返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

關於聖經錯謬, 在硬資料方面不少已廣為流傳

www.freethoughtdebater.com/tenbiblecontradictions.htm
http://www.answering-christianity.com/contra.htm

所以我提出一些較為隱匿的聖經錯謬, 敬希各位亦注意一下, 免受其累

最近引過一段經文
Luk 16:10人在最小的事上忠心、在大事上也忠心.在最小的事上不義、在大事上也不義。

我想提醒各位, 這是十分幼稚的想法.
我做fund manager, 抽刀斷水給我管100萬, 我想, 我吞掉100萬但丟了年薪80萬的工作, 算算划不來, 所以我很忠心地為他管理 portfolio.

一年後抽刀斷水見我在最小的事上忠心, 以為聖經教的準沒錯, 於是將全副身家100億交我管理.

我保證明天抽刀斷水連去處女島找我的機票錢都要向淚兒借
回復 2# beebeechan

till, 我有話過得抽刀一個client咩懵丙?
您都係我客仔嘛, 雖然投資額小小地50餅
回復 4# him1006

更加唔好自以為叻唔切
回復  沙文

小事上交代得不清楚, 大事上也不會清楚
我餘下的財富不會交給你管理 ...
beebeechan 發表於 2010/10/23 22:02

嗱, 您話「我餘下的財富」即係默認有50餅已交給我啦
您餘下的財富$1.00我要來都阻訂
有100億巨富也沒有一個專人去打理, 要同人分一個基金經理?
beebeechan 發表於 2010/10/23 22:04

節儉係美德嘛
就係有條傻佬係到玩繄捉聖經字蝨, 仲以為好很醒唶
beebeechan 發表於 2010/10/23 22:04

條傻佬係陳便秘您吖嘛
回復 12# beebeechan
顧掂您自己大腦小腦齊便秘先啦
回復 13# him1006

我都係喎
    點解我話bb陳, 您會覺得hurt呢?您同佢好熟乎?
回復 16# him1006

我引貴帖, 係好似古時借路伐虢嘛
下半截:
在最小的事上不義、在大事上也不義。

這句經文又是未必一定的。例如, 瞞稅我是年年都會的, 但賣國呢?我始終沒有勇氣。
平日辦公室性騷擾Lucy更是天天的例行消遣, 但強姦她呢?我哪來的胆子?
又如,抽刀斷水間中都會去嫖妓調劑一下, 但金屋藏嬌包二奶, 他只敢說說而已
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以, 若要聖經無誤
請天主關照下細佬
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 26# beebeechan

由於有錢人才不會把家財給他管理, 所以他根本冇機會在大事上也不義.
兲主等到頸都長, 聖經都係唔可以無誤
回復 32# beebeechan

耶穌
佢自己親自督導嘅宗徒都係大事不忠小事忠啦
在傳教小事上就忠
但三鍋唔認耶穌, 在大事上就奸過石堅嘞

若然佢認, 當場就地正法, 咁就成就唔到傳教小事....真係都幾難做
所以, 唯有都係揀尐小事黎義, 在大事上就不義啦
talking about 宗徒唔認主, 又係暗藏聖經錯謬

點解伯多祿指下鼻個話唔識耶穌就個個都信佢?橫豎猶達斯依斯加略都收咗水, 當場扣查伯多碌, 補多廿皮叫猶達斯認一認人都好易啫, 有乜理由會咁易甩得身咖? 電影業每下愈况, 當觀眾係儍嘅編劇就耐屎中都會有, 但係都唔好太過份嘛

有時, 用下少少腦便知係咪有人在亂吹哩.
(兲基就係欠缺了這個兲份, 聖神七恩中, 佢地少了七恩)
回復 35# beebeechan
您谷屎上腦啦陳便秘

係人都睇得出台上嘅華叔係假扮咖啦
七恩齊欠
咁陳便秘谷屎上腦由是萬古留芳
順帶再分析落去, 其實伯多碌流馬尿這場戲, 極為胡混. 乃聖經錯謬之代表作之一

當晚在革責瑪尼園, 打鑼打鼓拉人, 而耶穌黨羽相當齊人, 要將之一鍋熟, 如甕中捉鱉

但係, 祭司家臣同精通醫學之羅馬佬唔知係咪同陳生一樣食咗屎, 居然只拉耶穌一條友

既然可以拉您佢都眼光光望住您拍下羅友走人, 咁點會事後又追您呢?所以, 伯多碌係冇理由唔知, 就算佢指住鼻哥話耶穌係我契哥, 都唔會拉佢嘅,駛卵又唔認又流馬尿咩?

幾十蚊買本聖經, 作尐咁嘅古仔俾我睇?您唔好做午夜場, 我一定割椅
人子降臨在他的國裡。是指甚麼先?
beebeechan 發表於 2010/10/28 01:03

您想佢指甚麼就指甚麼啦, 我冇所謂

這句都錯謬唔哂
因為站在這裡的, 有人在沒嘗死味以前, 發咗個夢
夢中看見人子降臨在他的國裡
這是一個很甜蜜的夢
夢醒, 此人還發覺自己夢遺了
回復 44# beebeechan
我都話冇所謂咯, 係您先緊張之嘛, 又要問指甚麼先、指甚麼後
另一帖talking about 瞓覺, 我又醒起這件「話口未完」式爛瞓豬錯謬

Mat 8:20耶穌給他說:「狐狸有穴,天上的飛鳥有巢,但是人子卻沒有枕頭的地方。」

Mak 4:38耶穌卻在船尾依枕而睡。他們叫醒他,給他說:「師傅! 我們要喪亡了,你不管嗎﹖
高級模式 | 發新話題
換一個