返回列表 回覆 發帖

遭神職人員性侵 上百人齊聚梵蒂岡控訴罪行

好了, 濫交不是由聖經來定, 是否由你來定便是好標準?
那你應如何釐定「濫交」先?
係咪一星期扑少個三個女 ...
beebeechan 發表於 2010/11/7 03:05

你明白到沒有所謂標準就夠了.. 不是說對定錯..只是不能肯定.  所以聖經既話語是怎麼了解,很大程度取決於解釋既人.  變化誤差亦太大了..  

人生是活的.  經典是死的.  

不過你是聰明人. 對你黎講應該害處不大.
你明白到沒有所謂標準就夠了.. 不是說對定錯..只是不能肯定.  所以聖經既話語是怎麼了解,很大程度取 ...
kwongyauleung 發表於 2010/11/7 08:06

那希望你老婆一星期混了三個男人一夜情, 你也不會罵她是大淫婦囉
因為人人的標準不同
你也是聰明人. 對你黎講應該害處不大
那希望你老婆一星期混了三個男人一夜情, 你也不會罵她是大淫婦囉 -->
講真,我真的不會.  而我也有這種自由.

真的, 人人的標準不同!

但上百人齊聚梵蒂岡控訴罪行....  我真的很同情這些受害人..
那希望你老婆一星期混了三個男人一夜情, 你也不會罵她是大淫婦囉 -->
講真,我真的不會.  而我也有這種自由. ...

真的, 人人的標準不同!

但上百人齊聚梵蒂岡控訴罪行....  我真的很同情這些受害人..

kwongyauleung 發表於 2010/11/7 14:05

那麼, 百人齊聚梵蒂岡控訴罪行....  我真的很同情這些受害人又有甚麼值得同情?
為甚麼你叫他們作「受害人」?
受害了甚麼? 神父性侵? (人人的標準不同唶)
你老婆一星期混三個男人你也不覺得是罪, 為何神父性侵便是罪?
對你這個沒有了道德標準的人, 實在沒有甚麼是罪惡和受害人這概念的了。
「人生是活的.  道德是死的」...所以神父插你屎眼你實不應覺得是在受害。

你真可憐
為甚麼你叫他們作「受害人」? --> 因為佢地唔係自願.
"一星期混三個男人" --> 有人自願去做..  但神父性侵,對方是自願的嗎?
神父插人屎眼,對方唔自願就是罪.   那麼基本的概念難道你也分不清..

有沒有了道德標準--> 你可以定嗎?
為甚麼你叫他們作「受害人」? --> 因為佢地唔係自願.
"一星期混三個男人" --> 有人自願去做..  但神父性侵, ...
kwongyauleung 發表於 2010/11/7 21:57

早陣了, 設計捉神父黃腳雞的中文研究生, 男人老狗一個來哩/
佢同神父搞野不是出於自願?
你講野囉
有沒有了道德標準--> 你可以定嗎
.
kwongyauleung 發表於 2010/11/7 21:57

我就是問著你,
道德標準由你來定, 我不妥你
由我來定, 你不妥我
由聖經來定, 你話無理由,
由佛經定呀?
我就係問著你..要點定?

原來你都是無厘頭緒的

在西方社會, 大部份的律法道德觀都是源於聖經的囉.
你鐘意與不喜歡也好, 都要遵守。
(當然包括一星期扑三個男人是行淫!!)
不然...社會人仕便給你眼睥睥
神父插人屎眼,對方唔自願就是罪.   那麼基本的概念難道你也分不清..
, ...

咁我想問你, 上梵蒂崗想索賠償的百多人, 是指神父強姦, 還是性侵先?
早陣了, 設計捉神父黃腳雞的中文研究生, 男人老狗一個來哩/
佢同神父搞野不是出於自願?
你講野囉 ...
beebeechan 發表於 2010/11/7 22:00

那個可能是吧..我不清楚.
但我唔覺得呢百幾個都係自願lor..
我就是問著你,
道德標準由你來定, 我不妥你
由我來定, 你不妥我
由聖經來定, 你話無理由,
由佛經定呀?
...
beebeechan 發表於 2010/11/7 22:02

基本上..只有不守當地法律 先會有人告你同罪成 會受法律 制裁. 聖經說的.你可以信,某人可以不信.
因人而異.

你既道德標準由你來定, 我既道德標準由我來定.  有什麼問題?
咁我想問你, 上梵蒂崗想索賠償的百多人, 是指神父強姦, 還是性侵先?
beebeechan 發表於 2010/11/7 22:04

對唔住,我真係唔知..我只是同情那些受害人.
那些本來相信教會是至善既地方..但最後落得如此傷害下場既人.   
無被神父強姦定被性侵..都是受害人.
對唔住,我真係唔知..
kwongyauleung 發表於 2010/11/7 23:00

你開始知道你自己原來很多事都「真係唔知」; 「我不清楚」。
那就好了。
這是謙遜的開始。
那些本來相信教會是至善既地方.
...
kwongyauleung 發表於 2010/11/7 23:00

這是你思想單純, 入世未深, 未懂帶眼識人唶.
耶穌也無說過「教會是至善既地方」哩, 他的教會中, 便一早出現了一個壞的門徒哩.
今日教宗也有說梵蒂崗內都受魔鬼滲入了。
中世紀的教會, 也不是一個至善既地方----乜你唔知咩?
天上的耶路撒冷, 才是至善的地方。
耶穌也無說過「教會是至善既地方」哩, 他的教會中, 便一早出 ...
beebeechan 發表於 2010/11/8 02:47

--> 不是我.. 是他們.
耶穌也無說過「教會是至善既地方」哩, 他的教會中, 便一早出現了一個壞的門徒哩.
今日教宗也有說梵蒂崗內都受魔鬼滲入了。
中世紀的教會, 也不是一個至善既地方----乜你唔知咩?

--> 唔知呀.. 所以你講既野..就係神既道理..但如果錯左..就係.魔鬼滲入了
這解釋得很完美呢..  教皇都可以話..佢地既教徒性侵別人都是被魔鬼滲入了

haha..
天上的耶路撒冷, 才是至善的地方。
beebeechan 發表於 2010/11/8 07:13

對呀..不過如果不幸既事發生..都只不過係.. 魔鬼浸入吧.. haha
你開始知道你自己原來很多事都「真係唔知」; 「我不清楚」。
那就好了。
這是謙遜的開始。 ...
beebeechan 發表於 2010/11/8 02:17

呢個我從來都知.. 未知就係未知..
只是你成日覺你自己對聖經既野乜都知吧..
呢個我從來都知.. 未知就係未知..
只是你成日覺你自己對聖經既野乜都知吧.. ...
kwongyauleung 發表於 2010/11/8 08:59

我乜都知又未到
但我比你知得多..是可以肯定咁講既

一山無錯還有一山高
我這個山比你高, 是已知的。

我都希望有一日你能高過我,
轉過來教我睇聖經既
一山無錯還有一山高
我這個山比你高, 是已知的。
beebeechan 發表於 2010/11/7 17:22

雖然凡動刀的必死在刀下係錯到笑卵死,但聖經都有唯一一句「凡乜乜必物物」syntaxt嘅statement係啱嘅

太23:12 凡自高的必降為卑。

所以您老豆同您改名做陳卑卑, 係啱嘅
哈哈... 沙文知的也不少呢..
高級模式 | 發新話題
換一個