返回列表 回覆 發帖

delete post

天主答應過人, 在天堂只有永遠的快樂, 無痛苦憂傷的。
若如你所說, 在天堂仍會為上不到天堂的朋友憂傷, 即是天主食言了。

在天主不會食言的大前提下, 你 (如你上到天堂的話), 是不會仍會為上不到天堂的朋友憂傷的.
天主如何辦到, 我不知, 未知。
不等同是天主辦不來。

我諗過架....都唔係辦唔到既
回復  beebeechan

根本上帝的愛不是沒有條件的,第一個條件就係要信它!
.
AmiHO 發表於 2010/12/4 15:56

我是股神, 我告訴你有內幕消息某某股下星期五前必會急升, 想賺一筆的機不可失。

第一件事, 你要信我真係股神才好, 我講既野有無失準過, 有無不對現, 你自己去判斷。 你不信我是股神, 信我只是吹水, 也打後的也不用聽了, 係咪?

好...你信了

仲要第二件事, 你要依我話去做, 買入某某股, 你無行動, 得個信字, 有錢都執唔到。 當然,你不信的話更無理由聽我講買入某某股。

我唔知這些是否叫「條件」。
不過...我的確是無條件地把消息告訴了你。

信天主會得救, 你信不信先?
信了, 仍要有天主吩咐的所為先救到囉.
信不信, 做不做是隨你,
當然, 你不信, 更無理由要依天主的話。
天主給人一個得救的途徑卻是無條件的。

你係咪認為我呢個股神, 若有心照顧你既
實在應該替你連某某股都買下來, 代你出錢投資,  暴升了又替你沽出, 然後入錢入你戶口, 咁就係有心益你勒。
是否這樣呀?

天主給人一個得救的途徑卻是無條件的!就和你的紙條教會是一樣的! ...
dior13dior13 發表於 2010/12/5 21:37

看了幾遍, 不知你說的「紙條教會」含意。
少用一點地方方言。
紙條教會,

簡單的說紙條教會就是沒有什麼「規定」又無咁既條文, 就跟牆壁上貼個紙條上面寫教會是一樣的
...
dior13dior13 發表於 2010/12/6 23:06

「那個教會」就是常給外人批評是「規條多多」。

你是否曾入了張三李四教會?
呤呤沉沉, 拜神唔見雞
你用一個筲箕來盛水, 盛不到
所以.....水是不能盛, 或箕是不能盛水的結論是否一定正確先?
唸唸下…
信耶穌上天堂看來是一個相當自私既慨念。
同信股神發大達差唔多一樣咁功利。

liberale 發表於 2010/12/9 12:03

上天堂與炒股發大達當然不一樣哩。
你在股市嬴了錢, 即有人在股市輸了錢, 你之所以發達是因為很多人輸了, 錢入了你袋, 簡單一點是你踩著人來發達。

你上天堂, 是不用另一個人便要去地獄。
天堂是開放給所有人, 任何人.....是你不願去唶
你去不到, 不是因為我阻住你。
但人地之所以唔信耶穌,都係多得基督徒的壞見証
所以基督徒都有份阻住人地上天堂喎,依條數點計先?? ...
AmiHO 發表於 2010/12/9 13:10

那你又有無計好多基督徒的好見証先?
依條數你有無計? 係咪唔識點計?

你相識的人, 有無婚姻失敗, 不快樂的?
你係咪因此便不會打算結婚呢?
即使你女友索爆
回復  dior13dior13

哈哈, 對呀, 面對一些低能基督徒, 求其回應他就可以.
Alice 發表於 2010/12/9 14:29

你已經好求其下囉...
你對低能基督徒也應付不來嗎?
喔...莫非你比低能基督徒更低能????
我諗你就算聽到好多人話比你聽某某餐廳食物唔乾淨甚至曱甴老鼠周街行,你都會照去可也,食得仲好滋味添 ...
AmiHO 發表於 2010/12/9 16:34

那有那一所「餐廳食物唔乾淨甚至曱甴老鼠周街行」是可以開業2000年仲未倒閉架呢?
餐廳食物唔乾淨甚至曱甴老鼠周街行」一直經營了2000年顧客仍其門如市, 一定是食物十分非常之美味了, 你一定要去試試!!
回復  AmiHO
唔好期待低能基督徒會正面回答你既問題, 佢地只懂以反問, 避而不答去回應你.
低能基督徒最鍾意學人用邏輯 去掩飾自己既弱智

