返回列表 回覆 發帖

聖誕不再快樂

隨著gay督教式微
社會愈來愈趨向於不再Merry xmas, 而以happy holidays取代, 以前要"Merry xmas and happy new year" 講起來花費時間太長, 不利於節省時間, 今一句happy holiday將兩者合併, 係大勢所趨歷史巨輪不可逆轉

但happy holiday的正式中文翻譯, 應該係「放假快樂」, 定係「假期快樂」呢?定係有其他提議呢?
性誕快樂,佳節快樂,災 to the world!
回復 31# beebeechan

本來是慶祝太陽神節啦! 偷橋!

好似d人咁, 借殼上市一樣囉!
回復  beebeechan
人們那會理會個日子意義為何吖? 有假放便可了, 節日已資本化了, 家陣d人在聖誕節買東西, ...
葉仔 發表於 2010/12/22 22:29

你怎樣去慶祝12月25日這個假日,去吃餐, 吃豬.....玩3P.......或不作任何慶祝.......都是你的自由。
不過這假日是紀念一個叫耶穌的人降生。
也相信沒有國家會以「讓男人在這晚上可以吃豬」的理由而放假幾天。
不嬲都講「節日快樂」既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回復 28# beebeechan
人們那會理會個日子意義為何吖? 有假放便可了, 節日已資本化了, 家陣d人在聖誕節買東西, 吃大餐! 男的就希望平安夜有豬吃! 真是記念耶子? 難了!

基督教偷橋啦!
葉仔 發表於 2010/12/22 16:43

聖誕老人偷耶穌的橋。

你會在平常日也會對人說 happy holiday 嗎?
對人說聲 happy holiday , 潛意識, 承認了那日便是一個不平常的日子來, 是一個節日。
若不是節日, 何需特別的打招呼?
回復 26# beebeechan

基督教偷橋啦!

講出黎都唔好聽啦, 猶太佬就至憎人講埋尐咁嘅嘢
沙文 發表於 2010/12/21 21:33

唔知點咁岩, 猶太人又會在12月25日開始慶祝獻殿節, 將家居佈置, 互送禮物
回復 21# beebeechan

講出黎都唔好聽啦, 猶太佬就至憎人講埋尐咁嘅嘢
緊係唔係得嗰三小時啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

三小時叫隆重?您都未見過咩叫隆重

沙文 發表於 2010/12/21 07:48

係囉....咁咩先係叫隆重?
回復 19# beebeechan
與您說復活節是比聖誕節隆重, 係無衝突,
但說明天主教儀式之隆重拍馬都追唔到佛教啦, 三小時叫隆重?您都未見過咩叫隆重

大年初一開門見到鄰居, 簡單說聲:「早晨, 你好」
無話不可以的, 是不應景 + 無誠意唶。

講聲聖誕快樂就代表你是基督徒咩? 會令你蝕了一兩肉?
世俗中的聖誕節是聖誕老人的節日, 多過是耶穌的節日哩.
隨著gay督教式微
社會愈來愈趨向於不再Merry xmas, 而以happy holidays取代, 以前要"Merry xmas and happy  ...
沙文 發表於 2010/12/20 04:28

我記得多數都是說「節日快樂」?

或者,亦可以說科學家不時說的,「Happy Newtonmas」(牛頓壽辰快樂), (實際上的慶祝方法,多數都是工作orz)

當然,對性侶亦可以說一句「性夜快樂」
(見link: http://www.youtube.com/watch?v=Abf_CtpC93Q&feature=related)
三小時咁短, 您仲好意思話「特長」?
您知唔知一堂水陸法會打幾耐?
沙文 發表於 2010/12/20 21:29

現在是天主教與佛教鬥長咩?

那只說明水陸法會是佛教中十分隆重的儀式。因為平常的法會不會打這麼長。
與我說復活節是比聖誕節隆重, 無衝突。
復活節的彌撒禮儀是特長的三小時.
beebeechan 發表於 2010/12/19 20:32

三小時咁短, 您仲好意思話「特長」?
您知唔知一堂水陸法會打幾耐?
看來你開始詞窮, 要走「沙文路線」了!
看你幾時便拋出些屎屎尿尿出來

沙文既高徒,沙文幾時開始收生架??
路人甲
回復 14# beebeechan
猶太人又點會反舊約? 佢係反耶子的救贖行為啫!
, 你唔去信佢, 信個廁紙!
仲有呀! 個廁紙國到二千 ...
葉仔 發表於 2010/12/20 13:29

看來你開始詞窮, 要走「沙文路線」了!
看你幾時便拋出些屎屎尿尿出來
高級模式 | 發新話題
換一個