返回列表 回覆 發帖

delete post

可能始終我太有思想了,根本無法真心信耶穌
我最後都是忠於自己,無法再扮演「基督徒」,我唔想再虛偽落去!
我都想自己可以唔諗咁多野,一心信落去,但我沒有辦法欺騙自己
原來我無辦法令自己去渴慕「神」,甚至我無辦法令自己認同基督教!!
落地獄就落去吧!何必為虛幻的天堂去做假的人!!
當初返教會只是想得到別人的支持,想得到別人的關心同認同
但是時間一久,原來我發現我自己只是活在一個好虛假的世界中,又覺得我自己十分之虛偽,成日假認同別人,但唔係真心地認同別人的
我只是想做返我自己而已!!

AmiHO 發表於 2010/11/2 21:37

這正是我所說的: 返教會, 是為得到人-人的關係, 不是人神的關係。
當中, 聖神並無參予。
這種關係...是不會長久的。

好比男女之間的關係, 只有性, 上床
關係也不會持久的/

信神.......當聖神在工作時,
你便感受得到架哩
到時先來信哩.
時機未到卦,
這正是我所說的: 返教會, 是為得到人-人的關係, 不是人神的關係。
當中, 聖神並無參予。
beebeechan 發表於 2010/11/2 05:45

咁又未必
聖神得閒過頭都會返教會嘅
返教會又唔駛買飛茄

係咪有人放了屁?
咁臭既?
返教會, 只會得到跟一d 有問題既人既關係lor..

想要感受神係唔駛返教會的.  途徑多的是啦..   那個被人紐曲了既神. 不聽也罷.

做人要先信自己. 但又不是不信其他宗教,開放一點. 看多d人..
返教會, 只會得到跟一d 有問題既人既關係lor..
那個被人紐曲了既神. 不聽也罷.

kwongyauleung 發表於 2010/11/3 03:00

那你如何找到「那位不被扭曲了」的神呢?
絕對同意時下不是所有講耶穌的都是「教會」。
宣講的是亞媽都唔認得既耶穌。
回復 23# beebeechan

係聖神做嘅
教友祈禱過多導致聖神消化不良
宣講的是亞媽都唔認得既耶穌。
beebeechan 發表於 2010/11/2 11:33

佢阿媽又的確同佢唔係好熟, 未必認得
Mat 12:48 衪卻回答那告訴他的人說:「誰是我的母親﹖
佢阿媽又的確同佢唔係好熟, 未必認得
Mat 12:48 衪卻回答那告訴他的人說:「誰是我的母親﹖ ...
沙文 發表於 2010/11/3 05:02

急症室有很多人候診, 有流過血的 , 有發高燒的, 有咳嗽的, 有暈眩的.....
有人對急症室護士長說: 你亞媽同細佬來了, 想快點看醫生。
護士長馬上為他們開路? 我亞媽, 要睇先? 真孝順囉.
或是:
誰是我亞媽, 呢到個個都係我亞媽.
(呢個真不孝了?)

邊個做得岩, 你話勒, 我都廢事多言。

反基反到好似你咁懵盛盛的, 實屬稀見。

唔識聖經, 又學乜人左引經, 右引經呢?
只有自露其短,

回復 28# beebeechan

冇您老作嘅睇醫生喎, 個老母想打個招呼,問下睇醫生隊尾响邊恕啫
Mat 12:46耶穌還同群眾說話的時候, 看,衪的母親和衪的兄弟,站在外邊, 想要同衪說話

耶穌唔熟老母就照直講
唔似您唔熟聖經, 監硬扮熟
您又話要學耶穌茄?
Jesus’ Mother and Brothers

46 While Jesus was still talking to the crowd, his mother and brothers stood outside, wanting to speak to him.
47 Someone told him, “Your mother and brothers are standing outside, wanting to speak to you.”
48 He replied to him, “Who is my mother, and who are my brothers?”
49 Pointing to his disciples, he said, “Here are my mother and my brothers.
50 For whoever does the will of my Father in heaven is my brother and sister and mother.”

---------------
1) 媽媽只是要談談,不是「想快點看醫生」
2) 沒有人在流血,講道,不是看病

-------------
護士長說「誰是我亞媽, 呢到個個都係我亞媽.」是不孝。但不代表「護士長馬上為他們開路」。
他大可以先聽聽亞媽有何教誨。說不定亞媽想說這醫院快要倒下,他們應趕快離開。
就是陌生人,護士長也應先對進來的患者評核評核才分類。說不定他媽中風,正正要立即治理。

delete post sorry
就是陌生人,護士長也應先對進來的患者評核評核才分類。說不定他媽中風,正正要立即治理。 ...
說不定亞媽想說這醫院快要倒下
dye 發表於 2010/11/3 11:00

「說不定」的就不要拿來當真的說...好無?
反基就係衰呢樣
回復  beebeechan

我等「神」咁耐,佢都無感動我
算把啦,我同「神」無緣無份了!! ...
AmiHO 發表於 2010/11/3 13:34

現在無咪無囉
緣份到時, 一撻著
Jesus’ Mother and Brothers
1) 媽媽只是要談談,不是「想快點看醫生」
2) 沒有人在流血,講道,不是看病

46 While Jesus was still talking to the crowd, his mother and brothers  ...
dye 發表於 2010/11/3 10:55

耶穌告訢旁人, 事奉天主, 上天國的事, 是不用, 也不能靠關係的
回復 33# AmiHO

很欣賞你既坦白同面對現實. 

如果所有基督教徙都明白到..等左咁耐都係白等而放棄. 
呢個世界就會美好得多..

起碼少左d 太執著既人..
回復  AmiHO

很欣賞你既坦白同面對現實. 

如果所有基督教徙都明白到..等左咁耐都係白等而放棄. 
...
kwongyauleung 發表於 2010/11/3 19:52

本來選擇了「等待」, 或「不等待」都是個人自由, 個人旨意。
可是, 選擇了「不等待」的人去取笑仍在「不等待」的人, 便是不對。
也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?
明智不明智是很個人的. 但如果真的牽涉其他人.那就肯定是不明智.  那個看似,只是跟別人比較. 勝了誰人,那又如何?  自己的心靈快樂是最重要的.   

有人不認同.有人認同, 某人的不認同令你覺得係取笑?  但我是真心欣賞呢位人的坦白. 而某一話某某係魔鬼一樣.  我一樣欣賞的.  因為這也是我心底話.

"也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?"  
haha  也許吧..
"也許是選了「不等待」的人都不知決定係咪對, 所以十分希望「等待」的人是錯的, 好使自己的選擇看似明智一點?"  
haha  也許吧..

kwongyauleung 發表於 2010/11/4 10:36

我都不肯定架
留番俾你自己反省反省哩
高級模式 | 發新話題
換一個