Alice 發表於 2010/12/9 14:32

低能基督徒最鍾意學人用邏輯
你這句說明了基督徒有運用邏輯, 不管是學人用的, 還是基督徒懂得用。

低能基督徒最鍾意學人用邏輯 去掩飾自己既弱智
基督徒所用的邏輯很弱智?
因為是「學人用」嘛?
學甚麼人用呢?
是否你想指那「學人用」的源頭邏輯也是弱智呢?
我對基督徒都無乜大期望到要佢地好聰明好高IQ 0既咁又
同佢地玩下當消磨下時間咁囉 ...
AmiHO 發表於 2010/12/9 16:38

歡迎你經常跟我玩玩....
題出一些「反基必勝問題」。
假設:「天主答應過人, 在天堂只有永遠的快樂, 無痛苦憂傷的。」

這假設內含的邏輯矛盾:上了天堂的人,必須冷血或失憶(失了憶,還是地上那個人嗎?),才能無視在地獄受苦的親人及世人,而沒有丁點痛苦,全然地快樂。

liberale 發表於 2010/12/9 11:35

天堂是全善的, 不能容一點罪。
基督徒可以直入天堂嗎? 那一位基督徒是完全潔淨呢?
(幾千年來只有數得出的幾位!)
死後靈魂也應受不同程度的煉淨火燒才可到天堂。
聖潔的人, 煉淨時間較多罪的人短罷。

你至愛的人, 有無犯過極惡不赦的罪先? 無丫嘛!
他們只是不信耶穌罷了, 是因為在世上未有証明, 無科學驗証先唔信唶, 係咪?
當死後發覺是真有天主, 耶穌, 聖神, 天堂地獄的話, 佢地仲會唔會堅唔信先? 咁堅持唔信既, 入地獄都是他們的選擇罷。
大部份人, 包括你的至愛親人都會由不信變信,  到時排哂長隊去聽道理哩!!
當然, 他們要比你經過較長的煉淨, 最終都是可到天國。 一先一後, 前後腳而已。 他們到步時記得迎接
敢問蜂大,

煉淨的火攝氏多少度?
kyo_028168 發表於 2010/12/10 09:16

幾多度也不會把你燒死, 你....有排燒!
(那時你可知...死....原來是一種福份!)
不是幾十度與幾千萬度的分別, 是你要燒幾耐

聖經中描述天主....就是一團火, 熾熱的火。
希伯萊人書 12:29 "for our God is a consuming fire."

一團火來到時, 易燃物體立即著火, 本身己變成是火的一部份。何來會有受燒的感覺呢?
天主來到時, 基督徒便像易燃的東西, 與天主共融, 所以無被燒的感覺。

那些大木頭, 一時是燒不著的, 一段時間後, 最終也會著火。

石頭, 金屬 (頑固不化, 抗拒天主的反基, 不能與天主共融) 便會感到被燒, 給高溫包圍, 實在是在地獄一樣矣!
通常會燒多久……?
據我所知,人體體內的油﹑養份有限
kyo_028168 發表於 2010/12/10 12:12

地球歷史有45億年, 宇宙130億年.....
好等你知「永火」會有多久
被燒的時候,你會是哪種年齡?
以及,如果出現在永火中?
kyo_028168 發表於 2010/12/10 12:42

為何只有22隻字的帖, 都咁難明既?
你想講乜
大家反思一下,上天堂落地獄是不是那麼重要?
我覺得一世人的事一世做好問心無愧即可。 ...
Guest from 222.166.209.x 發表於 2010/12/10 21:43

看來, 是反基對上天堂, 落地獄.....看得比基督徒重。
成日問著: 因何A會上天堂, 點解連B也上到天堂, 我唔得!?
人都不信天主, 還這麼著意如何上天堂托咩

蜂蜂好多幻聽
kyo_028168 發表於 2010/12/10 22:24

你都有好多幻聽架
例如: 同性性行為是天生的,
犯少少罪無妨哩....那個人不會犯罪
呢個超市財團年賺幾百億, 我撻佢少少野, 無傷大雅
條女咁索, 昆佢上床, 一夜情你情我願唶....大家都係成人
你無留意咩?

唔啦,好地地有桶美酒,無必要倒D污水入去呀麻?
kyo_028168 發表於 2010/12/10 23:04

哈...咁又係乜幻聽使你有此想法架呢?
靚女橫陳床上, 食得唔好屣喎!
高級模式 | 發新話題
換一個