animals-that-have-saved-lives/pig-dashes-into-street-for

25 Heroic Dogs and How They Saved People

[url=http://hk.news.yahoo.com/%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E6%95%99%E5%A0%82%E6%A7%8D%E6%93%8A%E6%A1%882%E6%AD%BB6%E5%82%B7-002700757.html]http://hk.news.yahoo.com/%E4%BF%84%E7%BE%85%E6%96%AF%E6%95%99%E5%A0%82%E6%A7%8D%E6%93%8A%E6%A1%882%E6%AD%BB6%E5%82%B7-002700757.html[/url]
幾十萬猶太佬抬住個櫃遊行,七日喊冧城牆。

6:3你們的一切兵丁要圍繞這城、一日圍繞一次.六日都要這樣行。..................
......................................
6:20於是百姓呼喊、祭司也吹角.百姓聽見角聲、便大聲呼喊、城牆就塌陷、百姓便上去進城、各人往前直上、將城奪取。

其實,這種拆樓事工在中國,只須一個女人喊10日就可頂幾十萬個猶太佬喊7日的workload:

http://baike.baidu.com/subview/14001/10015787.htm

效率差咁遠,猶太佬係咪喊得好似蚊螆咁細聲?
其實,只要做一些crime scene reconstruction, 就不難發現釘10字架的情節係揾笨嘅:

23:26帶耶穌去的時候、有一個古利奈人西門、從鄉下來.他們就抓住他、把十字架擱在他身上、叫他背著跟隨耶穌。
23:27有許多百姓、跟隨耶穌、內中有好些婦女、婦女們為他號咷痛哭。
23:28耶穌轉身對他們說、耶路撒冷的女子、不要為我哭、當為自己和自己的兒女哭。
23:29因為日子要到、人必說、不生育的、和未曾懷胎的、未曾乳養嬰孩的、有福了。
23:30那時、人要向大山說、倒在我們身上.向小山說、遮蓋我們。
23:31這些事既行在有汁水的樹上、那枯乾的樹、將來怎麼樣呢。

點解羅馬佬要叫古利奈人西門揹住個架,而耶穌則咁得閒轉身發表演講?而且,份演講稿不止三言兩語,而係足足講成十幾廿句,尐羅馬佬居然任得佢講。各位試下落街一邊打倒tun行路,一邊讀出以上speech, 就知情節有幾騎呢。

而且,耶穌同群眾之間,仲隔住一個揹住十字架的古利奈人西門, 咁,要相當好中氣以及相當長時間先能夠讀哂以上講稿。其間得到羅馬兵全體仝人十分畀面同100%合作,並不作出干預然後才可成功。

會唔會耶穌畀咗黑錢呢? 畀咗幾多黑錢呢? 經文就有欠世人一個交待。

此其一。

三條友齊齊釘架,耶穌係正中間,的確係構成一幅幾有氣勢的對稱畫面。
若果耶穌唔係釘中間,而係在側邊,咁就比較騎哩。

但据經文描述,其實釘架之排位係要耶穌在側邊先合理。
因為當時係倒塔咁早,彼拉多唔會在審耶穌之前審結兩個賊之案件,勤力過包公咩?
兩個賊係審完耶穌之後再跟住到的。
所以,合理的順序係耶穌在最右或最左,其中一個賊在中央。

唔通羅馬佬又係收咗水留個中央位畀佢咩? 這個排位又係老作嘅!
Luk18:1                耶穌設一個比喻、是要人常常禱告、不可灰心.
18:2                說、某城裡有一個官、不懼怕 神、也不尊重世人。
18:3                那城裡有個寡婦、常到他那裡、說、我有一個對頭、求你給我伸冤。
18:4                他多日不准.後來心裡說、我雖不懼怕 神、也不尊重世人.
18:5                只因這寡婦煩擾我、我就給他伸冤罷.免得他常來纏磨我。
18:6                主說、你們聽這不義之官所說的話。
18:7                 神的選民、晝夜呼籲他、他縱然為他們忍了多時、豈不終久給他們伸冤麼。

三張幾嘢硬係生唔埋腦筍。
以為噚氣就乜都扭到番黎,lur埋地呀笨。
您又試下派個寡婦上京攬住不義之官對腳,講700萬次「我唔制我要真普選」,若然咁都得,我都信耶穌
若果不義之官咁易氹得掂,教宗就唔駛咁頭痕啦:

耶穌設一個比喻、是要人常常禱告、不可灰心.
說、某城裡有一個官、不懼怕 神、也不尊重世人
那城裡有個教宗、常到他那裡、說、我有一個對頭、唔准我立主教、求你給我伸冤。
他多日不准.後來心裡說、我雖不懼怕 神、也不尊重世人.
只因這教宗煩擾我、我就給他伸冤罷.免得他常來纏磨我。

咁中梵建埋交都得啦!得把死人口
回覆 475# 沙文
純粹視覺效果
你不見其他2條木1咀是用T架而不是十架咩
太12:29        人怎能進壯士家裡、搶奪他的家具呢、除非先捆住那壯士、纔可以搶奪他的家財。

要搶壯士家財,辦法都有不少,不見得一定要先捆住那壯士。例如,壯士冇可能成世唔去街、成世唔瞓覺。就算真係唔駛瞓,好似關公晚晚夜讀春秋,都可以督穿紙窗吹迷香入去嘛,此等情節粵語長片都好常見。係採花賊最常用嘅工具之一。
唔知點解主耶穌諗黎去,搶家財嘅辦法只有一個?
太 9:12        耶穌聽見、就說、康健的人用不著醫生、有病的人纔用得著。

唔定期去畀醫生全身檢查,又點知自己是否康健的人呢?

我啱啱去咗啦,各位版友千萬唔好聽信耶穌,以為康健的人真係用不著醫生就大安旨意闊佬懶理,有好多病係冇病徵嘅,唔及早發覺就大鍋過信耶穌咖啦。

祝大家康健,冇性功能障礙。
高級模式 | 發新話題
換一個